Sunday, October 25, 2015

Το Έθνος-Κράτος δεν είναι το Οχυρό σου, αλλά ο Σκελετός από Μπετόν που θα σε λιώσει πέφτοντας



Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό την Οχύρωση που προσπαθούν να χτίσουν απέναντι στην επερχόμενη Εταιρειοκρατία αρκετοί -σκεπτόμενοι κατά τα άλλα- άνθρωποι μέσα από την ενδυνάμωση του Έθνους-Κράτους.

Αντιλαμβάνομαι φυσικά την ψυχολογική, αλλά και την ιστορική, αφετηρία από τις οποίες πηγάζει μια τέτοια αμυντική γραμμή. Μπορούμε αν θες να τις κουβεντιάσουμε και πιο αναλυτικά, αλλά επειδή θέλω να πάω στο ζουμί, τις αναφέρω μόνο επί τροχάδην. Και φυσικά απαιτώ να τις τσεκάρεις...

Ψυχολογικά είναι πολύ πιο εύκολο να αποδεχθείς ότι η Κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο -στα οποία ανέθεσες- θα μπλοκάρουν την ΤΤΙΡ, έστω και απρόθυμα, κάτω από την πίεση ενός κινήματος εναντίον της.

Ιστορικά έχεις εθιστεί στην πατριωτική ιδέα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Έθνος-Κράτος. Ακόμα κι η Αριστερά την προμοτάρει συστηματικά και σαν απόδειξη επικαλούμαι τόσο την ΕΑΜική αφήγηση, όσο και την συνολική της στάση στο Ζήτημα της Κύπρου.

Δεν είναι παράλογο λοιπόν που δεν βγάζεις σπυράκια ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι δεν θα παραδώσει "τα κλειδιά της χώρας" την ώρα που την έχει ήδη ξεπουλήσει ολόκληρη, άρα δεν έχει πια ούτε πόμολα στις πόρτες. Παράλογο είναι να νομίζεις ότι το Έθνος-Κράτος θα μπορούσε να γίνει ένα Οχυρό απέναντι στην Εταιρειοκρατία την ώρα που ο αντίπαλός σου έχει αλλάξει πίστα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα έρχονται να σε βρουν στο κεφάλι πάνω από ενενήντα "ρυθμιστικές" συμφωνίες που δεν αφορούν πια διακρατικές σχέσεις ή "εθελούσιες" ενώσεις κρατών, αλλά ένα εντελώς καινούριο οικονομικό και νομικό πλαίσιο που τις καθιστά σχεδόν "πλανητικές".

Και για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Δημήτρη Δασκαρόλη έρχονται σαν μπίλιες σε φλιπεράκι. Θα αποκρούσεις μία, δύο, τρεις, τέσσερις; Άντε πέντε... Μετά θα αρχίσεις να τις τρως πριν καν προλάβεις να τις δεις να περνάνε από τη ρακέτα.

Το κυβερνητικό επιχείρημα "η Ευρώπη γίνεται αντιδημοκρατική κι εμείς θα αντισταθούμε" είναι απλώς το καπνογόνο που ανάβει στην κερκίδα για να σε εμποδίσει να μετράς τα γκολ που δέχεσαι καθημερινά. Ολόκληρος ο πλανήτης ξεφεύγει από την "ιδεοληψία" ακόμα και μιας δομικά παραχαραγμένης δημοκρατίας και στην πραγματικότητα η πολιτική ελίτ -σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο- προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει την τελευταία της μίζα πριν την πλήρη και οριστική της αποχώρηση από την Ιστορία.

Η Εταιρειοκρατία δεν ζητά "κι άλλες διευκολύνσεις", έρχεται για να τα σαρώσει όλα. Χωρίς πολιτικούς-βιτρίνες. Το μόνο που "αγοράζει" πια από την πολιτική ελίτ είναι την οριστική επικύρωση ότι όλα θα της ανήκουν. Φυσικοί πόροι, Παραγωγικά Μέσα και Πολίτες Περιορισμένης Ευθύνης, αλλά Απεριόριστης Εκμεταλλευτικής Δυνατότητας.

Το να μαντρώνεσαι για την άμυνα σου στο Οχυρό του Κράτους, μπορεί να έχει δύο μόνο αποτελέσματα. Το πρώτο είναι να ξυπνήσεις ένα πρωί -πέφτοντας για τελευταία φορά από τα σύννεφα- στο Σκλαβοπάζαρο και να συνεχίσεις να ζεις σαν δούλος. Το δεύτερο είναι να μείνεις μέσα στο Οχυρό και να πεθάνεις ηρωικά -υπερασπίζοντας το Έθνος-Κράτος- για να μπορέσει το Πολιτικό Προσωπικό σου να το σκάσει ανενόχλητο.

Υπάρχει άλλος δρόμος; Κατά τη γνώμη μου υπάρχει, αλλά απαιτεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι και δραστηριοποιείσαι. Είναι ο δρόμος της Πολυκοινοτικότητας που προάγει καθημερινά την Αυτάρκεια και την Αυτονομία σου. Θα προσπαθήσω να τον σκιαγραφήσω, αφού ακόμα δεν είναι κι ο πιο περπατημένος...

Θα πρέπει να ανακτήσεις τον έλεγχο της Αυτάρκειάς σου, στους τομείς της Τροφής, της Ενέργειας και της Επικοινωνίας σου σε ευθεία και οριζόντια σχέση αλληλεγγύης με τους άλλους ανθρώπους.

Θα πρέπει να συνδέσεις την κάλυψη των αναγκών σου με το έργο που παράγεις σε μια πλειάδα κοινοτήτων διαφορετικού μεγέθους και πολλαπλών αντικειμένων, αφού δεν είσαι άνθρωπος μιας χρήσης ούτε ενός μόνο ταλέντου.

Θα πρέπει να απεξαρτηθείς από το χρήμα σε οποιαδήποτε μορφή και να σταματήσεις να τροφοδοτείς το Κράτος και τις Εταιρείες με πόρους που "χρηματοποιούν" από την ύπαρξή σου.

Θα πρέπει, τέλος, να συναποφασίσεις με την κάθε κοινότητα στην οποία συμμετέχεις τι ακριβώς ορίζει ως άμυνά της απέναντι στην επερχόμενη επίθεση πριν αυτή προκύψει ώστε να γνωρίζετε ποια μέσα θα ενεργοποιήσετε όταν θα ξεκινήσει.

Και φυσικά, δεν ξέρω να σου πω αν θα κερδίσεις...

UPDATE: To ηχητικό από την εκδήλωση για τις ΤPP & TTIP που έγινε στο Μικρόπολις την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

No comments: