Monday, December 25, 2006

Ανήμερα Χριστούγεννα

Τα “Ανήμερα Χριστούγεννα” είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα που απέκτησα γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Οι διαστάσεις του είναι 20Χ35, διαθέτει σκληρό εξώφυλλο και 64 σελίδες τυπωμένες σε αρκετά καλό χαρτί για την απόδοση των φωτογραφιών. Λυπάμαι για την ασαφή περιγραφή, αλλά δεν είμαι ειδικός στις ποιότητες χαρτιού και τα σχήματα των βιβλίων.
Δεν μνημονεύονται πουθενά μέσα στην έκδοση αυτή, ούτε ο εκδότης, ούτε ο φωτογράφος. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το τυπογραφείο που τυπώθηκε, ούτε τα ονόματα των προσώπων που ποζάρουν για την κάθε σύνθεση.
Και φυσικά δεν το αγόρασα από κάποιο βιβλιοπωλείο. Έφτασε στα χέρια μου αφού είχε περάσει από τα χέρια διάφορων φίλων, και αν και προσπάθησα να ακολουθήσω την διαδρομή του ανάποδα, δεν κατάφερα να φτάσω παρά μέχρι ένα ρεβεγιόν στο σπίτι κάποιου μακρινού γνωστού, όπου πρωτοεμφανίστηκαν από το πουθενά αρκετά από αυτά τα λευκώματα. Εκτιμήθηκε πως κάποιος από τους πολυάριθμους προσκεκλημένους, τα άφησε εκεί, με σκοπό να τα διανείμει ανώνυμα και με ασφάλεια.
Γιατί τα Ανήμερα Χριστούγεννα είναι μια ιδιωτική έκδοση και ταυτόχρονα ένα βιβλίο – προβοκάτσια. Η σχεδόν βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνα του εξωφύλλου με την Γέννηση δεν σε προετοιμάζει για το περιεχόμενο του. Οι φωτογραφίες του είναι σκληρές, σχεδόν ανελέητες. Ρετουσαρισμένες με τεχνικές που σήμερα έχουν ξεπεραστεί από το photoshop, επιχρωματισμένες, με στοιχεία που έχουν προστεθεί με κολλάζ... Και σε όλες υπάρχει κάποιο είδος επαναλαμβανόμενου Χριστουγεννιάτικου στοιχείου ή συμβολικού μοτίβου. Ένα στολισμένο δέντρο, ένα τραπέζι στρωμένο με κρυστάλλινα ποτήρια και φουσκωτούς Αη-Βασίληδες στις θέσεις των καλεσμένων, μπάλες από γκι και ου, γιορτινές βιτρίνες συνυπάρχουν στην ίδια σύνθεση με γυμνά σώματα, όπλα, πτώματα, εικόνες από δυστυχήματα κ.α.
Δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποιος μπορεί να συνέλαβε, να δημιούργησε και να χρηματοδότησε αυτήν την έκδοση. Τα ίδια μαύρα μεσάνυχτα έχω και για τον στόχο του ή τον αριθμό των αντιτύπων. Είναι όμως πραγματικά τα πιο Ανήμερα Χριστούγεννα που έχω δει ποτέ μου.

No comments: