Friday, September 23, 2011

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

By Antonio Giovetti

Καλησπέρα από Μαδρίτη.
Μετά από αρκετό χρόνο, επιστρέφουν τα Ισπανικά Χρονικά. Από την προσεχή Τρίτη η Ισπανία θα μπει σε προεκλογική περίοδο, καθώς η Βουλή πρόκειται να διαλυθεί την προηγουμενη ημερα. Ο αγώνας που άρχισε την Δεκατη Πέμπτη Μαΐου συνεχίζεται, παρόλο που στην λαϊκή συνείδηση αρχίζουν να επικρατούν αμφιβολίες και αβεβαιότητες που αφοράνε τα βήματα της μέλλουσας κυβέρνησης και την δύσκολη κατάσταση στον εργασιακό τομέα - όπως ξέρετε η ανεργία της έχει ξεπεράσει το 20% και το φθινόπωρο δεν είναι εποχή πολύ ευνοϊκή για την μείωση της -. Οι διαφορες νομαρχίες θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, προβάλλοντας ως πρόφαση την δημοσιοοικονομική κρίση. Η νομάρχης Μαδρίτης - εδώ και πολύ καιρό - εφαρμόζει σοβαρές περικοπές στην Παιδεία. Αυτήν την χρονια, μονο στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας θα περάσουν σε κατάσταση εφεδρείας 3.000 καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πάντως, τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται άφθονα από τα αρμόδια όργανα. Η σύμβουλος Παιδείας της νομαρχίας Μαδρίτης, Lucía Figar, είπε πρόσφατα ότι η περιφερειακή κυβέρνηση σκοπεύει να προωθεί τα μη κρατικά σχολεια που, ως επί το πλείστον, διαχειρίζονται οι θρησκευτικές οργανώσεις. Προχθές και χθες οι καθηγητές - με την συμβολή των δασκάλων και ορισμένων γονιών και παιδιών - διαδήλωσαν στην ιστορική Puerta del Sol και μπροστά στα γραφεία του νομαρχιακού Συμβουλιου Παιδείας ζητώντας την παραίτηση της προεδρου Esperanza Aguirre. Σήμερα έχει γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί ο τρόπος της διαμαρτυρίας τους. Η πρόθεση του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι να οργανώσουν μια τριήμερη γενική απεργία κάθε εβδομάδα (τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο).

Πρόσφατα συνέβη κάτι πολύ σοβαρό σχετικά με το θέμα της ενημέρωσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της κρατικής τηλεόρασης RTVE ενέκρινε ένα διάταγμα που προβλέπει ότι τα μέλη του θα έχουν πρόσβαση στα άρθρα που γραφουν οι δημοσιογράφοι πριν αρχίσουν τα δελτία ειδήσεων. Με λίγα λόγια, ελέγχονται το περιεχόμενο τους για να γίνει περισσότερη ευθυγράμμιση στο κατεστημένο. Αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του συμβουλου Charo López Miralles (PP, Λαϊκό Κόμμα, Δεξιά) που ψηφίστηκε και από το κόμμα της Σύγκλισης και Ένωσης (CIU). Το PSOE (Ισπανικό Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) έχει δηλώσει το παρόν.

Η πορεία προς τις Βρυξέλλες αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της καταστολής της γαλλικής αστυνομίας που έχει προβεί σε 80 προσαγωγές. Η άφιξη στην βελγική πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένη για την δέκατη πέμπτη Οκτωβρίου περίπου που είναι η ημερα μιας μεγάλης διαδήλωσης που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Με αγάπη, Antonio.

No comments: