Του Antonio Giovetti
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο καγκελάριος Bernhard Von Bülow δήλωσε ότι αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση το ότι στις διεθνείς σχέσεις ένας δήθεν σύμμαχος χορεύει το βαλς με τους πολέμιους. Τα λόγια του Γερμανού πολιτικού βρίσκουν ανταπόκριση στην κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πρόκειται να ανατραπούν παραδοσιακές συμμαχίες για να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Μέχρι το 1918 η ρωσικη επιρροή ήταν πολύ αισθητή αφού το τσαρικό καθεστώς προετίθετο να ενοποιήσει όλους τους Ορθοδοξους που ακόμα ζούσαν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό με σκοπό να απειλήσει την βρετανική κυριαρχία στη περιοχή. Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο μεταγενέστερος Ψυχρός Πόλεμος διέκοψαν τα ρωσικα σχέδια που άρχισαν να καταστρώνονται ξανά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Την περασμένη δεκαετία, με την κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009), οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Αθηνας - οι οποιες επρόκειτο να υλοποιηθούν με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - έθεσαν σε συναγερμό την Δύση. Η πορεία της Ελλάδας υπέστη μια ριζική αλλαγή από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2009. Η επαναπροσέγγιση με τις ΗΠA σήμαινε μια πιο στενή συνεργασία με το Ισραήλ, κράτος-δορυφόρος των αμερικανικων συμφερόντων στην Μέση Ανατολή.
ΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ
Τον περασμένο Αύγουστο υπεγράφη στην Λευκωσία ένα Μνημόνιο από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, k. Ιωάννη Μανιάτη, της Κύπρου, κ. Γεώργιο Λακκοτρύπη και τους Ισραήλ, k. Silvan Shalom, παρουσία του κυριου Amos Hochstein, υπευθυνου των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή ενός κοινού ηλεκτρικού δικτύου μέσω ενός υποβρυχιου καλωδίου, γνωστού ως Europe-Asia Interconnector. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2016 και το κόστος αγγίζει, κατά πασα πιθανότητα, το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ. Επιπροσθέτως, η κυπριακή και ισραηλινή πλευρά διαπραγματεύτηκαν για την κοινή χρησιμοποίηση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αεριου του Βασιλικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες εβδομάδες πριν τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Χριστόφια παραχώρησε στις ισραηλινές εταιρίες Delek kai Avner το 30% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στο οικόπεδο 12.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑΣ-TEΛ ΑΒΙΒ
Στην μέση του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Σαμαρά στο Ισραήλ που τον συνεχάρη ο Ισραηλινός ομόλογος του k. Μπενχαμίν Νετανιάχου αφού έδειξε "θάρρος" και στην εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση και στην σύλληψη των αρχηγών της Χρυσής Αυγής. Μπροστά στο "Yad Vashem" - το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ - ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκστόμισε τα εξής λόγια: "Φασισμός, ποτε πια". Για άλλη μια φορα, η ανάγκη εύρεσης ισχυρών συμμαχων και αξιόπιστων εμπορικών εταίρων αποκρύπτει την υποκρισία της πολιτικής των πολιτικάντηδων. Ο κύριος Νετανιάχου εξέφρασε έντονα τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και ενθάρρυνε τους συμπατριώτες του να επενδύσουν σε μια χωρα που σύντομα θα γίνει "πόλος έλξης του παγκοσμιου κεφαλαίου". Δεν επρόκειτο, βεβαια, για τυχαίες δηλώσεις: δυο ισραηλινές εταιρίες συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και του Ελληνικού. Η απόκτηση της ΛΑΡΚΟ και της ΠΑΝΓΑΙΑ, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας που ασχολείται με την αγορά ακινητων, είναι στενά συνδεδεμένη με την παρουσία Ισραηλινών μεγιστάνων. Τέλος, η ελληνική εταιρεία ENERGEAN OIL AND GAS SΑ έστησε κοινοπραξία με την ισραηλινή RATIO OIL EXPLORATION LTD με σκοπό να να συμμετάσχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό κόλπο. Η κατασκευή ενός υποβρυχιου αγωγού που από τις ισραηλινές ακτές φτάνει στην Νότια Ιταλία μέσω της Κύπρου και της Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία ενός συστήματος αποθήκευσης των φυσικών πόρων της Αθηνας, της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ και η υπογραφή συμβάσεων στους τομείς του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της κινηματογραφικής παραγωγής σφράγισαν την "ιερή συμμαχία" ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.
Η ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Οι σχέσεις μεταξύ της Αθηνας και Τελ Αβίβ, που ήταν μηδενικές μέχρι την δεκαετία του 90 λόγω της υποστήριξης των τουρκικων απαιτήσεων πάνω στην Κύπρο εκ μέρους της ισραηλινής διπλωματίας, γνώρισαν σημαντική μεταβολή από τότε που ο κύριος Tayyip Erdogan, ο οποιος ποτε δεν έκρυβε τα σχέδια του να γίνει ο επικεφαλής της μετριοπαθέστερης πτέρυγας του ισλαμισμού, εξελέγη στην πρωθυπουργία. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν υπογράψει ένα πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας που περιλαμβάνει κοινές αεροπορικές και ναυτικές εξασκήσεις. Επιπλέον, το Τελ Αβίβ ζητάει από την ελληνική πλευρά να παίξει μεσολαβητικό ρολο στο Παλαιστινιακό. Με ποίες συνέπειες για μια χωρα στο χείλος του γκρεμού;
Sunday, October 27, 2013
Tuesday, October 22, 2013
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΞΕΝΙΑ (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ): Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ
Του Antonio Giovetti
" Tο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ απεδέχθη ομόφωνα τη βελτιωμένη προσφορά της εταιρείας Donskoy Tabac, ύψους €14 εκατ. για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρ. του ακινήτου στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, σε σύνολο περίπου 2.000 στρ., ολοκληρώνοντας έτσι τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Η αξιοποίηση αναμένεται να οδηγήσει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία του Ξενία Παλιουρίου (παραχωρείται για 99 έτη). Σημειώνεται ότι το Ξενία Παλιουρίου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και παραμένει κενό εδώ και 20 χρόνια, ενώ έχει υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς. Η ανάπτυξη του ακινήτου, θα αποφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής".
Με αυτήν την ανακριβή και μεροληπτική ανακοίνωση το TAIΠEΔ έφερε σε πέρας άλλη μια αρπαγή της λαϊκής περιουσίας. Το ακίνητο του Παλιουριού, με έκταση 210.000 τετραγωνικών μέτρων και ακτογραμμή 1.3 χιλιομέτρων, απέχει 115 χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει, εκτός από τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Ξενία, και ένα camping 1.128 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η "αξιοποίηση" προβλέπει την ανέγερση ενός ξενοδοχείου 3.658 τετραγωνικών μέτρων, ενώ άλλα 20.000 τετραγωνικά μέτρα θα προοριστούν στην κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και επαύλεων. Στην πρώτη περίπτωση θα παραχωρηθούν στον πλειοδότη τα δικαιώματα επιφανείας, στην δεύτερη θα του μεταβιβαστεί η κυριότητα.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΙΑ ΑΠΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥΣ
Μετά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου έγινε, χάριν και στο Σχέδιο Marshall, μια ριζική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Κράτος εμπιστεύτηκε στους αρχιτέκτονες Χαράλαμπο Σφαέλλο και Άρη Κωνσταντινίδη την πραγματοποίηση ενός σχεδίου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων - που έλαβαν την ονομασία "Ξενια" - στην ελληνική επαρχία με χρώματα και υλικά που ήταν συμβατά με τα χαρακτηριστικά του εγχώριου τοπίου. Το 1962 ο καθηγητής Παναγιώτης Μιχελής και η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαυαρίας θεωρούσαν τα Ξενια ως "δείγματα αρχιτεκτονικής εν Ελλάδι". Στην δεκαετία του 80 ξεκινάει η παρακμή. Από αυτήν την εποχή κατεδαφίστηκαν τρία από τα 36 ξενοδοχεία, ενώ άλλα γνώρισαν σημαντικές αλλοιώσεις. Τα περισσότερα, όμως, παρατήθηκαν από το Δημόσιο και βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, όπως στην περίπτωση του Παλιουριού. Το πάλαι ποτέ στολίδι της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο: σπασμένα παράθυρα, φθαρμένα κουφώματα, τοίχοι λερωμένοι και παλιά δωμάτια που οι επισκέπτες χρησιμοποιούν σαν τουαλέτες αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα. Η αμέλεια της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε ζημιές και στην βλάστηση που σιγά σιγά ξεραίνεται. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό TV 100, ο Στέλιος Σταυρίδης, πρώην πρόεδρος του TAIΠEΔ, δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του Ξενία Παλιουριού θα απέφερε τεράστιες επενδύσεις, υπονοώντας ότι το Δημόσιο δεν διαθέτει τα κονδύλια για την συντήρηση του. Πρόκειται, βέβαια, για τις κλασικές προφάσεις στις οποίες καταφεύγουν οι πολιτικοί και τα λαμόγια τους όταν δεν μπορούν να δώσουν λογικές εξηγήσεις στο σύνολο της κοινωνίας, αφού για χαλασμένα γερμανικά υποβρύχια η χαμηλής ποιότητας ιταλικά αεροπλάνα πάντα έχει λεφτά. Το σχέδιο τους είναι ξεκάθαρο: μεταχειρίζονται την λαϊκή περιουσία για να εξασφαλίσουν μια θέση στις πολυεθνικές, επειδή οι μέρες τους στην πολιτική ζωή της χώρας είναι μετρημένες.
ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ "SELF MADE MAN" ΠΟΥ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΡΟΙΣΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πλειοδότης του συγκεκριμένου διαγωνισμού, k. Ιβάν Σαββίδης, μπορεί ασφαλώς να δηλώσει ότι η δική του είναι μια "success story". Γεννημένος στην Γεωργία από Έλληνες εργάτες, από μικρό παιδί μετέβη στην ρώσικη πόλη Rostov. Το αστέρι του αρχίζει να λάμπει μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης όταν έγινε μεγαλομέτοχος της καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabac. Αυτό του επιτρέπει το μεγάλο άλμα στην πολιτική: στο 1998 εκλέγεται για πρώτη φορά περιφερειακός βουλευτής, ενώ από το 2003 πετυχαίνει να κατακτήσει μια έδρα και στο Ρωσικό Κοινοβούλιο. Η προσχώρηση του στην Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Vladimir Putin, του διασφαλίζει την επανεκλογή. Ο Σαββίδης επωφελείται από το ξέσπασμα της κρίσης για να γίνει ο Κροίσος της Βόρειας Ελλάδας: τον Ιούνιο του 2012 αποκτάει τον ΠΑΟΚ και χάριν στις καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πετυχαίνει την ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ. Τον Μάρτιο του 2013 αποκτάει το 82% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ και αρχίζουν οι κόντρες με τους εργάτες. Από τότε, η διοίκηση Σαββίδη σκοπεύει να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο μείωσης του προσωπικού, υποχρεώνοντας τους εργάτες να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ή να ζητήσουν εθελούσια έξοδο. Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινοπραξία της οποίας επικεφαλής ήταν ο Σαββίδης κέρδισε την παραχώρηση δικαιωμάτων διαχείρισης και λειτουργίας του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης "Μακεδονία Παλλάς" για τα επόμενα 40 χρόνια. Και τώρα το Παλιούρι...
Και ενώ η Βόρεια Ελλάδα λεηλατείται από τις ορδές των Ρώσων μαφιόζων με την συνεργασία της τοπικής ελίτ, ο λαός κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...
" Tο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ απεδέχθη ομόφωνα τη βελτιωμένη προσφορά της εταιρείας Donskoy Tabac, ύψους €14 εκατ. για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρ. του ακινήτου στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, σε σύνολο περίπου 2.000 στρ., ολοκληρώνοντας έτσι τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Η αξιοποίηση αναμένεται να οδηγήσει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία του Ξενία Παλιουρίου (παραχωρείται για 99 έτη). Σημειώνεται ότι το Ξενία Παλιουρίου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και παραμένει κενό εδώ και 20 χρόνια, ενώ έχει υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς. Η ανάπτυξη του ακινήτου, θα αποφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής".
Με αυτήν την ανακριβή και μεροληπτική ανακοίνωση το TAIΠEΔ έφερε σε πέρας άλλη μια αρπαγή της λαϊκής περιουσίας. Το ακίνητο του Παλιουριού, με έκταση 210.000 τετραγωνικών μέτρων και ακτογραμμή 1.3 χιλιομέτρων, απέχει 115 χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει, εκτός από τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Ξενία, και ένα camping 1.128 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η "αξιοποίηση" προβλέπει την ανέγερση ενός ξενοδοχείου 3.658 τετραγωνικών μέτρων, ενώ άλλα 20.000 τετραγωνικά μέτρα θα προοριστούν στην κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και επαύλεων. Στην πρώτη περίπτωση θα παραχωρηθούν στον πλειοδότη τα δικαιώματα επιφανείας, στην δεύτερη θα του μεταβιβαστεί η κυριότητα.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΙΑ ΑΠΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥΣ
Μετά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου έγινε, χάριν και στο Σχέδιο Marshall, μια ριζική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Κράτος εμπιστεύτηκε στους αρχιτέκτονες Χαράλαμπο Σφαέλλο και Άρη Κωνσταντινίδη την πραγματοποίηση ενός σχεδίου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων - που έλαβαν την ονομασία "Ξενια" - στην ελληνική επαρχία με χρώματα και υλικά που ήταν συμβατά με τα χαρακτηριστικά του εγχώριου τοπίου. Το 1962 ο καθηγητής Παναγιώτης Μιχελής και η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαυαρίας θεωρούσαν τα Ξενια ως "δείγματα αρχιτεκτονικής εν Ελλάδι". Στην δεκαετία του 80 ξεκινάει η παρακμή. Από αυτήν την εποχή κατεδαφίστηκαν τρία από τα 36 ξενοδοχεία, ενώ άλλα γνώρισαν σημαντικές αλλοιώσεις. Τα περισσότερα, όμως, παρατήθηκαν από το Δημόσιο και βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, όπως στην περίπτωση του Παλιουριού. Το πάλαι ποτέ στολίδι της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο: σπασμένα παράθυρα, φθαρμένα κουφώματα, τοίχοι λερωμένοι και παλιά δωμάτια που οι επισκέπτες χρησιμοποιούν σαν τουαλέτες αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα. Η αμέλεια της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε ζημιές και στην βλάστηση που σιγά σιγά ξεραίνεται. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό TV 100, ο Στέλιος Σταυρίδης, πρώην πρόεδρος του TAIΠEΔ, δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του Ξενία Παλιουριού θα απέφερε τεράστιες επενδύσεις, υπονοώντας ότι το Δημόσιο δεν διαθέτει τα κονδύλια για την συντήρηση του. Πρόκειται, βέβαια, για τις κλασικές προφάσεις στις οποίες καταφεύγουν οι πολιτικοί και τα λαμόγια τους όταν δεν μπορούν να δώσουν λογικές εξηγήσεις στο σύνολο της κοινωνίας, αφού για χαλασμένα γερμανικά υποβρύχια η χαμηλής ποιότητας ιταλικά αεροπλάνα πάντα έχει λεφτά. Το σχέδιο τους είναι ξεκάθαρο: μεταχειρίζονται την λαϊκή περιουσία για να εξασφαλίσουν μια θέση στις πολυεθνικές, επειδή οι μέρες τους στην πολιτική ζωή της χώρας είναι μετρημένες.
ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ "SELF MADE MAN" ΠΟΥ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΡΟΙΣΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πλειοδότης του συγκεκριμένου διαγωνισμού, k. Ιβάν Σαββίδης, μπορεί ασφαλώς να δηλώσει ότι η δική του είναι μια "success story". Γεννημένος στην Γεωργία από Έλληνες εργάτες, από μικρό παιδί μετέβη στην ρώσικη πόλη Rostov. Το αστέρι του αρχίζει να λάμπει μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης όταν έγινε μεγαλομέτοχος της καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabac. Αυτό του επιτρέπει το μεγάλο άλμα στην πολιτική: στο 1998 εκλέγεται για πρώτη φορά περιφερειακός βουλευτής, ενώ από το 2003 πετυχαίνει να κατακτήσει μια έδρα και στο Ρωσικό Κοινοβούλιο. Η προσχώρηση του στην Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Vladimir Putin, του διασφαλίζει την επανεκλογή. Ο Σαββίδης επωφελείται από το ξέσπασμα της κρίσης για να γίνει ο Κροίσος της Βόρειας Ελλάδας: τον Ιούνιο του 2012 αποκτάει τον ΠΑΟΚ και χάριν στις καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πετυχαίνει την ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ. Τον Μάρτιο του 2013 αποκτάει το 82% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ και αρχίζουν οι κόντρες με τους εργάτες. Από τότε, η διοίκηση Σαββίδη σκοπεύει να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο μείωσης του προσωπικού, υποχρεώνοντας τους εργάτες να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ή να ζητήσουν εθελούσια έξοδο. Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινοπραξία της οποίας επικεφαλής ήταν ο Σαββίδης κέρδισε την παραχώρηση δικαιωμάτων διαχείρισης και λειτουργίας του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης "Μακεδονία Παλλάς" για τα επόμενα 40 χρόνια. Και τώρα το Παλιούρι...
Και ενώ η Βόρεια Ελλάδα λεηλατείται από τις ορδές των Ρώσων μαφιόζων με την συνεργασία της τοπικής ελίτ, ο λαός κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...
Monday, October 7, 2013
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ
Του Antonio Giovetti
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ανάμεσα στα 541-40 και το 530 προ Χριστού ο Δημοσθένης ανήγγειλε τους τέσσερις Φιλιππικούς λόγους στους οποιους ο διάσημος Αθηναίος ρήτορας εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου B' επειδή η επεκτατική πολιτική του απειλούσε την ύπαρξη των πόλεων-κρατών. Οι εσωτερικές διαμάχες τους για την κυριαρχία στην ελλαδική χερσόνησο κατέληξαν σε αλλεπάλληλους πολέμους και προκάλεσαν την εισβολή των "Βαρβαρων του Βορρά". Αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός αποτελεί την αφετηρία της μακροχρόνιας κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής παρακμής της Ελλάδας. Κατόπιν δυο χιλιετιών η χωρα βρίσκεται υπό τις ίδιες συνθήκες παρόλο που η εξάλειψη της έννοιας του Κράτους-Έθνους φέρεται σε πέρας από τα υψηλόβαθμα στελέχη των διεθνών χρηματοοικονομικών φορέων με την συνεργασία των "αντιπροσωπων του λαου".
Ο ΝΟΜΟΣ 4146/2013 ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση ενέκρινε τον νομο 4146/2013 που προβλέπει ότι κάθε επενδυτης από τρίτες χώρες θα χαίρει της αντίστοιχης άδειας παραμονής σε περίπτωση που καταβάλλει 250.000 ευρώ για την εξαγορά ακινητων. Στο τέλος του Ιουλίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού Παναγιώτης Μηταράκης συναντήθηκε με τον κύριο Li Hao, αντιπρόεδρο του Κινεζικου χρηματοοικονομικού ομίλου Maslink ο οποιος αποκάλυψε το μεγάλο ενδιαφέρον των συμπατριωτών του για την ελληνική ακίνητη περιουσια. Στις 8 Αυγούστου εφαρμόστηκε για πρώτη φορα η συγκεκριμένη διάταξη αφού η επιχειρηματίας Jin Hong είχε αγοράσει μια μεζονέτα της αξιας 252.000 ευρώ στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Επιπροσθέτως οι Κινέζοι, μέσω της εταιρείας COSCO, θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και, προς το παρόν, σκοπεύουν να επενδύουν 230 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της προβλήτας 3 που ήδη διαχειρίζονται.
Στενές σχέσεις με το περιεχόμενο του νομου 4146/2013 έχει και η υπόθεση ΔΕΣΦΑ. Κατά την διάρκεια μιας πολιτιστικής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rahman Mustafayev δήλωσε ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική SOCAR θα έχει επιπτώσεις και στην έκδοση αδειων παραμονής για τους υπηκοους της μικρής Καυκασιανής χώρας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι παράγοντες της SOCAR επισκέφτηκαν την Αθηνα και στις συνομιλίες με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου και τα στελέχη του TAIPED διετύπωσαν συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης ως προς την δραστηριότητα του ΔΕΣΦΑ στα Βαλκάνια και στην Γεωργία. Οι Αζέροι έχουν αρχίσει να παίζουν ένα πρωταρχικό ρολο στην ελληνική οικονομία μετά από την συμφωνία που συνήφθη με την ΔΕΠΑ στην οποια η SOCAR θα προμηθεύει - από το 2019 - ετησίως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μετρα φυσικού αεριου κατά τα επόμενα 25 χρονια.
Κατόπιν των προσφατων παρεξηγήσεων η Ελλάδα και η Ρωσία προστίθενται να επανεκκινούν τις διπλωματικές σχέσεις. Για αυτό αφορμή ήταν η επαφή της ελληνικής ηγεσίας με την πρόεδρο της ρωσικης Άνω Βουλής Valentina Mivtenko που εξασφάλισε την συμμετοχη της GAZPROM στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ο οποιος αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα. Στο μεταξύ ορισμένες εταιρίες, όπως οι Ρωσικοί σιδηρόδρομοι, υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορες για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO ενώ στο στόχαστρο τους έχει μπει και ο ΟΛΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα από τα κυρια κέντρα δραστηριότητας των Ρώσων νεόπλουτων και δεν αποτελεί καμια έκπληξη η μαζική παρουσία τους στην Χαλκιδική.
ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
Η διαδικασία της διεθνοποίησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας ευνοήθηκε από την έγκριση των τριών Μνημονίων Συνεννοήσεως με τους ξένους πιστωτές με τους οποιους συνεργάζεται ενεργά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μέσω του TAIPED. Από μια πλευρά παραχωρείται τουλάχιστον το 70% της κρατικής περιουσιας σε αλλοδαπούς χωρίς να προβληθεί η παραμικρή αντίρρηση, από την άλλη η διαμονή εξωκοινοτικών εργατών στην Ελλάδα τελει υπό περιοριστικούς ορους, καθώς αποδεικνύεται από την στάση της ΝΔ σε καυτά ζητήματα - όπως, παραδείγματος χάριν, η επιχείρηση "Ξένιος Δίας", η αντισυνταγματικότητα του νομου 3838/2013 περί ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και η μη επικαιροποίηση του αντιρατσιστικού νομου - για να περιθωριοποιηθεί η συνεχής εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, μετά από την στυγνή δολοφονία του Παύλου Φυσσα η ΝΔ προσπαθεί να προωθεί μια πιο δημοφιλή εικόνα και να κρατάει τα προσχήματα έναντι στο εκλογικό σώμα, φανερώνοντας αντιφάσεις και πολιτικές σκοπιμότητες που οδηγούν την χωρα στην καταστροφή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ανάμεσα στα 541-40 και το 530 προ Χριστού ο Δημοσθένης ανήγγειλε τους τέσσερις Φιλιππικούς λόγους στους οποιους ο διάσημος Αθηναίος ρήτορας εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου B' επειδή η επεκτατική πολιτική του απειλούσε την ύπαρξη των πόλεων-κρατών. Οι εσωτερικές διαμάχες τους για την κυριαρχία στην ελλαδική χερσόνησο κατέληξαν σε αλλεπάλληλους πολέμους και προκάλεσαν την εισβολή των "Βαρβαρων του Βορρά". Αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός αποτελεί την αφετηρία της μακροχρόνιας κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής παρακμής της Ελλάδας. Κατόπιν δυο χιλιετιών η χωρα βρίσκεται υπό τις ίδιες συνθήκες παρόλο που η εξάλειψη της έννοιας του Κράτους-Έθνους φέρεται σε πέρας από τα υψηλόβαθμα στελέχη των διεθνών χρηματοοικονομικών φορέων με την συνεργασία των "αντιπροσωπων του λαου".
Ο ΝΟΜΟΣ 4146/2013 ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση ενέκρινε τον νομο 4146/2013 που προβλέπει ότι κάθε επενδυτης από τρίτες χώρες θα χαίρει της αντίστοιχης άδειας παραμονής σε περίπτωση που καταβάλλει 250.000 ευρώ για την εξαγορά ακινητων. Στο τέλος του Ιουλίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού Παναγιώτης Μηταράκης συναντήθηκε με τον κύριο Li Hao, αντιπρόεδρο του Κινεζικου χρηματοοικονομικού ομίλου Maslink ο οποιος αποκάλυψε το μεγάλο ενδιαφέρον των συμπατριωτών του για την ελληνική ακίνητη περιουσια. Στις 8 Αυγούστου εφαρμόστηκε για πρώτη φορα η συγκεκριμένη διάταξη αφού η επιχειρηματίας Jin Hong είχε αγοράσει μια μεζονέτα της αξιας 252.000 ευρώ στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Επιπροσθέτως οι Κινέζοι, μέσω της εταιρείας COSCO, θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και, προς το παρόν, σκοπεύουν να επενδύουν 230 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της προβλήτας 3 που ήδη διαχειρίζονται.
Στενές σχέσεις με το περιεχόμενο του νομου 4146/2013 έχει και η υπόθεση ΔΕΣΦΑ. Κατά την διάρκεια μιας πολιτιστικής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rahman Mustafayev δήλωσε ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική SOCAR θα έχει επιπτώσεις και στην έκδοση αδειων παραμονής για τους υπηκοους της μικρής Καυκασιανής χώρας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι παράγοντες της SOCAR επισκέφτηκαν την Αθηνα και στις συνομιλίες με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου και τα στελέχη του TAIPED διετύπωσαν συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης ως προς την δραστηριότητα του ΔΕΣΦΑ στα Βαλκάνια και στην Γεωργία. Οι Αζέροι έχουν αρχίσει να παίζουν ένα πρωταρχικό ρολο στην ελληνική οικονομία μετά από την συμφωνία που συνήφθη με την ΔΕΠΑ στην οποια η SOCAR θα προμηθεύει - από το 2019 - ετησίως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μετρα φυσικού αεριου κατά τα επόμενα 25 χρονια.
Κατόπιν των προσφατων παρεξηγήσεων η Ελλάδα και η Ρωσία προστίθενται να επανεκκινούν τις διπλωματικές σχέσεις. Για αυτό αφορμή ήταν η επαφή της ελληνικής ηγεσίας με την πρόεδρο της ρωσικης Άνω Βουλής Valentina Mivtenko που εξασφάλισε την συμμετοχη της GAZPROM στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ο οποιος αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα. Στο μεταξύ ορισμένες εταιρίες, όπως οι Ρωσικοί σιδηρόδρομοι, υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορες για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO ενώ στο στόχαστρο τους έχει μπει και ο ΟΛΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα από τα κυρια κέντρα δραστηριότητας των Ρώσων νεόπλουτων και δεν αποτελεί καμια έκπληξη η μαζική παρουσία τους στην Χαλκιδική.
ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
Η διαδικασία της διεθνοποίησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας ευνοήθηκε από την έγκριση των τριών Μνημονίων Συνεννοήσεως με τους ξένους πιστωτές με τους οποιους συνεργάζεται ενεργά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μέσω του TAIPED. Από μια πλευρά παραχωρείται τουλάχιστον το 70% της κρατικής περιουσιας σε αλλοδαπούς χωρίς να προβληθεί η παραμικρή αντίρρηση, από την άλλη η διαμονή εξωκοινοτικών εργατών στην Ελλάδα τελει υπό περιοριστικούς ορους, καθώς αποδεικνύεται από την στάση της ΝΔ σε καυτά ζητήματα - όπως, παραδείγματος χάριν, η επιχείρηση "Ξένιος Δίας", η αντισυνταγματικότητα του νομου 3838/2013 περί ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και η μη επικαιροποίηση του αντιρατσιστικού νομου - για να περιθωριοποιηθεί η συνεχής εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, μετά από την στυγνή δολοφονία του Παύλου Φυσσα η ΝΔ προσπαθεί να προωθεί μια πιο δημοφιλή εικόνα και να κρατάει τα προσχήματα έναντι στο εκλογικό σώμα, φανερώνοντας αντιφάσεις και πολιτικές σκοπιμότητες που οδηγούν την χωρα στην καταστροφή.