Thursday, April 21, 2011

Από Μηδενική Βάση...

Πόσες φορές έχεις ακούσει τα τελευταία χρόνια τις λέξεις "από μηδενική βάση" να προφέρονται από τα χείλη των πατέρων και των μητέρων του έθνους;

Αν πας εδώ θα βρεις περίπου 191.000 αποτελέσματα... Γαμάτο;

Ο κάθε μικροπαπάρας έχει βρει αυτές τις μαγικές λεξούλες και τις μασάει σαν τσίχλα όπου και όποτε θέλει και μπορεί. Όπου και όποτε τον βολεύει. Μέχρι να λιώσουνε και να χαθεί το νόημα τους.

Γιατί η Μηδενική Βάση είναι πραγματικά μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστικά ανατρεπτική ιδέα. Και ακριβώς γι αυτό πιπιλιέται κάθε μέρα ώσπου να γίνει αποκρουστική, κομμάτι μιας διαχειριστικής κυβερνητικής ξύλινης γλώσσας. Αν κάτσεις να το καλοσκεφτείς παίζει να ανακαλύψεις πως δεν θα σου καθότανε καθόλου άσχημα να τα ξαναδούμε όλα από μηδενική βάση.

Υπάρχει ΜΟΝΟ ΜΙΑ Μηδενική Βάση και όχι πολλές επιμέρους μηδενικές βάσεις. Και γι αυτό κάθε χαμούρα που σου λέει τις λέξεις "από μηδενική βάση" τρέχει να κοτσάρει κάτι μπροστά και κάτι πίσω. Μπροστά συνήθως η ξυλινιά που χρησιμοποιεί είναι "διάλογος", "μελέτη" ή "διαπραγμάτευση". Και πίσω είναι ότι μπορείς να φανταστείς, ότι γουστάρει να σου πουλήσει. Από τα μεροκάματα και τα δικαιώματά σου, μέχρι το ποιος θα ζεσταίνει τον πάγκο των ομάδων.

Αυτός που σου ζητάει να συζητήσετε από μηδενική βάση ξέρει πολύ καλά πως η βάση αυτή είναι ψευδομηδενική. Αμέσως μετά έχει από τα πριν έτοιμο να σου φορέσει το πλαίσιο. Το γεωπολιτικό πλαίσιο, το οικονομικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο, κάποιο έτοιμο "φορετό" πλαίσιο από μια ανώτερη απρόσωπη και ανεξέλεγκτη δύναμη, όπως την δύναμη των αγορών ή τις υποχρεώσεις που απορρέουν από "συμμαχίες" ή "ενώσεις".

Προσωπικά είμαι υπέρ της μοναδικής συζήτησης που μπορεί να γίνει από μηδενική βάση. Κι αυτή είναι η συζήτηση ολόκληρου του τρόπου που ζούμε και σκεφτόμαστε.

No comments: