Sunday, July 7, 2013

Η Πρωτοβουλία Λογικών Ανθρώπων ξαναχτύπησε!

Αυτή την φορά πρώτα είδα το κείμενο σε σκόρπιες φωτοτυπίες μέσα στο Ραδιομέγαρο, και μετά το βρήκα στα mail μου... Το πρώτο κείμενο της είναι εδώ.

Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Στις 11 Ιουνίου η ΕΡΤ η ίδια, η νομική της υπόσταση,η εθνική της υπόσταση αλλά και η δομή της, σωριάστηκαν σε ερείπια. Η σκόνη που σηκώθηκε θόλωσε το τοπίο, τις ψυχές, τις συνειδήσεις και τις εντολές που έρχονταν από ψηλά. Από πολύ ψηλά πάντα. Γιατί η ΕΡΤ, όπως έχουμε ξαναπεί, ήταν πάντα το τσουλάκι και πρεζόνι της κυβέρνησης. Όλων των “αξιότιμων” κυβερνήσεων που πέρασαν, όλα τα τελευταία χρόνια. Από τη γέννησή της και την παιδική κακοποίηση που πέρασε με την ΥΕΝΕΔ ως τον Ιούνιο του 2013, σαράντα πέντε χρόνια κυβερνητικής πρέζας και πορνείας με τα χρήματα της εισφοράς μας σε σκοτεινές διαδρομές.

Τι βλέπουμε λοιπόν τώρα;

Όπως και σε κάθε απεξάρτηση, η ΕΡΤ παρουσιάζει τουλάχιστον διχασμό προσωπικότητας. Έτσι δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενο να την βλέπουμε να κόβει ζωντανά και ψυχρά στον αέρα τον Νίκο Μιχαλίτση, τη στιγμή που παρουσιάζει λεπτομερή στοιχεία για την οικονομική ζημιά του Έλληνα φορολογούμενου από το κλείσιμο της ΕΡΤ, χωρίς ποτέ να επανέλθει! Για να μεταδώσει, μάλιστα, την ορκωμοσία της δικομματικής νεοκυβέρνησης. Αντί του αξιόπιστου Μιχαλίτση, είδαμε λοιπόν ένα τσούρμο ψυχοπαθών σωτήρων -μεταξύ τους τον Άδωνη, το Μάκη και τον Σαμαρά επικεφαλής- γεμάτους φροντίδα, να ορκίζονται στο όνομα του Θεού και του Ελληνικού λαού να διαφυλάσσουν το Σύνταγμα....

Αυτό το έπαιζε και όλη η Digea έτσι;

Και αυτή η “ευγενική οικογένεια” δεν έχει τον συνάδελφο σου σε αποκλειστικότητα να μιλάει για τα συμφέροντά Σου, σε συνέντευξη τύπου σε Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ για το γεγονός Σου, που είναι κορυφαίο διεθνώς. Αν η αγαπημένη μας “της ΕΡΤ'” δεν ήθελε να κατηγορηθεί για μεροληψία, θα μπορούσε να περάσει ένα σκρολ κειμένου στο κάτω μέρος της οθόνης . Εκτός και αν αξιολόγησε ότι όλοι θα άλλαζαν κανάλι...

Το άλλο που βυθίστηκε και χάθηκε κάτω από τα ερείπια της αλλά και στη σκοτεινή σφαίρα του ταραγμένου δημοσιογραφικού ασυνείδητου, είναι το γεγονός της αποσιώπησης; άγνοιας; απόκρυψης; (διαλέξτε τη λέξη που προτιμάτε) της σημαντικότερης οικονομικής είδησης των τελευταίων πολλών χρόνων. Την, στις 11 Ιουνίου, δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες υποβάθμιση της Ελλάδας σε Αναδυόμενη Αγορά. Επίσημα και με τη βούλα του εντιμότατου οίκου αξιολόγησης Morgan Stanley. Καταμεσής του Success Story του Σαμαρά, έχουμε την είδηση για το σταδιακό πέρασμα της χώρας στον Τρίτο Κόσμο και η “ελεύθερη” ΕΡΤ δεν βλέπει (ή βλέπει) στην επιλογή και ιεράρχηση των ειδήσεων, την καθοριστική βαρύτητά της.

Ένα άλλο σύμπτωμα διχασμού, το θέμα Κώστας Σακκάς. Μετά από εξαιρετική πίεση εμφανίζεται δειλά στο δελτίο. Που δεν βλέπει όμως τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον απεργό πείνας άνω των 5.000 ατόμων -πολλοί από τους οποίους είναι και αλληλέγγυοι στην ΕΡΤ. Την ίδια ώρα, την ίδια μέρα, λίγα μέτρα παραπέρα καλύπτεται τηλεοπτικά η συγκέντρωση Ομοσπονδιών όπου διαδηλώνουν κάτω από 1000 άτομα. Χρειάστηκε ένα εικοσιτετράωρο για να διορθώσει το λάθος της.


Στο προηγούμενό μας κείμενο, λέγαμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος της απεξάρτησης και υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθάμε την αγαπημένη μας όταν παθαίνει κρίση. Και ξαναλέμε:

Η ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ!

Συμπληρώνουμε ότι τώρα πια, σήμερα, οι επί χρόνια διοικητικές και εργασιακές ιεραρχίες δεν υφίστανται. Θάφτηκαν για πάντα μέσα στον κουρνιαχτό της ανατιναγμένης από την κυβέρνηση δομής της.

Η Πρωτοβουλία μας προτείνει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ να δημιουργήσουν μέσα από μία Γενική Συνέλευση των παρισταμένων στην ΕΡΤ, μια δημοσιογραφική επιτροπή που θα αντικαταστήσει κάθε προηγούμενη διοικητική, εργασιακή και πολιτική ιεραρχία στην επιλογή και αξιολόγηση των ειδήσεων. Μια επιτροπή αιρετή και άμεσα ανακλητή, που θα λογοδοτεί σε αυτή τη Γενική συνέλευση για τα πεπραγμένα της και θα αιτιολογεί τις αποφάσεις της. Προτρέπουμε όλους τους εργαζόμενους, να υποστηρίξουν με πίστη, θέρμη και υπομονή, κάθε προσπάθεια που θα δημιουργήσει έναν δημοσιογραφικό τομέα αντάξιο των δυνατοτήτων της ΕΡΤ και των ιστορικών στιγμών που βιώνουμε όλοι μας. Οι διάδρομοι και οι βυζαντινισμοί είναι η παλιά κακή εξαρτημένη ΕΡΤ που κανέναν μας δεν αφορά πια.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

05/07/2013



No comments: