Thursday, September 4, 2014

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ : Επιστροφή

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΣΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ - ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ

Του Antonio Giovetti



Θα ήθελα να μεταφέρω την οργή του κύριου Gabriel, ενός άνεργου καθηγητή Πανεπιστημίου που υψώνει την φωνή του κατά της εξαθλιωτικής κατάστασης της παιδείας και της εργασίας σε ισπανικό έδαφος.

Εδώ και μήνες ακούμε τον Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να λέει ότι η κρίση ήδη πέρασε και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Πάντως, στο τέλος του Αυγούστου άλλα 80.000 άτομα έμειναν χωρίς εργασία. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, η Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΙΝΑΙ) χειραγωγεί τα δεδομένα, θεωρώντας τις 10ώρες δουλειές ως 40ώρες. Στο μεταξύ, από το Ιούνιο του 2013 χάθηκαν 3.5 εκατομμύρια εργασιακές ώρες.
Από το 2008 μέχρι στιγμής 700.000 Ισπανοί μετανάστευσαν - και εκτός Ευρώπης (Λατινικής Αμερικής) - και δεν φαίνεται ότι αυτές οι απώλειες θα μειωθούν τόσο σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες μεταβίβασαν την οργή τους στην Μαδρίτη λόγω της παραποίησης των στατιστικών.
Ο κύριος Gabriel δούλεψε συνολικά 17 χρόνια (5 σε ιδιωτικά και δημόσια Πανεπιστήμια). Από αυτά, 14 χωρίς ένσημα. Πρόκειται για διάχυτο φαινόμενο εδώ, οι επιχειρήσεις προχωράνε σε πραγματικό εκβιασμό και σε αναγκάζουν είτε να πληρώσεις ο ίδιος τις εισφορές είτε να παρανομείς και να μπεις στον φαύλο κύκλο της μαύρης εργασίας. Αυτός απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο αφού είχε δημιουργήσει με τους 400 φοιτητές του 150 μικρομεσαίες μέσω του Διαδικτύου με υπολογιστές πολύ παλιάς τεχνολογίας. Το Πανεπιστήμιο δεν εκτίμησε την προσφορά του επειδή, σύμφωνα με τα κριτήρια του, οι ιστοσελίδες έπρεπε να είναι εργαλεία για την διαφήμιση του.
Ένα μεγάλο πρόβλημα της Ισπανίας αποτελεί η προσφυγή στο "πολιτικο μέσον". Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις πρόσληψης ερωμένων αντιπρυτάνεων, γκόμενων καθηγητών/καθηγητριών και λοιπά. Εκτος αυτών, και οι υπάλληλοι του INEM/SEPE (του ισπανικού ΟΑΕΔ) καλούν τους φίλους τους για τις λιγοστές προσφορές εργασίας.
Για ακόμη μια φορα, αν έχεις επαφές και αποδέχεσαι οποιεσδήποτε συνθήκες, προχωράς. Αλλιώς, θα παραμένεις στις λίστες ανεργίας.

ΠΗΓΗ: http://www.espiaenelcongreso.com/2014/09/02/el-timo-de-la-universidad-espanola/?utm_content=buffer54c50&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

No comments: