Saturday, April 27, 2013

Το Σύνταγμα είναι για να δίνουμε τζάμπα νούμερα κινητής τηλεφωνίας κι όχι για ανταλλακτικά παζάρια βιβλίων και παιδικές γωνιές!

Από γραπτό μήνυμα της Χαράς (που είναι από την πρώτη μέρα "πυλώνας" στο Ανταλλακτικό Παζάρι) έμαθα τα παρακάτω και στα μεταφέρω:

Αφού τα άτομα του Ανταλλακτικού Παζαριού της Πλατείας Συντάγματος έστησαν για το Πασχαλινό Ανταλλακτικό Παζάρι που είχε αναγγελθεί εδώ και μέρες στο f/b, πλάκωσε η Δημοτική Αστυνομία. Η οποία και τους ζήτησε να τα μαζέψουν γιατί αλλιώς θα προχωρούσε σε κατάσχεση λόγω έλλειψης αδείας!
Εκτιμώντας ότι δεν ήθελαν να ρισκάρουν την κατάσχεση των βιβλίων (που τα έχει φέρει ο κόσμος σε τόσα παζάρια) οι άνθρωποι του Ανταλλακτικού πήγαν στο "Εμπρός" όπου και καλούν όσους και όσες θα πήγαιναν στο Σύνταγμα. Το Ανταλλακτικό Παζάρι γίνεται κανονικά στο Εμπρός!

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι ο χώρος της Πλατείας Συντάγματος δεν είναι πια δημόσιος, ανήκει στον Καμίνη. Κι αυτός με τα τσιράκια του ορίζουν ότι δεν πρέπει πια εκεί να γίνονται οριζόντιες πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά μόνο προωθητικές ενέργειες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (να παίρνουμε τζάμπα νούμερα για κινητά).

Μόλις συνταχθεί κάποια καταγγελία από το Ανταλλακτικό Παζάρι της Πλατείας Συντάγματος, θα την ανεβάσω με update. Στο μεταξύ, σε καλώ να προωθήσεις αυτήν την είδηση.



Το βίντεο είναι από το Πρώτο Ανταλλακτικό Παζάρι την 28η Οκτωβρίου 2011. Από τότε γινόταν σχεδόν όλες τις Κυριακές του 2011 και του 2012 στην Πλατεία Συντάγματος ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΔΕΙΑ, αφού είναι μια μη εμπορευματική οριζόντια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης που εμπεριέχεται στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να χρησιμοποιεί τους δημόσιους χώρους.

UPDATE (28/4/2013)

Στο f/b του Ανταλλακτικού Παζαριού ανέβασε σήμερα η Χαρά Αλεξάκη:

Στο Σύνταγμα θα επιστρέψουμε. Η ανοιχτή συνέλευση του ανταλλακτικού παζαριού θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί κινηματικά και νομικά. Οι συγκεκριμένες συνθήκες, χθες, στο Σύνταγμα, δεν επέτρεπαν μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Προσμένουμε την αλληλεγγύη σας, με προτάσεις στην αποψινή ανοιχτή συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, 6.00μμ-9.00μμ και στις δράσεις μας.

Παράνομη, πέρα για πέρα, ήταν η κίνηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Το δικαίωμα χρήσης των δημόσιων χώρων το γνωρίζουμε όλες και όλοι καλά. Από το 2011, όταν πρωτοξεκινήσαμε αυτή την αχρήματη οριζόντια δομή αλληλεγγύης = ισότιμης λειτουργίας με τον άλλο άνθρωπο, τον "ξένο", είχαμε δεχτεί όχλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία, που δεν ευδοκίμησαν.

Μετά από απαίτηση μας να μάθουμε αν έχει αλλάξει ο νόμος περί χρήσης των δημόσιων χώρων από τους πολίτες, τα όργανα τησ Δημοτικής Αστυνομίας μας ενημέρωσαν ότι έχει αλλάξει ο Διευθυντής του σώματος τους και θα έπρεπε να πάμε τη Δευτέρα να ζητήσουμε άδεια μη εμπορευματικής χρήσης του δημόσιου χώρου της Πλατείας Συντάγματος, άλλως, είμαστε παράνομοι. Απορίας άξιον: Μπορεί, άραγε, να μεταφράζει, κατά βούληση, κάθε νέος Δ/ντης, τις δικαιοδοσίες του, που απορρέουν από τη νομοθεσία, περί Δήμων και Κοινοτήτων;

Το Ανταλλακτικό Παζάρι βιβλίων συνεχίζεται και σήμερα στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, όπου από τον Οκτώβρη του 2012 συλλειτουργεί με άλλες συλλογικότητες και άτομα, που υπερασπίζονται στην πράξη, μέσα από αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, το δικαίωμα χρήσης ελεύθερων κοινωνικών χώρων έκφρασης, χειραφέτησης και πολιτισμού, πέρα από το εμπορευματοποιημένο πλαστικό γίγνεσθαι των τραπεζών και των πολιτικών που τις υπηρετούν, πέρα από το γίγνεσθαι της αποβλάκωσης, του καναπέ, που ακυρώνει τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και κάθε ζωντανής κοινωνίας.

Αυτοδιαχειριζόμενα Ανταλλακτικά παζάρια βιβλίων κ. ά. αγαθών και υπηρεσιών παντού, γιατί οι άνθρωποι είναι πάνω από τα χρήματα!

NEXT UPDATE (28/4/2013)

Από τις 27 είχα γράψει ένα tweet στον λογαριασμό του Δημάρχου Αθηναίων πιστεύοντας ότι θα το αγνοήσει. Στις 28 απάντησε, και ο διάλογος είναι ανεβασμένος σε νέο ποστ. Φυσικά, αφού δεν συμμετέχω στην συνέλευση του Ανταλλακτικού Παζαριού, τα ερωτήματα μου είναι ερωτήματα πολίτη-δημότη-χρήστη...

No comments: