Tuesday, November 10, 2015

Η απάντηση της Μάχης Νικολάρα

Έλαβα με mail το κείμενο που ακολουθεί, σήμερα το απόγευμα. Όπως έχω δεσμευτεί στο προηγούμενο μου κείμενο τo παραθέτω χωρίς να τo σχολιάσω, θεωρώντας ότι αποτελεί απάντηση (μάλλον λανθασμένα, αλλά η δέσμευση είναι δέσμευση). Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιώ τα ίδια tags. Η φωτογραφία "υπεξαιρέθηκε" από τον τοίχο της συντάκτριας στο f/b



Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η οδυνηρή περιπέτεια της ΕΡΤ και ολόκληρης της χώρας μας έχει αλλάξει όλους ή τους περισσότερους, ελπίζω. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της διετίας του «μαύρου» δεν μπορούμε πλέον παρά να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη η ΕΡΤ να ανασυσταθεί, μετά την αναβίωση της, σε υγιείς βάσεις. Είναι επίσης χρέος μας απέναντι στην κοινωνία που μας στήριξε, γιατί πληρώνει μέσα στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ανταποδοτικό τέλος για την λειτουργία της ΕΡΤ και απαιτεί οι υπηρεσίες που λαμβάνει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της.

Όταν η ΕΡΤ έκλεισε με αυταρχική κυβερνητική απόφαση δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η επιμονή μας, η αυτοθυσία, η αγωνιστικότητα μας κέρδισε μια πρώτη μεγάλη νίκη. Ακόμη και εκείνοι που στην πορεία έχασαν την πίστη τους ή υπέκυψαν στην ανασφάλεια ή και τον εκβιασμό θα πρέπει να καταλαβαίνουν τώρα ότι δεν δικαιούμαστε να μένουμε αμέτοχοι, απλοί και συχνά επικριτικοί παρατηρητές. Η λειτουργία, η διοίκηση, η ποιότητα των υπηρεσιών της ΕΡΤ είναι και δική μας υπόθεση.

Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Δεν μας το χαρίζει κανείς, το διεκδικούμε και έχουμε μερίδιο ευθύνης στο αποτέλεσμα. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ανάλογη τραγωδία, το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται επίσης, και στην υπηρεσία των οποίων έχουμε τεθεί.

Όσοι βιάζονται να σκεφτούν «δεν είναι δική μου δουλειά» ή «εγώ κάνω τη δουλειά μου και δεν ανακατεύομαι» ή «ότι και να κάνω πάντα κάποιοι άλλοι κάνουν κουμάντο» ή «όλοι ίδιοι είναι, η τράπουλα είναι σημαδεμένη», είτε δεν έχουν καταλάβει τίποτα από όσα έγιναν στην ΕΡΤ και στη χώρα τα τελευταία χρόνια, είτε έχουν λόγο να καλλιεργούν την ηττοπάθεια είτε έχουν λυγίσει και πρέπει να σηκωθούν.

Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη για την ανάγκη συνεχούς αγώνα και ενεργού συμμετοχής από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μετά από δύο ολόκληρα χρόνια και ενώ είχε ήδη δημιουργηθεί ο «αντικαταστάτης» της. Εκείνοι που έχουν λόγο επίσης να επικαλεστούν την «πολιτική απόφαση» αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «πολιτική δέσμευση» ας αναλογιστούν τι θα εμπόδιζε τη σημερινή κυβέρνηση να αθετήσει την υπόσχεσή της στο ασφυκτικό πλαίσιο που βρέθηκε ή τι θα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είχαν συνεργαστεί στη δημιουργία του «αντικαταστάτη» της ΕΡΤ. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι με τη στάση τους είχαν καταλυτικό ρόλο.

Η συμμετοχή λοιπόν είναι το κλειδί.
Σε μερικές ημέρες καλούμαστε να εκλέξουμε δύο εκπροσώπους για να συμμετέχουμε στη διοίκηση της εταιρίας. Στο παρελθόν έχουμε υποτιμήσει πολύ αυτή τη δυνατότητα αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο πεδίο ελεύθερο σε όσους ασέλγησαν στο σώμα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη, για να φθάσει η μέρα να συκοφαντηθούμε εμείς οι εργαζόμενοι για όσα εγκλήματα έκαναν διορισμένες διοικήσεις και κυβερνητικές παρεμβάσεις. Εμείς είμασταν λέει οι Ιερές αγελάδες.

Όχι μόνο υποτιμήσαμε στο παρελθόν την βαρύτητα της εκπροσώπησης μας στο ΔΣ αλλά την εκχωρήσαμε επίσης σε πρόσωπα ανάξια είτε γιατί διέπονται από στενή συντεχνιακή και πελατειακή λογική είτε γιατί αποδείχθηκαν εκπρόσωποι μόνον του εαυτού τους και των φίλων τους είτε γιατί συνεργάστηκαν για να αποκομίσουν οφέλη.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ποτέ οι εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις του ΔΣ, αποφάσεις κρίσιμες για την ίδια την ύπαρξη της εταιρίας αλλά και για το δικό τους εργασιακό μέλλον; Πώς να εξηγήσει κανείς τις σκανδαλώδεις μικτές παραγωγές στις οποίες συναίνεσαν κάποιοι από τους προηγούμενους εκπροσώπους μας; Πως να εξηγήσει κανείς το ότι ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για τον θανάσιμο και προμελετημένο, όπως αποδείχθηκε, κίνδυνο να μην είναι έτοιμη η εταιρία για την ψηφιακή μετάβαση;

Συνάδελφοι,
Οι εκλογές για την ανάδειξη των δύο εκπροσώπων μας στο ΔΣ της ΕΡΤ πρέπει να στείλουν παντού ένα ηχηρό μήνυμα:

Η ΕΡΤ αλλάζει. Οι εργαζόμενοι της είμαστε αποφασισμένοι να μην αναθέσουμε αλλά να ασκήσουμε αποτελεσματικά το δικαίωμά μας να ελέγχουμε τις αποφάσεις της διοίκησης και να συμβάλλουμε με δημιουργικό τρόπο στη διαμόρφωσή τους. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε κάθε πελατειακή αντίληψη, κάθε παθογένεια, στρέβλωση και ολιγωρία που μας ταλάνισε στο παρελθόν.

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων θέλουμε αυτή την αλλαγή. Έχουμε καταλάβει πια ότι τίποτα δεν πρέπει να αφήνουμε στην τύχη. Αυτό το λάθος μας κόστισε πολύ και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ας συγκροτήσουμε λοιπόν ένα ισχυρό μέτωπο που θα κομίσει, θα διεκδικήσει και θα καταφέρει αυτή την αλλαγή. Θέτω την εμπειρία που απέκτησα, δυστυχώς, σε δύσκολες για όλους μας συγκυρίες και την αποφασιστικότητα που έχω σφυρηλατήσει σε αυτό το χρονικό διάστημα, στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Όσοι με έχουν ακούσει να αναπτύσσω αυτές τις σκέψεις στις συνελεύσεις και σε ιδιωτικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διετίας, όσοι με έχουν ζήσει να αγωνίζομαι με πάθος και συνέπεια σε αυτή την κατεύθυνση από τη θέση που υπηρετώ τους μήνες που η ΕΡΤ λειτουργεί και πάλι, καταλαβαίνουν ότι το εννοώ. Με όσους δεν με γνωρίζουν αλλά μοιράζονται αυτούς τους στόχους θα ήθελα να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Είμαστε πολλοί και τώρα πρέπει να το δείξουμε.

Μάχη Νικολάρα
Υποψήφια εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

No comments: