Tuesday, September 27, 2011

Στη Λευκάδα για το νερό...



Θα πούμε το νερό – νεράκι!
Σεπτεμβρίου 27, 2011 plateiamolaon

Μια απίστευτη είδηση κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες και αφορά μια από τις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων, το νερό.

Με μια άνευ προηγουμένου απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας αποφάσισε να παραδώσει τους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης στην προς αξιοποίηση ΕΥΔΑΠ, χωρίς μάλιστα να αναμένει κάποιο σημαντικό όφελος από την κίνηση αυτή, ενώ αντίθετα είναι ήδη γνωστό ότι και η τιμή του νερού θα αυξηθεί υπερβολικά. Αν δούμε τους αριθμούς η αύξηση θα είναι από 70 έως 350%… Φυσικά, η απόφαση αυτή ξεσήκωσε τους κατοίκους της Λευκάδας, οι οποίοι προχώρησαν σε δυναμική διαδήλωση διαμαρτυρία την Δευτέρα το απόγευμα. Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση των κατοίκων (πηγή: http://mylefkada.gr/).

Κανείς φυσικά, δεν θέλει να φανταστεί τι θα γίνει στο μέλλον, όταν σε καιρούς κρίσης η ΕΥΔΑΠ, έχοντας στην κατοχή της τα δικαιώματα ύδρευσης ακόμα και περιοχών εκτός Αθηνών, ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί σε ιδιώτες. Πολλοί φοβούνται και όχι άδικα, μήπως επαναληφθεί το σενάριο που είδαμε να παίζεται και σε άλλες χώρες που επισκέφθηκε το ΔΝΤ.

Ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και τρομακτική αύξηση της τιμής του νερού για τους καταναλωτές, σε σημείο που θα πούμε το νερό – νεράκι! Να σημειώσουμε πως ακούγεται ότι και στη Νίσυρο υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία Δήμου – ΕΥΔΑΠ, ενώ και σε άλλες περιοχές της χώρας οι πολίτες αρχίζουν να ανησυχούν, από τη στιγμή που ακούνε τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να κάνουν λόγο για τα (δημιουργημένα από δική τους ανικανότητα) χρέη των τοπικών εταιριών ύδρευσης.

Για να δούμε τώρα μερικά βασικά που αλιεύσαμε από τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, για τη συμφωνία του Δ. Λευκάδας με την ΕΥΔΑΠ, όπου φαίνεται ξεκάθαρα για το που πάει το πράγμα…

- Η δημοτική αρχή προσφέρει τη συμφωνία-φιλέτο στην ΕΥΔΑΠ, χωρίς να διασφαλίζει τα συμφέροντα των Λευκαδιτών. Προχωρεί σε σύμβαση με όρους δυσβάστακτους για τους καταναλωτές. (Δήλωση πρώην Βουλευτή του νησιού)

- Η Λευκάδα έχει μια μόνιμη παροχή από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, από όπου παίρνει μεγάλες ποσότητες. Έχει επίσης τη δυνατότητα να υδροδοτείται από απο δικές της πηγές και γεωτρήσεις. Έχει δηλαδή υδάτινους πόρους, άρα δεν υπήρχε λόγος να πάρει μια τέτοια απόφαση. (Δήλωση πρώην Δημάρχου Λευκάδας, Εφημερίδα Καλά Νέα)

- Πέρα από αυτό είναι επίσης λάθος το ότι επιχειρούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης σε μια υπό σύσταση εταιρεία, αφού όπως γνωρίζεται δεν μιλάμε για την ΕΥΔΑΠ αλλά για την ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. Μια εταιρεία η οποία ενώ χρόνια συζητείται μέσα στα αυτοδιοικητικά όργανα –θυμάμαι στην ΚΕΔΚΕ και ιδιαίτερα για τα μικρά και άνυδρα νησιά- το πρόβλημα αυτό ήθελε να λύσει. Εκεί δεν έχουν καθόλου νερό και μεταφέρουν με υδροφόρα πλοία ή έχουν συστήματα αφαλάτωσης. Ζητούσαμε, λοιπόν, τη συνδρομή του Υπουργείου για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Κάτω από αυτή την ανάγκη δημιουργήθηκε αυτή η εταιρεία η οποία από ότι μαθαίνω συστάθηκε πριν από λίγες μέρες. Άρα δεν έχει και καμία υποδομή για να διαχειριστεί το δικό μας πρόβλημα, που όπως είπα παραπάνω, δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό πρόβλημα των άνυδρων νησιών. Θα μπούμε σε μια εταιρεία που αν τυχόν μπούνε άλλα νησιά –έχω μάθει ότι μπήκε εκτός από μας και η Νίσιρος- αν λοιπόν μπούνε τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, θα έχει να διαχειριστεί προβλήματα εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας. Πέρα από αυτό ήδη γνωρίζουμε ότι και η τιμή του νερού θα αυξηθεί υπερβολικά. Αν δούμε τους αριθμούς η αύξηση θα είναι από 70 έως 350%. Αυτή είναι μια υπέρογκη αύξηση που δεν νομίζω ότι πρέπει να την πληρώσουν οι πολίτες της Λευκάδας, που έχουν επάρκεια νερού. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, ο δήμος Λευκάδας δεν έπρεπε να μπει σε αυτή την ιστορία. (Δήλωση πρώην Δημάρχου Λευκάδας, Εφημερίδα Καλά Νέα)

- Εμείς εισπράτταμε κάπου στις 110.000 ευρώ σε ετήσια βάση και ξοδεύαμε λιγότερα με το τιμολόγιο που έχουμε σήμερα. Και με τη ευκαιρία να σας πω ότι αυτό το τιμολόγιο που παρουσίασε η ΕΥΔΑΠ για το δήμο μας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν γνωρίζουμε ποιος της το έδωσε. Εμείς, λοιπόν, εισπράτταμε περισσότερα από όσα πληρώναμε για επισκευές, έργα και συντηρήσεις γιατί απλά μετράγαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ρολόγια και οι καταναλωτές πλήρωναν. Πώς να εισπράξεις αν δεν κάνεις την καταμέτρηση, όπως συνέβαινε σε άλλους δήμους; Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που ήταν ελλειμματικός ο προϋπολογισμός τους. (Δήλωση πρώην Δημάρχου Λευκάδας, Εφημερίδα Καλά Νέα)

- Οι υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ που καλύπτει την Αττική και οι υποχρεώσεις της στη Λευκάδα, σύγκριση:
Εκεί (στην Αττική) αναλαμβάνει και τη συντήρηση του δικτύου και τις επισκευές και τα νέα έργα που απαιτούνται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δικτύου με δική της χρηματοδότηση. Η συμφωνία με τη Λευκάδα δεν περιλαμβάνει υποχρεώσεις για νέα έργα, επεκτάσεις δικτύου κ.λ.π. τα οποία έργα υποχρεώνεται να χρηματοδοτήσει ο δήμος, παρά μόνο τη συντήρηση και τις επισκευές. Όμως θα εισπράττει εις ολόκληρο τους λογαριασμούς και μάλιστα με ένα τιμολόγιο που αυτή έχει ήδη καθορίσει και μεις αποδεχτήκαμε, ακριβότερο από αυτό της Αττικής σε ποσοστό πάνω από 80%. Δεν είναι παράλογο; (Δημοσιογράφος της εφημερίδας Καλά Νέα)

- Η Περιφεριεακή Παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα Ιόνια Νησιά, τονίζει σε ανακοίνωσή της: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Λευκάδα

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ.
Η ΑΝ.Α.Σ.Α καταγγέλλει στο λαό της Λευκάδας και όλων των Ιόνιων Νησιών την ιδιωτικοποίηση του νερού που επιχειρείται δια πλαγίας οδού, μέσω της ανάθεσης της διαχείρισης του σε ανώνυμη εταιρεία θυγατρική της ΕΥΔΑΠ που σε πολύ λίγο χρόνο θα πουληθεί σε ιδιώτες σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας και τις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η πρωτοφανής απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας καταδικάζει τους πολίτες της να υφίστανται για 20 τουλάχιστον χρόνια την κερδοσκοπία σ’ ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο ανοίγοντας την κερκόπορτα στην εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου και σ’ αυτό το κομμάτι του δημόσιου πλούτου, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για γενίκευση του φαινόμενου.
Οι τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού που επιβάλλονται με «το καλημέρα» δείχνουν πολύ καθαρά που θα οδηγήσει και πόσο θα βλάψει τη Λευκάδα αυτή η απαράδεκτη απόφαση.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ!
Η ΑΝ.Α.Σ.Α χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ και καλεί τους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής ενότητας σε όσους, τόσο ξεδιάντροπα, ξεπουλούν τα δημόσια αγαθά και προσθέτουν κι άλλα χαράτσια στην πλάτη του εργαζόμενου λαού.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Περιφερειακός σύμβουλος

Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α
Αργοστόλι,24/09/2011

No comments: