Wednesday, June 6, 2012

Antonio για την Bankia

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ BANKIA

Μία πυκνή ομίχλη εκτυλίσσει το μέλλον της Ισπανίας μετά την έκρηξη της υπόθεσης Bankia και την κρίση του Standard and Poor's που εκμηδενίζει την αξια των ομολογων άλλων δυο τραπεζικών ιδρυμάτων όπως η Banco Popular και Bankinter.
Για την διάσωση της Bankia θα χρειαστούν συνολικά 23 δισεκατομμύρια ευρώ, πιο πολλά από ο,τι πρόβλεψαν κάποιοι αξιωματούχοι. Το εθνικό ταμείο διάσωσης του τραπεζικού τομέα διαθέτει μονο 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι εντελώς ανεπαρκή για την ανακεφαλαιοποιηση του χρηματοοικονομικού φορέα. Όλη αυτή η υπόθεση έβαλε σε συναγερμό τις κοινοτικές αρχές και κυρίως την ΕΚΤ που θέλει να μελετήσει το ζήτημα. Η καγκελάριος της Γερμανικής Δημοκρατίας, κυρια Angela Merkel, συμβούλεψε στον Ισπανό πρωθυπουργό, κύριο Mariano Ραχόι, πως η καλύτερη λύση είναι η καταφυγή στον μηχανισμό στήριξης του EFSF, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση αποκλείει ρητά. Ο,τι προτείνει ο κύριος Ραχόι είναι να μην φανεί όλη αυτή η επιχείρηση ως κρατική διάσωση. Πάντως, σήμερα στην Μαδρίτη έφτασε μια τεχνική αποστολή του ΔΝΤ. Κυβερνητικές πηγες μιλούν για επίσκεψης ρουτίνας...

Πάντως, ο κώδωνας κινδύνου για της κατάσταση της Μπάνκια κρούστηκε για πρώτη φορα στο City του Λονδίνου μια εβδομάδα πριν την απομάκρυνση του διοικητή του ιδρύματος, Rodrigo Rato, που έγινε την περασμένη έβδομη Μαΐου. Σύμφωνα με τον εναλλακτικό Τύπο, στις 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση μεταξύ ανωτερων στελεχών της τράπεζας και απεσταλμένων της κυβέρνησης σε ένα γήπεδο golf μιας πολυτελούς περιοχής της Μαδρίτης. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε εστιατόρια του κέντρου της πρωτεύουσας όπου όλοι συμβιβάστηκαν για την αντικατάσταση του κυριου Rato και για την ασυλία που θα έχαιρε εμποδίζοντας την συγκρότηση μιας ερευνητικής επιτροπής. Η εφημερίδα αναφέρει και μια χαρακτηριστική φράση σχετικά με το θέμα: "Δεν θέλουμε καμια ενόχληση, γιατί αν κάποιος θα μας πρήξει τα αρχίδια θα βήξουμε όλοι".
Την 6η Μαΐου προτάθηκαν τέσσερα ονόματα για την διεύθυνση της Μπάνκια και τελικά επελέγη ο κύριος José Ignacio Goirigolzarri. Ο κύριος Rato ήταν επικεφαλής του ιδρύματος χάριν και στην υποστήριξη της περιφερειάρχη Μαδρίτης, κυριας Εsperanza Aguirre. Λέγεται ότι ο τέταρτος ισπανικός τραπεζικός όμιλος παραχωρούσε παράνομες πιστώσεις σε πρόσωπα της εμπιστοσύνης της νομαρχίας και της συντηρητικής κυβέρνησης, για αυτόν τον λόγο όλοι τους αλληλοπροστατευονται.

Από την Μαδρίτη με αγάπη,
Antonio

No comments: