Friday, April 3, 2009

Τετάρτη 8 Απριλίου: Θα γίνει της Παρουσίασης


Δεν λέω, ψιλοφτηνό το αστείο του τίτλου, αλλά θα σου εξηγήσω πως την είδα...

Ας το πάρουμε ψυχρά. Τέσσερα βιβλία, ένα ωραίο μαγαζί μέσα στην Σόλωνος κι ένα κάρο συγγραφείς που γράφουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ & ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Και δεν το κάνουν κρυμμένοι στην ντουλάπα σαν τους κάποτε τρομοκρατημένους γκέι, ούτε στις κατακόμβες σαν τους πρώτους χριστιανούς. Το δηλώνουν, το φωνάζουν και διεκδικούν να σταματήσει η μαλακία των άσχετων να υψώνεται σαν λάβαρο ειδικών. Να ανοίξουν τα στραβά τους κάποιοι και να διαβάζουν τα βιβλία πριν ανοίξουν τα στοματάκια τους να μιλήσουν περί παραλογοτεχνίας.

Το πιο αστείο από όλα είναι πως την Τετάρτη 8 Απριλίου δεν θα είμαστε στο Έναστρον όλοι οι συγγραφείς ΕΦ και Φανταστικού της χώρας, δεν θα είμαστε καν όλοι οι συγγραφείς της ΑΛΕΦ (η Άντζελα είναι σίγουρα στο Μπακού κι όλο και κάποιος άλλος θα λείψει) όμως σίγουρα θα είμαστε εκεί καμιά εικοσαριά με την ιδιότητα.

Και τα βιβλία που θα παρουσιαστούν δεν είναι όλα τα βιβλία του είδους που γράφτηκαν από έλληνες συγγραφείς στα δύο τελευταία χρόνια, δεν είναι καν όλα τα βιβλία που γράφτηκαν από μέλη της ΑΛΕΦ αυτά τα δύο χρόνια, είναι τέσσερα βιβλία ανάμεσα σε αρκετά (όχι πάρα πολλά, όχι όσα θα ήθελα, κι αυτό δεν κολώνω να το παραδεχτώ) του είδους.

Είναι πάρτυ; Είναι!
Γιατί εμείς ξέρουμε και ποιοί είμαστε και τι γράφουμε και πόσο καλό ή κακό είναι. Κι εσάς δεν σας παίρνει πια ούτε να μας αγνοείτε, ούτε να μας "τσουβαλιάζετε" όπως θέλετε.

Οι Μέρες της Λογοτεχνικής Αυθεντίας σας είναι Μετρημένες...

UPDATE (9 Απριλίου 2009): Άθλιες φωτό από την εκδήλωση εδώ

6 comments:

Emmanuel Manolas said...

Ρε συ Παναγιώτη, φτάνει! Έχω πεθάνει από τα γέλια (και δυσκολεύομαι γιατί η ίωση με οδηγεί σε βήχα).
Καταλαβαίνω ότι τα έχεις πάρει με αυτούς που γράφουν δήθεν κριτική χωρίς να έχουν διαβάσει τα βιβλία. (Αλλά βέβαια υπάρχουν και εκείνοι με εκπομπή για το βιβλίο που λένε ότι δεν έτυχε να ακούσουν αυτή την μουσικότατη Space Opera).
Ο τρόπος σου όμως είναι τόσο αυθεντικός, ξεκινάει από την είδηση και ανελίσσεται σε κίνημα κατά των εμπορευομένων την ανύπαρκτη αυθεντία τους, που μου έφερε ακατάσχετη ευθυμία.

Εμπρός όλοι οι ΧΣΤΒΕ (Χαρούμενοι Σύντροφοι των Βαθέως Εννοούντων) να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία φέτος. Και όλους τους κατ' επάγγελμα άσχετους, με ένα γέλιο ας τους θάψουμε!

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης said...

Γιατρέ μου, μ' έπιασα κάνα δυο-τρεις φορές να κρυφοδιαβάζω ελληνικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μου;

(Καλή επιτυχία, ρε)

Santiago Nasar said...

Πολλά χιλιόμετρα μας χωρίζουν και δε θα μπορέσω να είμαι εκεί αν και πολύ θα το ήθελα.
Congratulations για την πολυσυλεκτικότητα και εύχομαι καλές παρουσιάσεις!

Αυτοί οι κριτικοτέτοιοι που αναφέρεις είναι έτσι κι αλλιώς losers. Παραλογοτεχνία θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα και τα αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά τώρα που έγινε trend, χαρίζουν french kisses αδιακρίτως σε συγγραφείς και ντετέκτιβς.
Εκεί όμως, ανάμεσα στις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων φαίνεται και η δυσλειτουργία της κριτικής.
Φοβού τα trends.

PiKei said...

Προς όλους:
Στην αρχή ξεκίνησα να κάνω ένα κείμενο για την χαρά που έχουμε όλοι σήμερα να μην είμαστε πια μόνοι, σε αντίθεση με την εποχή του Πανώριου και των άλλων "σκαπανέων" που περάσανε μαύρες μέρες. Και μετά διάβασα αυτό εδώ http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,id=68661620,76416756
και ομολογώ πως τα πήρα.

The Motorcycle boy said...

Αυτοί που χωρίζουν τη λογοτεχνία σε είδη προκειμένου να την αξιολογήσουν, είναι το ίδιο κόπανοι με τους νεόπλουτους εργολάβους που κοιτάζουν την ετικέτα προκειμένου να αποφανθούν για το πόσο καλό είναι το κρασί που πίνουν.

Πάντως, είδα στην κριτική που λίνκαρες οτι, ενώ θάβει κανονικά τον Αρκουδέα, όχι για το περιεχόμενο του βιβλίου του, αλλά για το είδος της λογοτεχνίας που εκπροσωπεί, ακριβώς από κάτω κάνει μόκο στην παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου τίγκα στα στερεότυπα (μετανάστες απαγωγείς, καιροσκόπος διαχειριστής, εύπιστες νοικοκυρές...) Είχα διαβάσει κάπου το εξής: "Πολλοί άνθρωποι έχουν δυο επαγγέλματα. Το ένα το κάνουν για να ζήσουν και το άλλο είναι ΄κριτικός'"

PiKei said...

Το 'πιασες αμέσως κουφάλα το φτυαράκι στα είδη. Θα μου πεις τόσα χρόνια στην σέλα, κάτι έμαθες γυρνώντας από δω κι απο κει...