Saturday, September 13, 2008
Η Sarah (Palin), η Μάρα (Ζαχαρέα) και το Κακό Παρακολούθημα
Την κυρία Sharah Palin δεν είχα ποτέ την τιμή να την γνωρίσω προσωπικά. Το ίδιο ισχύει και για την κυρία Μάρα Ζαχαρέα. Και ο λόγος είναι προφανής. Όσες χιλιάδες μίλια με χωρίζουν από την πρώτη, άλλες τόσες χιλιάδες ευρώ δηλωθέντος μηνιαίου εισοδήματος υποθέτω πως με χωρίζουν από την δεύτερη.
Όμως οι δύο αυτές αξιότιμες κυρίες δεν είναι μόνο φυσικά πρόσωπα. Είναι επίσης και οι δύο δημόσια πρόσωπα γένους θηλυκού και παίκτριες στα πεδία της Πολιτικής και της Δημοσιογραφίας. Που και τα δυο, μαζί με διάφορα ακόμη πεδία όπως π.χ. της Οικονομίας, συνθέτουν το ευρύ πεδίο της Εξουσίας στον 21ο αιώνα.
Είναι η Sharah Palin "παρακολούθημα" του κυρίου McCain; Κατά μία έννοια είναι. Είναι αυτή που συμπληρώνει το προεκλογικό του ticket, αυτή που ο ίδιος επέλεξε να τρέξει δίπλα του (αλλά φυσικά κάτω από την σκέπη του) στα τελευταία μέτρα της ανθρωποφάγας κούρσας της Προεδρικής Υποψηφιότητας. Από την άλλη δεν είναι. Γιατί πρόσφερε στην εξαντλημένη εκστρατεία του μια νέα δυνατότητα επαφής με τους ψηφοφόρους. Του επέτρεψε να κατηγορήσει το "Κατεστημένο της Ουάσινγκτον" και να εκφράσει μια προσδοκία "Αλλαγής" χωρίς ουσιαστικά να μεταβάλλει στο παραμικρό τις συντηρητικές του θέσεις. Μια φρέσκια παρουσία, ανεξάρτητα αν είναι υπερθρησκευόμενη, φιλοπόλεμη και υπέρ της ανεμπόδιστης αγοράς όπλων για προσωπική χρήση, φαίνεται πως αρκεί στην πέρα όχθη του Ατλαντικού για να τσιμπήσει έστω και προσωρινά το ακροατήριο. Και να δημιουργήσει μελανές κηλίδες στο προφίλ του Obama, όταν μίλησε για "pigs on lipstic".
Θα ήταν διαφορετικά, αν η κυρία Palin δεν ήταν γυναίκα; Φυσικά και θα ήταν γιατί τότε δεν θα μπορούσε να προσδώσει στον χαρακτηρισμό αυτό μισογυνική ή σεξιστική διάσταση. Το επιτελείο του McCain πάτησε ακριβώς πάνω στο φύλο της για να μεταβάλλει μια κατά τα άλλα συνηθισμένη φράση στην Αγγλική Γλώσσα σε σεξιστικό σχόλιο.
Είναι η κυρία Μάρα Ζαχαρέα "παρακολούθημα" του κυρίου Ρουσόπουλου; Σε καμμιά περίπτωση. Έχει την δική της δημόσια ταυτότητα και την δική της δημοσιογραφική διαδρομή, την δική της ιστορία. Μπορεί όμως κάποιος επιχειρηματίας ή άλλος να την βλέπει σαν "όχημα" για να διεκπεραιώσει τις δουλειές του με τον Υπουργό Τύπου ή και το Μέγαρο Μαξίμου; Σαφέστατα ναι. Όσο τουλάχιστον και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο βρίσκεται τόσο κοντά στον πυρήνα εξουσίας αυτής της χώρας. Και σίγουρα περισσότερο από τους κουμπάρους, τους μπατζανάκηδες, τα βαφτιστήρια ή τις ιδιαιτέρες γραμματείς πολιτικών προσώπων. Δυστυχώς σε αυτή την χώρα η "πλάγια όδος" έχει αποδειχθεί φαρδιά σαν αυτοκινητόδρομος. Και μη γνωρίζοντας προσωπικά την κυρία Ζαχαρέα, δεν μπορώ να γνωρίζω πως χειρίζεται αυτό το ιδιαίτερα λεπτό θέμα.
Μπορώ μόνο να πω και αυτή είναι αποκλειστικά προσωπική μου εντύπωση ότι, όπως και η κυρία Palin, οχυρώνεται πίσω από την γυναικεία της φύση και το Θεώρημα του Παρακολουθήματος ενώ δεν είναι αυτή η ερώτηση που της απευθύνεται.
Σε καθε περίπτωση, και σχεδόν ολοκληρώνοντας αυτό το post, θα ήθελα να επισημάνω πως όταν δέχεσαι να μετατραπείς από φυσικό πρόσωπο σε δημόσιο παίκτη και να γίνεις κάτι που διατηρεί μεν ατομικά χαρακτηριστικά αλλά ταυτόχρονα αποτιμάται και ως Brand Name, είναι χρήσιμο να μην οχυρώνεσαι ανάλογα με την περίπτωση στην μία ή την άλλη όψη του δισυπόστατου πλέον εαυτού σου.
Δυστυχώς στις μέρες μας κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως υπάρχουν ακόμη γυναίκες-παρακολουθήματα (ενίοτε και νέτα-σκέτα θύματα). Απλώς δεν βρίσκονται ανάμεσα στις σύζυγους Υπουργών ή τις Υποψήφιες Αντιπροέδρους. Βρίσκονται, με "κρατημένα" διαβατήρια σε κλειδωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών και ταξιδεύουν τις νύχτες φορτωμένες σε νταλίκες στην Ευρώπη."Δουλεύουν" σε κωλάδικα της επαρχίας, σε πεζοδρόμια πόλεων και σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών κάτω από συνθήκες που ξεπερνούν και την πιο διεστραμμένη φαντασία.
Και καμιά τους δεν έχει δυστυχώς την προσοχή που θα της άξιζε.
Κάτι λίγο άσχετο, μια που ανέφερες προεδρικές εκλογές στην Αμερική: Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πώς γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη να γυρίζει η πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου τόσο γρήγορα.
ReplyDeleteΠάντως είναι πιο γενικό το ζήτημα της υποκρισίας. Τόσο εταιρίες όσο και δημόσια πρόσωπα αλλάζουν προσωπεία και γίνονται μια άνθρωποι μια "brand names", όπως το λες κι εσύ.
Γειά σου ρε φίλε! Σε διαβάζω και χαίρομαι που σε γνωρίζω. Οσονούπω θα λάβεις και επιστολή εκ Δράμας (την έστειλα Πέμπτη).
ReplyDelete@ naurgul:
ReplyDeleteΔεν είμαι σίγουρος για το πως λειτουργούν οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως με τα σχετικά μικρά τους δείγματα απηχούν τελικά την γνώμη των ψηφοφόρων, αν συνυπολογίσεις τις "τοπικότητες" που είναι πολύ διαφορετικές. Όταν όμως η προσωπική πολιτική επιλογή δεν έχει πολύ ισχυρή ιδεολογική βάση και γίνεται μάλλον "καταναλωτικά" η εμφάνιση μεταστροφών του εκλογικού σώματος είναι ευθεία συνάρτηση του "προϊόντος" και της "συσκευασίας" του. Υποθέτω τώρα, μην την δέσεις και κόμπο την δήθεν ανάλυση μου...
@ 0comments: Κι άλλη επιστολή; Ή το εκπληκτικό ΒΡΡΟΥΜ! που έχω ήδη λάβει;
Πάντως θα πρέπει να εμπιστευτούμε το αλάνθαστο πολιτικό μας κριτήριο και να παραδεχτούμε πως ΕΜΦΑΝΩΣ η Σάρα έχει πολύ ωραίο κώλο (σε αντίθεση με τη Μάρα)!
ReplyDeleteΠέραν τούτου, λατρεύω τον σεξισμό που λειτουργεί κατά περίπτωση, αποθεώνοντας τη συμμετοχή μιας γυναίκας στα κοινά λόγω ακριβώς της γυναικείας φύσης της, αλλά και κατακεραυνώνοντας όσους αντιπάλους τολμούν να αναφερθούν σε αυτή την ίδια τη γυναικεία φύση!
Τέλος να δηλώσω υπεύθυνα οτι είμαι συνεχώς και αδιαλλείπτως παρακολούθημα της δικής μου γυναίκας -ρούπι δεν την αφήνω να κάνει μόνη της!
Υ.Γ.: Όχι, οι κοπέλες που πουλιούνται με το κομμάτι δεν μας απασχολούν τώρα, τις αφήνουμε για τίποτα θεματικές βραδιές εξιλέωσης.