Wednesday, December 3, 2008

Η Ιστορία 52 σε προβολή της ΑΛΕΦ


Αυτό το πόστ είναι ο κλέψας του κλέψαντος. Αντιγράφω στην ψύχρα το τόπικ που άνοιξε ο mman στο sff.gr

Μερικές φορές, το πιο επικίνδυνο μέρος για να ζεις είναι το μυαλό.

Η ΑΛΕΦ σάς προσκαλεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 19:30 στην προβολή της ταινίας "Ιστορία 52", στην Αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος). Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Αλέξης Αλεξίου, ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο.

Η ταινία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Καταλονίας. Στην προβολή μας θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης, με τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ταινία του.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της διάκρισης, να μερικοί από τους βραβευθέντες με βραβείο σεναρίου στο παρελθόν: David Cronenberg (το 1977), Quentin Tarantino (το 1992), Guillermo del Toro (το 1993), Michael Haneke (1994 και 2003), Gaspar Noe (1998), Richard Kelly (2001), Park Chan Wook (2007). Ας σημειωθεί ότι η ταινία του Αλέξη Αλεξίου είναι η πρώτη ελληνική ταινία φιξιόν που προσκλήθηκε στο ισπανικό φεστιβάλ έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Γιώργος Κακανάκης (γνωστός multi-media καλλιτέχνης και συν-σεναριογράφος της ταινίας Κινέττα του Γιώργου Λάνθιμου) και η Σεραφίτα Γρηγοριάδου («Σπιρτόκουτο»), ενώ συμπρωταγωνιστούν και οι Δάφνη Λαμπρόγιαννη («Είσαι το ταίρι μου», «Ήρθε κι έδεσε»), Αργύρης Θανάσουλας («Ροζ»), Ορφέας Ζαφειρόπουλος και η γνωστή μας από το θέατρο Γιασεμή Κηλαηδόνη.

Τη φωτογραφία της ταινίας έχει κάνει ο Χρήστος Καραμάνης («Μια Μέρα τη Νύχτα»), το μοντάζ ο Πάνος Βουτσαράς («Ροζ»), τα σκηνικά η ζωγράφος Πηνελόπη Βαλτή, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Felizol, κατά κόσμον Γιάννης Βεσλεμές (www.myspace.com/felizol).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Ιάσονας γνωρίζει την Πηνελόπη στο σπίτι του σ’ ένα δείπνο με κοινούς φίλους. Όλα ξεκινούν εδώ. Όλα θα αρχίζουν από εδώ.

Βγαίνουν, γνωρίζονται και κάποια στιγμή η Πηνελόπη μετακομίζει σπίτι του. Μαζί της μπορεί να μοιραστεί τα πάντα. Ακόμα και εκείνο το παιδικό παιχνίδι να καθοδηγεί τα όνειρά του. Όλα μοιάζουν υπερβολικά τέλεια για να είναι αληθινά.

Μέχρι που ένα πρωινό ο Ιάσονας ξυπνά και η Πηνελόπη έχει εξαφανιστεί. Δεν ξέρει ούτε που βρίσκεται, ούτε γιατί έφυγε. Δεν μπορεί να θυμηθεί τι μεσολάβησε. Φταίνε οι χρόνιοι πονοκέφαλοι ή ένα μυστικό που έρχεται από το παρελθόν και τον απομακρύνει από την πραγματικότητα; Ο Ιάσονας αποφασίζει να κερδίσει πίσω τη μνήμη και τη ζωή του.

Αλλά κάτι τον εμποδίζει διαρκώς.

Είναι το παιδικό παιχνίδι που «επιστρέφει»; Απειλείται από μια μορφή ψυχικής διαταραχής; Ή μήπως από ένα ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο, μια χρονική δίνη που τον τραβάει όλο και πιο βαθιά μέσα της;

[Για την ανακοίνωση αυτή "έκλεψα" το blog του Pikei και το ΚΟΥΙΝΤΑ ART eMagazine.]

@mman: Κι εγώ ξανάκλεψα όλο το πόστ σου για να ολοκληρωθεί ο κύκλος...

No comments: