Monday, October 7, 2013

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

Του Antonio Giovetti


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ανάμεσα στα 541-40 και το 530 προ Χριστού ο Δημοσθένης ανήγγειλε τους τέσσερις Φιλιππικούς λόγους στους οποιους ο διάσημος Αθηναίος ρήτορας εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου B' επειδή η επεκτατική πολιτική του απειλούσε την ύπαρξη των πόλεων-κρατών. Οι εσωτερικές διαμάχες τους για την κυριαρχία στην ελλαδική χερσόνησο κατέληξαν σε αλλεπάλληλους πολέμους και προκάλεσαν την εισβολή των "Βαρβαρων του Βορρά". Αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός αποτελεί την αφετηρία της μακροχρόνιας κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής παρακμής της Ελλάδας. Κατόπιν δυο χιλιετιών η χωρα βρίσκεται υπό τις ίδιες συνθήκες παρόλο που η εξάλειψη της έννοιας του Κράτους-Έθνους φέρεται σε πέρας από τα υψηλόβαθμα στελέχη των διεθνών χρηματοοικονομικών φορέων με την συνεργασία των "αντιπροσωπων του λαου".

Ο ΝΟΜΟΣ 4146/2013 ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση ενέκρινε τον νομο 4146/2013 που προβλέπει ότι κάθε επενδυτης από τρίτες χώρες θα χαίρει της αντίστοιχης άδειας παραμονής σε περίπτωση που καταβάλλει 250.000 ευρώ για την εξαγορά ακινητων. Στο τέλος του Ιουλίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού Παναγιώτης Μηταράκης συναντήθηκε με τον κύριο Li Hao, αντιπρόεδρο του Κινεζικου χρηματοοικονομικού ομίλου Maslink ο οποιος αποκάλυψε το μεγάλο ενδιαφέρον των συμπατριωτών του για την ελληνική ακίνητη περιουσια. Στις 8 Αυγούστου εφαρμόστηκε για πρώτη φορα η συγκεκριμένη διάταξη αφού η επιχειρηματίας Jin Hong είχε αγοράσει μια μεζονέτα της αξιας 252.000 ευρώ στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Επιπροσθέτως οι Κινέζοι, μέσω της εταιρείας COSCO, θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και, προς το παρόν, σκοπεύουν να επενδύουν 230 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της προβλήτας 3 που ήδη διαχειρίζονται.

Στενές σχέσεις με το περιεχόμενο του νομου 4146/2013 έχει και η υπόθεση ΔΕΣΦΑ. Κατά την διάρκεια μιας πολιτιστικής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rahman Mustafayev δήλωσε ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική SOCAR θα έχει επιπτώσεις και στην έκδοση αδειων παραμονής για τους υπηκοους της μικρής Καυκασιανής χώρας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι παράγοντες της SOCAR επισκέφτηκαν την Αθηνα και στις συνομιλίες με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου και τα στελέχη του TAIPED διετύπωσαν συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης ως προς την δραστηριότητα του ΔΕΣΦΑ στα Βαλκάνια και στην Γεωργία. Οι Αζέροι έχουν αρχίσει να παίζουν ένα πρωταρχικό ρολο στην ελληνική οικονομία μετά από την συμφωνία που συνήφθη με την ΔΕΠΑ στην οποια η SOCAR θα προμηθεύει - από το 2019 - ετησίως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μετρα φυσικού αεριου κατά τα επόμενα 25 χρονια.

Κατόπιν των προσφατων παρεξηγήσεων η Ελλάδα και η Ρωσία προστίθενται να επανεκκινούν τις διπλωματικές σχέσεις. Για αυτό αφορμή ήταν η επαφή της ελληνικής ηγεσίας με την πρόεδρο της ρωσικης Άνω Βουλής Valentina Mivtenko που εξασφάλισε την συμμετοχη της GAZPROM στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ο οποιος αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα. Στο μεταξύ ορισμένες εταιρίες, όπως οι Ρωσικοί σιδηρόδρομοι, υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορες για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO ενώ στο στόχαστρο τους έχει μπει και ο ΟΛΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα από τα κυρια κέντρα δραστηριότητας των Ρώσων νεόπλουτων και δεν αποτελεί καμια έκπληξη η μαζική παρουσία τους στην Χαλκιδική.

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Η διαδικασία της διεθνοποίησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας ευνοήθηκε από την έγκριση των τριών Μνημονίων Συνεννοήσεως με τους ξένους πιστωτές με τους οποιους συνεργάζεται ενεργά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μέσω του TAIPED. Από μια πλευρά παραχωρείται τουλάχιστον το 70% της κρατικής περιουσιας σε αλλοδαπούς χωρίς να προβληθεί η παραμικρή αντίρρηση, από την άλλη η διαμονή εξωκοινοτικών εργατών στην Ελλάδα τελει υπό περιοριστικούς ορους, καθώς αποδεικνύεται από την στάση της ΝΔ σε καυτά ζητήματα - όπως, παραδείγματος χάριν, η επιχείρηση "Ξένιος Δίας", η αντισυνταγματικότητα του νομου 3838/2013 περί ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και η μη επικαιροποίηση του αντιρατσιστικού νομου - για να περιθωριοποιηθεί η συνεχής εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, μετά από την στυγνή δολοφονία του Παύλου Φυσσα η ΝΔ προσπαθεί να προωθεί μια πιο δημοφιλή εικόνα και να κρατάει τα προσχήματα έναντι στο εκλογικό σώμα, φανερώνοντας αντιφάσεις και πολιτικές σκοπιμότητες που οδηγούν την χωρα στην καταστροφή.

No comments: