Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω καθόλου τον διάλογο περί χρεοκοπίας της χώρας.
Και δεν τον καταλαβαίνω, γιατί μέσα στο δικό μου το μυαλό μια χώρα δεν είναι χρεοκοπημένη όταν βγαίνει και δηλώνει στις παντοδύναμες αγορές "δεν έχω πια λεφτά να σας ακουμπήσω, το κλείνω το μαγαζί". Είναι χρεοκοπημένη από πολύ πιο πριν και θα έπρεπε να το έχει κλείσει το μαγαζί ή να έχει σκεφτεί τι θα το κάνει όταν:
Α) Η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση μετά την Χούντα, χαρακτηρίζει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας "στιγμιαίο".
Β) Τα "δεξιά" ΜΑΤ σκοτώνουν τον Κουμή και την Κανελλοπούλου.
Γ) Τα "αριστερά" ΚΝΑΤ "καθαρίζουν" το Χημείο.
Δ) Ο Τόμπρας κατεβαίνει από το αεροπλάνο μοστράροντας το περίστροφό του. Όλοι οι υπόλοιποι "κεντράρουν" στο "νεύμα" Παπανδρέου στην Δήμητρα.
Ε) Η "σοσιαλιστική" αστυνομία σκοτώνει τον Καλτεζά.
ΣΤ) Ο Μητσοτάκης κάνει κυβέρνηση με τον Κατσίκη μετά από (ούτε θυμάμαι πια πόσες) εκλογές.
Ζ) Ο Σημίτης υπογράφει την "ανανέωση" του ΝΑΤΟ.
Η) Ο Καραμανλής (νεώτερος) ξαναπαίρνει άνετα τις εκλογές ενώ βρωμάει παντού καμένο.
Θ) Η Εύη λέει ότι πηδούσε τον ευτραφή για να μπει στο Δημόσιο.
Ι) Σε διάφορες περιοχές της χώρας, διάφοροι "άτυχοι" βασανίζονται, εξαφανίζονται ή εξευτελίζονται συστηματικά και σχεδόν καθημερινά.
Βγάζω εντελώς έξω από αυτόν τον πρόχειρο κατάλογο με τους λόγους χρεοκοπίας την δολοφονία Γρηγορόπουλου, γιατί ήταν το μοναδικό "περιστατικό" που, αντίθετα με όλα τα παραπάνω, και προκάλεσε σοβαρή αντίδραση και βάρεσε τους συναγερμούς σε όλα τα επίπεδα. Κάνοντας με να πιστέψω, λανθασμένα, πως ίσως και να μην έχουμε χρεοκοπήσει ακόμα.
Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, να μην με βάζουν να εξηγώ γιατί δεν θέλω να διαγραφεί από το Facebook το Fuck Greece και γιατί αδιαφορώ εντελώς για το εξώφυλλο του Focus ή το κρύο χιούμορ των φτηνιάρικων εκπομπών της Γερμανικής Τηλεόρασης. Δεν με ενδιαφέρει, ούτε τόσο δα, τι εικόνα έχουν οι σπεκουλαδόροι, οι ξένοι διανοούμενοι, το πατριαρχείο Μόσχας, τα πληρώματα των ελληνόκτητων πλοίων ή οι ζιγκολό της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, για τον τόπο (ή τον τρόπο) που ζούμε όλοι μαζί. Με ενδιαφέρει αυτό που γίνεται εδώ, αν και δεν μπορώ ακόμα να καταλήξω σε ασφαλές συμπέρασμα πως γίνεται κάτι.
Ένας λαός (τείνω να πιστέψω πως) είναι μόνο η εικόνα που σχηματίζει για τον εαυτό του εξετάζοντας αυτήν την "συλλογικότητα" όσο το δυνατόν πιο "έντιμα" στον δικό του καθρέφτη. Όχι στον (εξωραϊσμένο) καθρέφτη της Ιστορίας του, ούτε στον (γεωπολιτικό) καθρέφτη που βάζουν μπροστά του οι έξω. Και φυσικά όχι στον (αυτονομημένο από την πραγματικότητα) τηλεοπτικό του καθρέφτη...
Υπάρχει ένας καθρέφτης σήμερα που να μας καθρεφτίζει όλους; Ιδέα δεν έχω, μήπως έχεις καμιά εσύ;
Στην ανάρτηση αυτή βλέπω να καθρεφτίζεις εμένα. Αλλά όχι με πληρότητα, γιατί έχεις παραλείψει 600 χρόνια ιστορίας και δεν έχεις δείξει την ουσία του προβλήματος.
ReplyDeleteΔεν έχεις μιλήσει για πειρατές που εκτελούσαν κρατική αποστολή.
Δεν έχεις μιλήσει για εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες που ονομάστηκαν επαναστάσεις για να υπάρχει συνέχεια δικαίου και να ισχύουν οι τίτλοι που άφησε ο απερχόμενος κατακτητής.
Δεν έχεις μιλήσει για δοτό βασιλιά που ήταν Βαυαρός πρίγκηψ γιατί δεν έπρεπε να είναι Άγγλος, Γάλλος, Ρώσος.
Περιγράφεις το μικροκλίμα γύρω από την τωρινή χρονική στιγμή και όχι την προηγηθείσα καταστροφική καταιγίδα.
Δίκιο έχεις, αλλά είναι μια υποσημείωση στον τόμο των προβλημάτων μας.
ναι, είναι όμως η υποσημείωση που έζησα, το μικροκλίμα που γνώρισα, και μπορώ να μιλήσω γι' αυτό χωρίς να πρέπει να στηριχτώ "στις πλάτες γιγάντων".
ReplyDeleteΔεν μου τα λες καλά γιατρέ μου! Ποια αντίδραση της κοινωνίας είδες στην δολοφονία Γρηγορόπουλου; Μια από τα ίδια με τη δολοφονία Καλτεζά ήταν -και τότε κλείστηκαν τα παιδιά στο Πολυτεχνείο και τώρα κατέβαιναν για πορείες, όπως και τότε έτσι και τώρα ο κάθε μαλάκας "κυρ Παντελής" έβριζε τους αλήτες και η αστυνομία βάραγε στο ψαχνό.
ReplyDeleteΥ.Γ.: Τη χρεωκοπία που εννοείς εσύ δεν την μετράνε με τους δείκτες που διδάσκονται στο (ν)Τυρί και τα υπόλοιπα αξιοπρεπή κολλέγια -άρα, δεν υπάρχει!
Έχοντας απόλυτη επίγνωση του ιστορικού βάρους που μόλις ξεφορτώθηκες στην πλάτη μου (και με κοψομέσιασε) θα αναζητήσω τον κυρ-Παντελή για να τον εξετάσω με αξιόπιστο, έγκυρο και επιστημονικό τρόπο ώστε να αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο.
ReplyDeleteΤο (ν)Τυρί έχει σώσει πολλές μανούλες και άλλους τόσους πατερούληδες από το να ασχοληθούν σοβαρά με το μέλλον των "σπλάχνων" τους. Κι αυτό θα πρέπει να του αναγνωριστεί, για να λέμε και του μετόχου των κολεγίων το δίκιο!
Κάπως αρνητικό σε βρίσκω τελευταία... μήπως έκοψες τα αντικαταθλιπτικά;
Ε, αφού μου κάνανε μείωση μισθού στο Δημόσιο κάτι έπρεπε να κόψω!
ReplyDeleteΔεν τον θυμάσαι τον "Σπουδαίο άνθρωπο κυρ Παντελή" του Τζαβέλλα;
Υ.Γ.: Δίκιο έχουν πάντα οι δυνατοί κι όσο σο ρίχνω τουλάχιστον 20 κιλά δε σε παίρνει να αμφισβητείς -νομίζω;
Ναι, καλά νομίζεις. Αλλά τον κυρ-Παντελή θα τον βρω, να ξέρουμε τι μας γίνεται.
ReplyDeleteΜε ζήτησε κανείς;
ReplyDeleteΚυρ Παντελής
Βρήκα τον παραπάνω "ανώνυμο" στο δρόμο και με λέει: "είναι κάτι παιδιά εκεί ... και μιλάν για μένα, μήπως ξέρεις πως μπορώ να πάω", και σας τον έφερα.
ReplyDeleteΦίλε το κειμενάκι σου ΤΑ ΣΠΑΕΙ!!
"Αχ, βρε Τάσο, από μικρός έτσι χαριτωμένος ήσουν πάντα..." είπε η παχουλή θεία κι έπειτα του τσίμπησε και το μαγουλάκι.
ReplyDeleteΟ Τάσος έφυγε σφαίρα για το δωμάτιο του και επέστρεψε κραδαίνοντας το φλόμπερ.
Την συνέχεια την έγραψαν οι εφημερίδες...