Tuesday, April 1, 2008

Πολιτισμός, Έρευνα και Τουρισμός: Τα Τρία Στοιχήματα Που Κερδίζονται

Είναι γενικά γνωστό πως δεν είμαι ευχαριστημένος από την τρέχουσα Κυβέρνηση. Ίσως γι' αυτό να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι αναγνωρίζω ΣΗΜΕΡΑ ότι υπάρχουν μερικοί τομείς που τα έχει καταφέρει άψογα. Έχει βάλει τρία στοιχήματα που κέρδισε.

Στον τομέα του Πολιτισμού, που είναι εξαιρετικά σημαντικός, η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Πολιτισμού, ότι μετά από το σκάνδαλο με τον Γενικό Γραμματέα οι Ειδικοί Λογαριασμοί του Υπουργείου καταργούνται και η χρηματοδότηση θα δίδεται με αποκλειστικά πολιτιστικά κριτήρια, δεν είναι απλώς στην σωστή κατεύθυνση, είναι πραγματικά ρηξικέλευθη αφού συνοδεύεται από έργα και δεν είναι μόνο λόγια. Οι επιδοτήσεις μεταφράσεων Ελληνικών λογοτεχνικών έργων στις τέσσερις σημαντικότερες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά & Κινέζικα) όπως και η προώθηση της Μουσικής Παραγωγής, των Εικαστικών, των Ελληνικών Ταινιών & Θεατρικών Παραστάσεων σε όλα τα σημαντικά διεθνή Φεστιβάλ και Μουσεία με ενημερωτικές προβολές, εκθέσεις, συναυλίες και αφιερώματα που θα χρηματοδοτούνται εφεξής από το ΥΠ.ΠΟ είναι η καλύτερη απόδειξη για την "επιθετική πολιτική" που άρχισε να εφαρμόζεται στον Πολιτισμό. Αλλά και η ανάδειξη των υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων, με τα ειδικά προγράμματα περιήγησης, προβλέπεται να συνδέσει τον τομέα του Πολιτισμού με αυτόν του Τουρισμού και θα είναι διπλά επωφελής.

Στον τομέα του Τουρισμού, η στροφή της χώρας μας στην creative class των ταξιδιωτών είναι επίσης ένα στοίχημα που κέρδισε αυτή η Κυβέρνηση. Η αναδιοργάνωση του ΕΟΤ που σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την νεοϊδρυθείσα Γραμματεία Ποιότητας θα φροντίζουν να τηρούνται αυστηρά οι νέοι κανονισμοί που θα αφορούν όλες τις υπηρεσίες του Κλάδου του Τουρισμού, από φέτος κιόλας αναμένεται να αποδώσει καρπούς. Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών που ήδη ολοκληρώθηκε και άνοιξε νέες εναλλακτικές ανάδειξης του φυσικού κάλλους μέσω ΣΔΙΤ είναι φανερό πως οδηγεί σε ένα λαμπρό τουριστικό μέλλον την χώρα.

Όμως το μεγαλύτερο στοίχημα της Κυβέρνησης αυτής, και ίσως αυτό για το οποίο θα απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος, είναι σίγουρα η στάση της απέναντι στην Έρευνα και την Καινοτομία. Η πρόσφατη αναβάθμιση των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της χώρας μας, από Εθνικά σε Παγκόσμια, θα σταματήσει πια την υποκλοπή των λαμπρών ιδεών των ομοεθνών μας ενώ η στελέχωση των πολυάριθμων ερευνητικών κέντρων με ομογενείς επιστήμονες εγνωσμένου κύρους θα φέρει τις κατάλληλες διασυνδέσεις με την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα. Όμως το πιο σημαντικό μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η χρηματοδότηση pay per project που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία της ανεξάρτητης επιτροπής Καινοτομίας. Κάθε πολίτης της χώρας θα μπορεί να απευθύνεται στην νέα αυτή επιτροπή εφόσον θεωρεί πως έχει μια καινοτόμο ιδέα και θα μπορεί με βάση αυτήν να χρηματοδοτηθεί για να την αναπτύξει με χαμηλότοκο δανεισμό από τον Τραπεζικό Κλάδο και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι γνωστό πως δεν είμαι γενικά ευχαριστημένος από την τρέχουσα Κυβέρνηση. Όμως ΣΗΜΕΡΑ είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω και τις επιτυχίες της.

UPDATE (2 Απριλίου 2008) : ΣΗΜΕΡΑ όπως είναι φυσικό δεν μπορώ να ισχυριστώ τα ίδια. Μόνο μια μέρα το χρόνο είναι η Πρωταπριλιά...

3 comments:

Anonymous said...

Τι να σου πω; Στην αρχή νόμισα ότι σου συνέβη κάτι σοβαρό, αλλά μετά το κατάλαβα και ηρέμησα.

PiKei said...

Α, μπράβο. Γιατί το βάζω δυο φορές κεφαλαίο το ΣΗΜΕΡΑ, τσάμπα το βάζω;

Vlaxos (Σιάτρας Σπύρος) said...

Α να χαθείς ρε, με κοψοχόλιασες!...