Wednesday, October 15, 2014
Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου ζητούν οι ΛΟΑΔ
Παραχωρήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων συνέντευξη τύπου για το θέμα της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Για το θέμα μίλησαν οι Noah Keuzenkamp, εκπρόσωπος της Transgender Europe (TGEU), Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Καλλιόπη Λυκοβαρδή, ειδική επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Συνήγορος του Πολίτη, Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, δικηγόρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», Δήμητρα Σπαθαρίδου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής Συ.Ριζ.Α. και Ζέφη Δημαδάμα, Γραμματέας Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ. Δεν μπόρεσε να παραστεί η Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. που ήταν στην αρχική λίστα των ομιλητών.
Στην αρχή της συνέντευξης παρουσιάστηκε συνοπτικά και διανεμήθηκε το βιβλίο της Μαρίνας Γαλανού "Ταυτότητα και έκφραση φύλου : ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι" που εκδόθηκε από το Σ.Υ.Δ. πριν από λίγες μέρες για να συμβάλλει στο διάλογο γύρω από το θέμα. Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν και σύντομα θα αναρτηθεί και στον ιστότοπο του Σ.Υ.Δ. ώστε να μπορεί να διαβαστεί και σε ηλεκτρονική μορφή.
Στην πλειοψηφία τους οι ομιλητές/ομιλήτριες αναφέρθηκαν στην τρέχουσα νομική κατάσταση των διεμφυλικών προσώπων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα, εξηγώντας διεξοδικά γιατί θεωρούν ότι τα διεμφυλικά πρόσωπα βρίσκονται σήμερα υπό καθεστώς διάκρισης, πράγμα που εξηγεί την ανάγκη μιας πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης και διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων από την πλευρά τους.
Ο Noah Keuzenkamp ανέλυσε ως θετικό παράδειγμα το νομικό πλάισιο της Δανίας που επιτρέπει τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου με σχετικά απλές διαδικασίες και χωρίς ιατρικά προαπαιτούμενα, αν και από την πλευρά της Trangendre Europe ανιχνεύονται ως αρνητικά η απαίτηση του νόμου να είναι ενήλικο το πρόσωπο που δηλώνει τον επαναπροσδιορισμό και η εξάμηνη αναμονή που επιβάλλεται να μεσολαβήσει πριν την οριστική αλλαγή στα έγγραφα του ανθρώπου που υποβάλλει την αίτηση.
Σε αυτό το σημείο η περίπτωση της Πορτογαλίας θεωρείται πιο ενδεδειγμένη, αφού η αλλαγή όλων των στοιχείων του προσώπου επιβάλλεται να έχει όλοκληρωθεί μέσα σε οχτώ ημέρες.
Η Μαρίνα Γαλανού, αφού ανέφερε με παραδείγματα την διάκριση που υφίστανται τα διεμφυλικά πρόσωπα στην Ελλάδα στους τομείς της εργασίας, των σπουδών, αλλά και την λεκτική ή σωματική βία που υφίστανται στην καθημερινότητά τους, ανέλυσε τις θέσεις του Σ.Υ.Δ. για την νομική ταυτότητα φύλου επισημαίνοντας πως το Σωματείο τις έχει επανειλλημμένα κοινοποιήσει σε φορείς και υπουργεία, χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση. Τόνισε επίσης ότι το Σ.Υ.Δ. συμμετέχει με όλα του τα μέσα σε οποιαδήποτε διαβούλευση έχει γίνει ή θα γίνει για το ζήτημα.
Η Καλλιόπη Λυκοβαρδή επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες στον Συνηγόρο του Πολίτη για διακρίσεις εις βάρος διεμφυλικών προσώπων, τις οποίες προσπάθησε να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί. Από την εμπειρία που αποκόμισε η ανεξάρτητη αρχή από αυτές τις καταγγελίες συνταχθηκε ένας οδηγός διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και τίτλο "Ποιον έχω απέναντί μου" ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στον επίσημο ιστότοπό του και κοινοποιήθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Στο κλείσιμό της η ομιλήτρια ζήτησε περισσότερη συνεργασία με τις οργανώσεις ΛΟΑΔ και καταγγελία των περιστατικών διάκρισης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το νομικό πλαίσιο χρειάζεται βελτιώσεις αφού το θέμα της ταυτότητας φύλου επί του παρόντος μπαίνει μόνο σε μια κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μιας Ευρωπαϊκής Συνθήκης και αφορά αποκλειστικά τον χώρο της διάκρισης στην εργασία.
Η Δήμητρα Σπαθαρίδου αναφέρθηκε στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το ζήτημα της διάκρισης και ανέπτυξε τις θέσεις της οργάνωσης οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με αυτές του Σ.Υ.Δ.
Μια ενδιαφέρουσα είδηση προέκυψε από την Ηλέκτρα Κούτρα, η οποία ανέφερε ότι με εντολέα την Μαρίνα Γαλανού θα διεκδικήσει απο τα Ελληνικά Δικαστήρια την αναγνώρισή της ταυτότητας φύλου της, χωρίς την χρήση ιατρικών πιστοποιητικών ή άλλων προαπαιτούμενων, δηλαδή μόνο με τον αυτοπροσδιορισμό της, με το επιχείρημα ότι το αίτημα της καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτή η ενέργεια θα έχει φυσικά μεγάλο ενδιαφέρον ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης, αφού αν γίνει δεκτό το αίτημα δημιουργεί νομολογία ενώ αν απορριφθεί ανοίγει το δρόμο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης ξεκίνησε με την ιστορία του Αλί, του διεμφυλικού τούρκου ακτιβιστή από το πάρκο Γκεζί ο οποίος τελικά μετά από την μάχη του με τον καρκίνο όπου αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων με την ταυτότητα του τελικά κηδεύτηκε ως κορίτσι και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συ.Ριζ.Α ως προς το θέμα και τις απαντήσεις των Υπουργείων που τελικά αποδεικνύουν ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της Συγκυβέρνησης, παρά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την αναμενόμενη δεύτερη καταδίκη της για το ίδιο θέμα.
Από την πλευρά της η Ζέφη Δημαδάμα υπεραμύνθηκε της στάσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σχέση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αφήνοντας να εννοηθεί πως ο άλλος κυβερνητικός εταίρος δηλαδή η Ν.Δ. ευθύνεται για την καθυστέρηση και το συντηρητικό του περιεχόμενο, ενώ ανέφερε και την προσωπική της εμπειρία με διεμφυλική φοιτήτριά της και τα προβλήματα που αντιμετώπισε για να κατοχυρώσει την ταυτότητά της απέναντι στο ίδρυμα. Σε μάλλον αμήχανη θέση βρέθηκε όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την ερώτηση της Άννας, διεμφυλικής σπουδάστριας νυχτερινού σχολείου που βίωσε σχεδόν δολοφονική επίθεση από τους συμμαθητές της, ως προς την προστασία των θυμάτων τέτοιου είδους επιθέσεων από τις κρατικές υπηρεσίες. Αναλογα αμήχανα αντέδρασε στο ερώτημα αν η Μαρίνα Γαλανού θα μπορούσε εφόσον το επιθυμεί να εγγραφεί στον Τομέα Γυναικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ λέγοντας ότι θα πρέπει να το θέσει στα όργανα.
Αύριο στον ίδιο χώρο, δηλαδή το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Europe Direct) θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από τις τέσσερις το απόγευμα. Συνδιοργανώνουν το Σ.Υ.Δ και η Color Youth.
Friday, October 3, 2014
Ολοκληρώθηκε ο έβδομος κύκλος των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ στην Ουάσινγκτον
Ολόκληρώθηκε ο έβδομος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για την συμφωνία TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) οι οποίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών εδώ και χρόνια με ελάχιστες διαρροές προς τον Τύπο ως προς το περιεχόμενό τους. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Στην συμφωνία αυτή αντιτίθενται έχοντας ως παράδειγμα τις προηγούμενες συμφωνίες που έχουν συνάψει η ΗΠΑ με άλλες χώρες (όπως η NAFTA) πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις από ένα μεγάλο εύρος του κοινωνικού φάσματος (οικολογικές, προστασίας των καταναλωτών, αντικαπιταλιστικές) για διαφορετικούς λόγους που ξεκινούν από την διαφορά των διατροφικών προτύπων και καταλήγουν στην αντίδραση απέναντι στη Μονοκρατορία των Αγορών.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον κατά τη λήξη του έβδομου κύκλου ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. Ignacio Garcia Bercero δήλωσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Junker θεωρεί την ΤΤΙΡ μία από τις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητές του. Κατά συνέπεια η συμφωνία θα έχει την ισχυρή πολιτική υποστήριξη και της νέας Κομισιόν.
Ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης τύπου μπορείς να το δεις εδώ
Από την πλευρά των οργανώσεων η 11η Οκτωβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην ΤΤΙΡ, αλλά και άλλες συμφωνίες όπως η CETA και η TISA.