Monday, March 15, 2010

Ρούσσος Κούνδουρος: Τιμητική εκδήλωση

Ο Ρούσσος Κούνδουρος υπήρξε για μένα ένας πολυαγαπημένος φίλος. Αν και η διαφορά της ηλικίας μας ήταν χαοτική, είχαμε καταφέρει να βρούμε έναν πολύ μυστήριο κώδικα επικοινωνίας, ίσως γιατί μέχρι τον θάνατό του ο Ρούσσος ήταν ουσιαστικά "νεαρότερος" από κάθε άλλο άνθρωπο που γνώρισα ποτέ μου. Υπάρχουν πράγματα που μου είπε, στο ξεκάρφωτο, που καθόρισαν πραγματικά ολόκληρη την στάση ζωής μου και ξέρω πως το ίδιο συνέβη και σε αρκετούς ακόμα ανθρώπους. Ειλικρινά χαίρομαι που πρόλαβα να τον γνωρίσω, αν και θα προτιμούσα να είχαμε περισσότερα χρόνια μαζί. Δεν γαμείς... ο θάνατος δεν σηκώνει παζάρια, τον τσιμπουκώνεσαι και πας παρακάτω.

Βρήκα σήμερα στο in.gr αυτό και το αναδημοσιεύω αυτούσιο:

Εκδήλωση στον κινηματογραφιστή Ρούσσο Κούνδουρο διοργανώνει το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν ντοκιμαντέρ του δημιουργού, ενώ θα μιλήσουν γι' αυτόν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιανόπουλος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στις 18 Μαρτίου 2010 από τις 18:00 – 20:00 στον Κινηματογράφο Ολύμπιον (Αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένη στη συνεργασία του Ρ.Κούνδουρου με τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών το 1961 για την αναμόρφωση των Ελληνικών Επικαίρων και την παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθούν τα σχετικά άγνωστα αλλά πολύ σημαντικά ντοκιμαντέρ «Ανοικτοί δρόμοι» και «Ελληνική βιομηχανία», καθώς και η ταινία επικαίρων με τα γεγονότα του δεύτερου δεκαημέρου του Μαρτίου του 1961.

Tα ντοκιμαντέρ αυτά αποτελούν δύο εκ των πέντε ταινιών ντοκιμαντέρ από την σειρά «Ελληνική Ανασυγκρότησις» που παρήγαγε ο Ρ.Κούνδουρος την δεκαετία του 1960, με σκοπό την καταγραφή των επιτευγμάτων της χώρας σε διάφορους τομείς οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης θα παρουσιαστεί και η ταινία επικαίρων με τα γεγονότα του δεύτερου δεκαημέρου του Μαρτίου του 1961.

Για την ιστορία της παραγωγής αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ έχουν κληθεί να καταθέσουν τις αναμνήσεις τους ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, βασικοί συνεργάτες του Ρ.Κούνδουρου.


Ο Ρούσσος που γνωρίζω θα πετούσε με τις κλωτσιές, από το γραφείο ή το σπίτι του, οποιονδήποτε τολμούσε να ψελλίσει οτιδήποτε περί "τιμητικής εκδήλωσης" στο πρόσωπό του ή το έργο του. Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και όποιος σκέφτηκε, πρότεινε ή οργάνωσε αυτήν την εκδήλωση, αξίζουν πραγματικά τα ανεπιφύλακτα συγχαρητήρια μου.

Δεν ξέρω αν προλαβαίνω να ανέβω στην Θεσσαλονίκη, αλλά τολμώ να καταθέσω ταπεινά την αίτηση μου για επανάληψη της εκδήλωσης και στην Αθήνα.

Η φωτογραφία "εκλάπη" από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

6 comments:

The Motorcycle boy said...

Εγώ πάλι έτυχε να γνωρίσω τον Σήφη τον Κούνδουρο.

PiKei said...

Για πες μου περισσότερα στοιχεία, δεν νομίζω ότι τον ξέρω.

The Motorcycle boy said...

Τρελαμένος! Είχε κάνει φωτογραφία στο Ζέρο Γίαρς του Νικολαϊδη και ψάχνει να γυρίσει τις ταινίες του, που τις έχει ήδη έτοιμες.

Γιός του Νίκου του Κούνδουρου.

PiKei said...

Τοποθετήθηκα. Κατά έναν πολύ μυστήριο τρόπο, δεν τον έχω τρακάρει ποτέ μου, αν και φυσιολογικά θα έπρεπε λόγω Ρούσσου και Γιώργου.

WebHamster said...

Αν θυμάμαι καλά, τον έχεις γνωρίσει ένα πρωί στη δορυλαίου με Νένια και Χρυσούλα... Είχε έρθει επίσκεψη...:-)

PiKei said...

@ webhamster:
Γαμώτο, είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό που γράφεις, αλλά δεν το βρίσκω καθόλου στον σκληρό δίσκο της μνήμης μου...
Όπως και να 'χει αν είσαι ο Σήφης ή ξέρεις τον Σήφη, θα χαρώ πολύ να σε (ή τον) δω.