Thursday, May 21, 2015

Το Μέλλον της EPTopen

Το κείμενο που ακολουθεί αναγνώστηκε και κατατέθηκε στην χθεσινή "συγκέντρωση εμπλεκομένων" της EPTopen:



Είχα την ευκαιρία και στο πρόσφατο παρελθόν να τοποθετηθώ στο θέμα της διατήρησης της ΕΡΤopen. Συνοπτικά θα αναφέρω και πάλι τους λόγους για τους οποίους θεωρώ κομβικής σημασίας την ολοκλήρωση του έργου της και το οριστικό της κλείσιμο σε αυτή τη φάση της πολιτικής μάχης που δίνεται με το ντουέτο Τσακνή-Ταγματάρχη.

Κάθε διατήρηση της EPTopen είναι πολιτικά επικίνδυνη, ηθικά απαράδεκτη και ιστορικά παραχαράσσει την αλήθεια. Κι αυτό παρά τις πιθανές καλές προθέσεις των ανθρώπων της, οι οποίοι απλώς αρνούνται να απογαλακτιστούν από την ψυχολογική ασφάλεια που τους πρόσφερε και να μεταφέρουν την –έστω και προβληματική- εμπειρία που απέκτησαν στο νέο πλαίσιο του αγώνα.

Είναι πολιτικά επικίνδυνη γιατί είναι μια ξεκάθαρη αποδοχή της ήττας του αγώνα. Αποτελεί παραδοχή ότι στο νέο πρόγραμμα η συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι τόσο ασήμαντη ώστε να χρειάζονται να διατηρούν ένα «πρόγραμμα-άλλοθι» για την «ΕΡΤ που θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν» ως σύνδεσμο με την κοινωνία. Με αποτέλεσμα να γίνει η ΕΡΤopen ο χώρος που θα «ξεκαβλώνουν» εργαζόμενοι της ΕΡΤ που θα είναι δούλοι της Διοίκησης της ΕΡΤ στο «επίσημο» πρόγραμμα αντί να δώσουν τη μάχη για να αλλάξουν πορεία στη «φρεγάτα» του Ραδιομεγάρου.

Ηθικά απαράδεκτη είναι γιατί η ΕΡΤopen έχει φορτωθεί στην μικρή της διαδρομή με αρκετές δυσάρεστες στιγμές από τις οποίες καλό θα ήταν να διδαχτούμε. Και αναφέρομαι φυσικά στο γεγονός ότι έγινε ντουντούκα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και στο κουτσομπολιό, τους τραμπουκισμούς και όλες τις άλλες παθογένειες που στοίχειωσαν το κτήριο που την στέγασε και μεταφέρθηκαν χωρίς κανένα φίλτρο από το Ραδιομέγαρο. Ευτυχώς τώρα όλα αυτά επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο…

Τέλος, είναι παραχάραξη της Ιστορίας ακόμα και να τολμήσει κανείς να ισχυριστεί ότι η ΕΡΤopen ήταν εγχείρημα αυτοδιαχείρισης. Όπως όλες και όλοι γνωρίζουμε- η εμπειρία της αυτοδιαχείρισης ποτέ δεν άνθησε εδώ. Αντίθετα, αυτό που φύτρωσε ήταν μια ιδιότυπη μορφή αυτοοργάνωσης που καθορίστηκε από τη δράση συγκροτημένων ομάδων και ευκαιριακών συσσωματώσεων με συγκρούσεις εξουσιών.

Ας υποθέσουμε όμως ότι όλα αυτά είναι απλώς ένα πολύ κακό παρελθόν και η ΕΡΤopen διατηρείται γιατί για ακόμη μια φορά αποδεικνυόμαστε όλοι κατώτεροι, ως άνθρωποι, των ιστορικών προκλήσεων. Κάτω από ποιες συνθήκες θα έπρεπε να γίνει αυτή η διατήρηση;

Α) Με ένα σύστημα αξιών και αρχών που καθορίζει το πρόγραμμά της και το διαφοροποιεί σημαντικά από το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Δεν έχει νόημα να διατηρηθεί «ένα ακόμα πρόγραμμα», αλλά ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα που θα ανοίξει τα μικρόφωνά του στην καταστροφή του ηγεμονικού λόγου δημοσιογράφων και παραγωγών, θα καλύπτει αποκλειστικά αυτοοργανωμένα και οριζόντια εγχειρήματα, θα προωθεί την Ανταλλακτική και Συνεργατική Οικονομία και θα αγκαλιάζει -από μέσα κι όχι από πάνω- όλους τους Κοινωνικούς Αγώνες. Ένα πρόγραμμα που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό, δεν θα παίζει μουσική που δεσμεύεται από copyright και θα αποδίδει στην κοινωνία το παραγόμενο προϊόν του ως public domain δυναμιτίζοντας έμπρακτα κάθε έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας.

Β) Με ένα πλήρως οριοθετημένο και εξαρχής συμφωνημένο οριζόντιο πλαίσιο λειτουργίας που εκφράζεται από ένα και μοναδικό αποφασιστικό όργανο. Τη συνέλευσή του που οφείλει να συνθέσει και να υλοποιήσει αυτό το πλαίσιο, υπό την παρακολούθηση -αλλά όχι και την παρέμβαση- κάποιου πανεπιστημίου που ασχολείται σοβαρά με τα οριζόντια μοντέλα διοίκησης (π.χ. Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ή κάποιο αντίστοιχο τμήμα Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου)

Γ) Με πλήρη οικονομική αυτονομία και διαφάνεια ως προς τις πηγές χρηματοδότησης του. Καμιά εξάρτηση από την ΕΡΤ Α.Ε. δεν πρέπει να επιτραπεί. Οι πόροι του εγχειρήματος πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την κοινωνική του χρηματοδότηση και τις εκδηλώσεις που παράγει το ίδιο το εγχείρημα με ελεύθερη συνεισφορά στο προαύλιο της ΕΡΤ ή αλλού.

Επιπλέον θέματα:

Εφόσον τα παραπάνω επικυρωθούν οι φυσικοί σύμμαχοι της ΕΡΤopen είναι τα κινήματα για το ελεύθερο λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ, Hackerspace κ.α.), τα τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων (π.χ. FabLab ΕΜΠ, Τμήμα ΜΜΕ-ΕΚΠΑ κ.α.) και τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα της Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας τα οποία και θα πρέπει να κληθούν να στηρίξουν και να συνδιαμορφώσουν το εγχείρημα και τις δημόσιες εκδηλώσεις που αυτό παράγει.

Καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΡΤopen εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε. δεν πρέπει κατά κανένα τρόπο να επιτραπεί, ούτε να χρησιμοποιηθεί η EPTopen ως «προθάλαμος» για την είσοδο στην ΕΡΤ Α.Ε. ή ως «αποθεραπεία» για την έξοδο από αυτήν με συνταξιοδότηση. Η EPTopen δεν πρέπει να γίνει ούτε «ψυγείο», ούτε «group therapy» της ΕΡΤ Α.Ε. και η σχέση της με τη Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να είναι ανοιχτά συγκρουσιακή στην κατεύθυνση της διεκδίκησης περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου στην λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. Κατ’ εξαίρεση εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι της ΕΡΤ μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία τους σε οριζόντιες ομάδες εργασίας με συγκεκριμένο θέμα που δημιουργούνται στην EPTopen για την απόκτηση δεξιοτήτων από τα μέλη της συνέλευσης.

Καμία αμοιβή ή αποζημίωση για την συμμετοχή οποιουδήποτε ή οποιασδήποτε στην λειτουργία της EPTopen δεν νοείται. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εντάσσονται στη συνέλευση με πρόταση (project) που καταθέτουν για την συμμετοχή που θέλουν να έχουν στην ΕΡΤopen και μέσω της αυτοδέσμευσης φέρουν την ευθύνη για την υλοποίησή του δικού τους project, των υπολοίπων που τρέχουν παράλληλα με αυτό και του παραγόμενου προγράμματος με οριζόντιες διαδικασίες, δηλαδή με ομάδες εργασίας.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΣΤΑΣ
20 Μαΐου 2015



No comments:

Post a Comment