Thursday, November 17, 2011

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ από τον Αντόνιο

Καλησπέρα από Μαδρίτη.

Πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές και η εκστρατεία βρίσκεται σε εντατική φάση όπου τα κόμματα βιάζονται να πείσουν τον λαό για τα επιτεύγματα τους χωρίς να ζητήσουν καν μια απλή συγγνώμη αν τυχόν κατά την διάρκεια αυτής της τριετίας - σας θυμίζω ότι η αναμέτρηση γίνεται πρόωρα λόγω της τραγικής κατάστασης της χώρας και της ανεπάρκειας του νυν κυβερνώντος κόμματος (PSOE, Ισπανικό Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) που έχασε σε όλες τις νομαρχίες στις τοπικές εκλογές του περασμένου Μαΐου - κάτι πήγε στραβά. Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι το PP (Λαϊκό Κόμμα, Δεξιά) θα αποσπάσει σχεδόν 200 από τις 350 έδρες της Βουλής και, κατά συνέπεια, θα ήταν σίγουρη η αυτοδυναμία. Πάντως, υπάρχει ένα γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει τους ψηφοφόρους: χθες, ένα ανώτερο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, η κυρια María Dolores De Cospedal, σε ένα συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη Ceuta, είπε ότι μόλις ο ηγέτης του σχήματος, κύριος Mariano Rajoy, ανακοινώσει το πρόγραμμα του θα ξεχυθούν στους δρόμους και στις πλατείες και όσοι δεν έχουν διαμαρτυρηθεί ποτε τους. Λέγεται ότι ο Rajoy συμβιβάζεται με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα αυστηρά μετρα λιτότητας που θα επιβάλει στον λαό ο οποιος φαίνεται διατεθειμένος να του δώσει μια λευκη επιταγή. Η διαφορα μεταξύ του γερμανικού και του ισπανικού ομολογου, που χθες άγγιξε τους 450 βαθμούς, συμβάλλει στο να διευκολύνει την πορεία της Δεξιάς. Με λίγα λόγια, η Ισπανία κοντεύει να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Το κίνημα 15 M, που δουλεύει ασταμάτητα αυτήν την περίοδο, δεν υποστηρίζει ανοικτά κανένα κόμμα. Πάντως, δεν παίρνει καμια στάση υπέρ του λευκού η της αποχης που, λόγω των ελαττωμάτων του τοπικού εκλογικού νομου, ευνοούν τον δικομματισμό PP-PSOE που από τον θάνατο του Francisco Franco (1975) έχει κυβερνήσει τον τόπο. Μονο το άκυρο η η ψήφος σε μικρό κόμμα μπορούν να πλήξουν τα μεγάλα πολιτικά σχήματα. Δυστυχώς, το ισχύον σύστημα προβλέπει την κατανομή των βουλευτικών εδρών σύμφωνα με τον πληθυμό κάθε εκλογικής περιοχής. Τότε γίνεται το εξής παράδοξο: ένα εθνικιστικό κόμμα - όπως το PNV (Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα) η το CIU (Σύγκλιση και Ένωση στην Καταλωνία) - που δεν παρουσιάζεται σε εθνική βάση αποσπάει περισσότερες έδρες από άλλο που συμμετέχει στην αναμέτρηση σε όλη την Επικράτεια εξαιτίας του παραπάνω πληθυσμιακού κριτηρίου και, σε γενικές γραμμές, τέτοιοι πολιτικοί φορείς στο παρελθόν σχημάτισαν συνασπισμούς η συμμαχίες με τους σοσιαλιστές και - μερικές φορες - και με το Λαϊκό Κόμμα. Τέλος πάντων, δεν αφήνεται ο παραμικρός χώρος στα μικρά κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση τα οποια έπρεπε να συγκεντρώσουν 50.000 υπογραφές σε όλη την Πολιτεία για να δώσουν το παρόν την ημερα των εκλογών.

Σκοπεύω να σας ενημερώσω για κάποια από αυτά τα σχήματα που για πρώτη φορα λαμβάνουν μέρος στην αναμέτρηση.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ: ο στόχος τους είναι η εξαφάνιση του παρόντος οικονομικού συστήματος, και η ανάδειξη μιας κοινωνίας όπου οι βασικές αρχές αποτελούνται από την αυτοδιαχείριση και την συμμετοχή όλων των πολιτών στα κοινά.

PACMA: Είναι το κόμμα τον ζωόφιλων που θέλουν να συγκροτήσουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Αγωνίζονται εναντίον της πραγματοποίησης θεαματικών εκδηλώσεων με πρωταγωνιστές τα ζώα. Αυτές οι τάσεις δυναμωθήκαν μετά από την κατάργηση της ταυρομαχίας στην Καταλωνία (περιοχή Βαρκελώνης).

ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑΣ: Καθώς σε αλλα κράτη της Ευρώπης, οι Πειρατές παλεύουν υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο και των δωρεάν κατάβασης υλικού και της άμεσης δημοκρατίας.

ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: Ακροδεξιό κόμμα με φασιστικές απόψεις κυρίως στο θέμα μετανάστευσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: Κόμμα που θεωρείται "αιρετικό" από κάποιους θεσμούς.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΕΝ ΛΕΥΚΩ: Αυτός ο πολιτικός φορέας αποτελεί μια πραγματική καινοτομία στο ισπανικό πολιτικο τοπίο. Τα στελέχη του θέλουν να καταμετρηθεί ως ψήφος το λευκό και οι εκλεγμένοι θα αφήσουν τις έδρες τους άδειες χωρίς να εισπράξουν καν ευρώ. Τέτοιο σχήμα ήδη έχει συμβουλους σε δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης που μέχρι στιγμής ακολούθησαν τέτοια γραμμή και υπάρχει και στην Γαλλία και στην Αγγλία.

Από την ισπανική πρωτεύουσα με αγάπη, Antonio.

Update (με μήνυμα) Πέμπτη μεσημέρι

Τελευταία νέα: μια υποψηφια στην Γερουσία για το PP (Λαϊκό Κόμμα) μόλις είπε ότι οι Ισπανοί αγανακτισμένοι δεν έχουν όρεξη για δουλειά. Ο πρώην πρωθυπουργός (του Λαϊκού Κόμματος, Δεξιά) José María Aznar (τον έχεις ακουστά σίγουρα) είπε σε επίσκεψη του στον Ισημερινό ότι το 15 M αποτελείται από στελέχη της ριζοσπαστικής και περιθωριακής αριστεράς που είναι μειοψηφία στην κοινωνία και δεν αξίζουν καν απάντηση.

No comments:

Post a Comment