Tuesday, December 15, 2015

Η Επιστολή της Μάχης Νικολάρα, ως πιθανή απάντηση...

Αναδημοσιεύω αυτούσια την επιστολή της Μάχης Νικολάρα, όπως την έλαβα στο mail μου. Είναι στη δική σου αποκλειστικά αρμοδιότητα να κρίνεις αν απαντά στα ερωτήματα που της έθεσα τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη μου "Αήθη Επέμβαση στα Εσωτερικά των Άλλων". Σίγουρα πάντως τα έχει διαβάσει... Και πάλι χρησιμοποιώ την φωτογραφία από τον τοίχο της στο Facebook



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η συμπλήρωση του ΔΣ της ΕΡΤ με δύο μέλη εκλεγμένα από τους εργαζόμενους είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να ασκήσουμε όλοι με σοβαρότητα και ευθύνη: απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι σε όσα πιστέψαμε και αποφασίσαμε να παλέψουμε, με στόχο ένα υγιές μέλλον για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση που παλεύει να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες που προκάλεσε το «μαύρο» του 2013.

Οι απειλές και η λάσπη εναντίον της ΕΡΤ και των εργαζομένων της δεν έχουν σταματήσει. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν ενταθεί. Κάποιοι προσπαθούν και πάλι να συκοφαντήσουν την ΕΡΤ και να δημιουργήσουν κοινωνικούς αυτοματισμούς που θα εξυπηρετήσουν τα όποια σχέδια πιθανώς απεργάζονται.

Οι εργαζόμενοι, όλοι οι εργαζόμενοι, έχουμε καταλάβει πια ότι δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι. Αντίθετα συνειδητοποιήσαμε, με οδυνηρό δυστυχώς τρόπο, ότι έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε κάθε πιθανή καταστροφική επιλογή, έχουμε τη δύναμη να παρέμβουμε δημιουργικά στην λειτουργία και τη διοίκηση της εταιρείας.

Είναι κρίσιμο λοιπόν οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την εκπροσώπησή μας στο ΔΣ της ΕΡΤ να έχουν την ικανότητα, τη μαχητικότητα, την ακεραιότητα και την συναινετική διάθεση που απαιτεί αυτή η μεγάλη ευθύνη.

Από πλευράς μου, αισθάνομαι ότι αφού ζητώ την ψήφο σας έχω την υποχρέωση να αναλάβω κάποιες δεσμεύσεις. Σχεδόν όλες απορρέουν από το κείμενο «Ποια ΕΡΤ θέλουμε» στο οποίο καταλήξαμε, όσοι συμμετείχαμε, μετά από πανελλαδική συλλογική διαδικασία λίγους μήνες πριν επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Συμμετείχα, όπως και άλλος ένας από τους σημερινούς υποψηφίους, ενεργά και ελπίζω δημιουργικά σε αυτή τη διαδικασία και αισθάνομαι πολύ υπερήφανη για αυτό κυρίως γιατί αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο αγώνας γα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Αποτελεί επίσης απόδειξη ότι ξεπέρασε τα όρια μιας εργατικής διεκδίκησης που δικαιώθηκε. Τα διδάγματα της αυτοδύναμης και συμμετοχικής λειτουργίας είναι πολλά και εξαιρετικά χρήσιμα και στη νέα φάση που διανύουμε όλοι μαζί.

Σε περίπτωση λοιπόν που μου αναθέσετε την μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπώ τους εργαζόμενους στο ΔΣ της ΕΡΤ δεσμεύομαι ότι:

1. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια, ως μέλος του ΔΣ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων και αναγνώρισης προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ προκειμένου να αρθούν οι μισθολογικές αδικίες που βιώνουμε αυτή τη στιγμή και για τις οποίες υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των ανθρώπων που εμπιστευτήκαμε στο παρελθόν.

2. Θα συμβάλω με επιμονή στην εξεύρεση τρόπου απεγκλωβισμού της ΕΡΤ από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία ενός ομίλου ενημέρωσης και πολιτισμού.

3. Θα επιδιώξω να έχουν οι εργαζόμενοι τη μεγαλύτερη δυνατή αλλά και δημιουργική παρέμβαση στη λειτουργία, τη διοίκηση, το περιεχόμενο της ενημέρωσης και το πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αυτή τη δύναμη βέβαια δεν την έχει κανένας εκπρόσωπος από μόνος του. Την διεκδικούν και την κατακτούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την μαζική συμμετοχή τους σε συλλογικές διαδικασίες, με τις προτάσεις τους, με την ευθύνη που αντιμετωπίζουν το έργο που έχουν αναλάβει..

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι λοιπόν ώρα να θεσμοθετηθούν τακτικές Λειτουργικές Συνελεύσεις* ανά μονάδα ή τμήμα λειτουργίας ή περιφερειακή ΕΡΤ με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται αλλά και των επικεφαλής ώστε να συζητάμε και να καθορίζουμε καλές πρακτικές, να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη λειτουργία, να σπάσουμε τον συντεχνιασμό και την καχυποψία ανάμεσά μας.

Οι συνελεύσεις αυτές προτείνεται να στοχεύουν:

· στην πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων για όλα όσα αφορούν το μέλλον της εταιρείας και κατ’ επέκταση το δικό τους. Η ενημέρωση αυτή πρέπει φυσικά να είναι αμφίδρομη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους εκπροσώπους τους στο ΔΣ για όλα τα θέματα προκειμένου να μπορούν και εκείνοι να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους,
· στην καλύτερη λειτουργία και την βελτίωση της καθημερινότητά μας αλλά και της υπηρεσίας που προσφέρουμε στους πολίτες,
· στην κατάθεση προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία και τη συνεχή βελτίωση του περιεχομένου και του τελικού προϊόντος που παράγουμε σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ,
· στην δημιουργική και υπεύθυνη συμβολή-παρέμβαση των εργαζόμενων,
· στην άσκηση ελέγχου από πλευράς των εργαζομένων στις επιλογές και τις αποφάσεις της διοίκησης και της ιεραρχίας,
· στην ενίσχυση όλων των δομών της ΕΡΤ παντού στην Ελλάδα οι οποίες έχουν αποδείξει περίτρανα και κατά τη διετία του μαύρου αλλά και μετά την επαναλειτουργία πόσο απαραίτητες είναι στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση και στην ελληνική κοινωνία,
· στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού ρόλου της ΕΡΤ μέσω των παραγωγών της αλλά και της προσφοράς των Μουσικών Συνόλων
· απώτερος στόχος ο οποίος εξαρτάται φυσικά από τη μαζική συμμετοχή μας σε συλλογικές διαδικασίες, θα μπορούσε να είναι η αιρετότητα όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης με προϋποθέσεις ανάκλησης από τα καθήκοντά τους

Όλα όσα επιδιώκουμε, όλα όσα δικαιούμαστε, όλα όσα οφείλουμε στους εαυτούς μας και στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν για την δημόσια Ραδιοτηλεόραση μπορούμε να τα καταφέρουμε ενωμένοι και ενεργοί.

Καλούμαστε λοιπόν να συμμετέχουμε μαζικά και στο δεύτερο γύρο των εκλογών την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη των δύο εκπροσώπων μας στο ΔΣ της ΕΡΤ.

Για να μην αναθέτουμε τις ευθύνες αλλά να τις παίρνουμε οι ίδιοι στα χέρια μας

Μάχη Νικολάρα
Υποψήφια εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ


*Οι προτεινόμενες συνελεύσεις δεν σχετίζονται με συνδικαλιστικά θέματα τα οποία είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα των εργασιακών μας εκπροσώπων, των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών που μας εκπροσωπούν.

No comments: