Wednesday, February 27, 2008

H Απάντηση Αυτού Εδώ Του Συγκεκριμένου Μπλόγκερ


Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από όλους τους "μέσα" για το γεγονός πως αυτό εδώ το κείμενο "μανιφεστίζει" επικίνδυνα.



ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ...

Ακούω πως αποφασίσατε λέει να βάλετε "πλαίσιο" στα μπλογκς. Γιατί υπήρξαν "φαινόμενα" υπερβολών, διασποράς φημών, ψευδών ειδήσεων, άσεμνων φωτογραφιών και προτροπών σε αυτοκτονία. Υπήρξε συκοφαντική δυσφήμηση, μείωση της προσωπικότητας - κυρίως δημοσίων προσώπων - και απόπειρες εκβίασης. Ευτυχώς δεν μιλήσατε ακόμα για "φαινόμενα γενοκτονίας", όπως ο ΟΗΕ για την Ρουάντα.

Δεν ξέρω αν υπήρξαν ολα αυτά τα "φαινόμενα". Δεν αμφιβάλλω όμως ότι είναι πιθανόν. Δεν έχουν πέσει πάντως στην αντίληψή μου, ίσως γιατί δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου. Αντιθέτως έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι η Αμαλία θα είχε πεθάνει άφωνη αν δεν υπήρχε η μπλογκόσφαιρα (όπως και μύριοι καρκινοπαθείς πριν απ' αυτήν), δεν θα είχε γίνει καμιά μαζική συγκέντρωση για την Πάρνηθα, δεν θα είχαν υπάρξει μερικές δεκάδες πρωτοβουλίες για σημαντικά φαινόμενα (όπως του θερμοκηπίου) και ο μέσος περήφανος ημεδαπός χρήστης θα φοβότανε να μπει στο Indymedia μήπως και του σταμπάρει το IP η Ασφάλεια.

Επίσης όλες ανεξαιρέτως οι εθνικές εφημερίδες και τα κανάλια θα ήτανε ακόμα στο Μεσαίωνα, λίγο μετά τον Γουτεμβέργιο, όπως και πριν την άνοιξη των μπλογκς. Όχι πως τώρα είναι πολύ καλύτερα, αλλά το ξέρουμε όλοι πως εκείνες τις ρημάδες τις πλαστικές σφαίρες που έπεσαν στην Θεσσαλονίκη στα μουλωχτά, μέσα στην μαύρη νύχτα και σε χώρο που προστατεύεται από άσυλο, τα μπλογκ τις βγάλανε στην φόρα και σύρανε τα κανάλια και τις εφημερίδες - με τρεις μέρες καθυστέρηση - να το γράψουν και να το δείξουν.

Στην προσωπική μου αξιολόγηση λοιπόν, τα "υβριστικά" και "άσεμνα" που απειλούν την προσωπική αξιοπρέπεια των πολιτών και την δημοκρατία, αντισταθμίζονται (και ο καθένας μπορεί να κρίνει σε ποιο βαθμό) από τα "άλλα" που δίνουν φωνή στους άφωνους και υπερασπίζονται τις ελευθερίες την ώρα που οι κάθε λογής θεματοφύλακες περί άλλων τυρβάζουν. Ή ίσως και να έχουν κάνει τα ντηλάκια τους και να βολεύονται όπως πορεύονται. Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι πιο απωθητικό και εφιαλτικό.

Ναι, είναι για ακόμα μια φορά ζήτημα δημοκρατίας. Κι αν γελοιοποιήθηκε ο Λόρδος Μπάιρον από τα μπλογκς, είχε καταφέρει πρώτα να πνίξει όλον τον κόσμο με τα χημικά, να κάνει τις πόλεις μας Λωρίδα της Γάζας, τα αστυνομικά τμήματα χώρους βασανισμού και να συλλάβει αθώους με στημένες κατηγορίες. Σαραντά εννιά τον αριθμό, με βούλα αθώους, από το Δικαστήριο (που αναβλήθηκε πόσες φορές είπαμε;) Για να μην θυμηθώ τώρα και τα πράσινα παπούτσια...

Κάθε πολίτης δικαιούται να έχει γνώμη και άποψη και επιπλέον βήμα από όπου να την εκφράζει δημόσια. Ακόμη και σατυρικά, ακόμη και "υβριστικά". Στην δημοκρατία νομίζω ότι δικαιούμαι να λέω "Γαμιέται ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ" χωρίς να φορτώνομαι καμία Στάζι στο κεφάλι μου. Έτσι δεν μας λέγατε οι "φιλελεύθεροι" όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί μας κρύβατε πως μπορώ μεν να το λέω - και να το γράφω - αλλά ο κάθε Πρόεδρος όχι του ανωτάτου αλλά και του κατωτάτου Σοβιέτ μπορεί βεβαίως κι αυτός "να αμυνθεί" και δια απλής μηνύσεως να μου στερήσει τον σκληρό μου δίσκο, πριν καν εκδικαστεί η υπόθεση; Blogme, Blogme, είσαι εδώ; Πότε θα γίνει άραγε αυτή η Δίκη; Μόλις αναστηθεί ο Κάφκα;

Επέλεξα από την αρχή να έχω επώνυμο μπλογκ. Κι αυτό με έχει οδηγήσει να αυτολογοκρίνομαι. Σε κάθε περίπτωση είναι επιλογή μου και καλά να πάθω, αλλά δεν θα αναγκάσω κανέναν να την ακολουθήσει. Τα μισά μπλογκ που επισκέπτομαι και εκτιμώ είναι ανώνυμα ή ψευδώνυμα και δεν το κάνουν για να συκοφαντήσουν ούτε για να εκβιάσουν. Το κάνουν γιατί οι κάτοχοί τους δεν αντέχουν να αποκαλύψουν την ψυχή τους επώνυμα και να την δώσουν βορά σε γνωστούς, συγγενείς, εργοδότες, συναδέλφους, ενοίκους της πολυκατοικίας, διαχειριστές και όλους τους άλλους νταβατζήδες ψυχών. Αναφέρονται σε οριακές προσωπικές καταστάσεις που μόνο μέσω της ανωνυμίας μπορούν να κατατεθούν, να συζητηθούν και να είναι τελικά χρήσιμες στην κοινωνία. Δεν άκουσα ποτέ καμιά γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης να ζητάει αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ, πουθενά στον κόσμο.

Και στο φινάλε, αυτό είναι το μπλογκ. Ένα διαδικτυακό ημερολόγιο με όσα κάποιος έχει την διάθεση να μοιραστεί με τους άλλους. Επώνυμα, επώνυμα. Ανώνυμα, ανώνυμα. Ψευδώνυμα, ψευδώνυμα. Και τα μοιράζεται μόνο με όσους επιλέγουν συστηματικά να τον διαβάζουν.

Ξέρω πως για σας εκεί έξω που θα μας βάλετε το "πλαίσιο", το ποντίκι είναι κάτι που σας τρομάζει. Για διαφορετικούς φυσικά, κάθε φορά και για τον καθένα σας, λόγους. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Τώρα που θα μας ράψετε το κουστουμάκι, κοιτάχτε να είναι από γυψοσανίδα, χειρότερο από εκείνο που ράψατε για τον Τύπο. Είναι φανερό άλλωστε πως τα μπλογκς και οι μπλόγκερς το έχουν παραξηλώσει, υπερασπίζονται ακόμη μια ρομαντική -και εντελώς παρωχημένη- εικόνα της δημοκρατίας. Ενώ όλοι οι "υπεύθυνοι" άνθρωποι έχουνε βρει και πιπιλάνε συνέχεια την καραμέλα του "πραγματισμού"...

9 comments:

PiKei said...

Σόρυ που κλέβω μερικές ώρες - στην πραγματικότητα ανέβασα το πόστ Τρίτη βράδυ - αλλά αύριο θα λείπω κι έτσι μεταχρονολόγησα...

ΠΡΕΖΑ TV said...

Σε καθε προσπαθεια φιμωσης και λογοκρισιας των blogs...θα μας βρουν απεναντι τους....

The Motorcycle boy said...

Δεν υπάρχουν "τα μπλογκς" φίλε pikei. Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν το μέσο -ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ο καθένας για τον δικό του σκοπό.
Αν οι σαλτιμπάγκοι θέλουν να βάλουν νομικό πλαίσιο στα μπλογκς (όπως τους προέτρεψε και ο ήρως Καψαμπέλης) ας το κάνουν. Όταν ανοίξω σε ελληνικό προβάιντερ (γιατί τώρα σου γράφω από την μακρινή Καλιφόρνια -μόλις επέστρεψα από το ταξίδι μου στη Σιγκαπούρη), θα δηλώσω ευθαρσώς που ονομάζομαι Αρμάνδος Δελαπατρίδης και είμαι ομογενής εκ Μογγολίας. Γιατί να το κρύψω άλλωστε; Τι είμαι -κανένας ανώνυμος;

PiKei said...

@ πρέζα tv:
Μακάρι, αλλά θα το δούμε.

@ μοτοσακό:
Δεν διαφωνώ μαζί σου. Και γιατί να το κρύψω άλλωστε; Τι είμαι -κανένας επώνυμος;

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
The Motorcycle boy said...

Σβήσε τον ακριβώα από πάνω μαλάκα. Σπαμάρει και μάλιστα άσχημα.

Anonymous said...

Όρε γαμώτο κ το άνοιξα πριν δω το σχόλιο του motorcycle boy. Και μου έλεγε κάτι περίεργα για 10 items are infected. Ελπίζω να μην έχω κάνει ζημιά στον υπολογιστή.

PiKei γαμάτο ποστ!
Αλλά μου άρεσε πολύ η 6η παράγραφος.
Είναι δυνατόν να μπορέσουν να κάνουν κατι τέτοιο; και τι όποιος γράφει συκοφαντικά σχόλια για δημόσια προσωπα ή πολιτικούς θα γίνεται άρση απορρήτου;
Μήπως θα δώσουν και λίστα σιγα-σιγά με τις επιτρεπόμενες "βρισιές" που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε;

Το θέμα είναι να είναι ενωμένοι όλοι είτε μπλογκερς είτε πολίτες που γράφουν για να μην περάσει αυτό. Γιατί είδα στης Μανταλένας κάποιους που αναφέρει που συμφωνούνε με το να μπει νμικό πλάισιο. Μα, ό,τι όνομα να βάλει κανεις, αν έχουν τη δυνατότητα να τον βρίσκουν ιντερνετικά από αυτά τα IP και δεν ξέρω τι ε, τότε έχουμε μπει για τα καλά στο "1984" του Όργουελ.

PiKei said...

Dear ell,
Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και είναι απλό. Ότι δεν μπορείς να κάνεις στην ζωή σου - γιατί είναι παράνομο - δεν μπορείς να το κάνεις και μέσω υπολογιστή. Αν βγεις και φωνάξεις στην πλατεία "Ο Δήμαρχος γαμιέται και όλο του το σόι επίσης" ο δήμαρχος ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να θεωρήσει ότι θίγεται και να σου κάνει μήνυση.
Και πρέπει να αποδείξεις μετά εσύ στο δικαστήριο ότι πράγματι γαμιέται κι αυτός κι όλο του το σόι με στοιχεία για να αθωωθείς.
Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα. Μια απάτη είναι απάτη είτε πουλάς "πέτσινες" μετοχές, είτε τηλεφωνάς και τάζεις δώρα, είτε στέλνεις γράμματα, είτε σπαμάρεις.

Άρα μας μένει το περίφημο θέμα της ανωνυμίας, της ψευδωνυμίας και της επωνυμίας. Όπου ο καθένας έχει την θέση του και την άποψή του. Η δική μου είναι στο ποστ, αλλά θα προσθέσω μόνο αυτό.

Στην δημοκρατία η θέση "καλύτερα ένας ένοχος ελεύθερος παρά ένας αθώος στην φυλακή", είναι βασικό συστατικό του πολιτεύματος και του δικαιακού συστήματος. Η έκφραση "αθώος λόγω αμφιβολιών" τα λέει όλα.

Με την ίδια λογική, ΚΑΝΕΝΑΣ περιορισμός της Ελευθερίας δεν είναι θεμιτός, προβάλλοντας "φαινόμενα". Το "φαινόμενο" της πορνογραφίας δεν κατήργησε την Ελευθερία του Τύπου, ακόμα και σε εποχές πολύ πιο στεγνές "ηθικά". Υποτίθεται πως η δημοκρατία έχει άλλα μέσα (επιμορφωτικά και κοινωνικά) για να παλεύει τους εχθρούς της, δεν είναι αναγκασμένη να καταφεύγει σε νομικούς περιορισμούς της ελευθερίας για να διατηρηθεί...

@ μοτοσακό:
Thanx για την επισήμανση του ψευτο-virus trace. Το έστειλα όπως βλέπεις, αν και δεν μ' αρέσει να σβήνω σχόλια.

Anonymous said...

Ναι. Σωστά τα λες και είναι μεγάλη συζήτηση...
Στο "Ο εχθρός του λαού" του Ίψεν κ 'κει κάποιοι τύποι τη δημοκρατία επικαλούνταν για να μην αφήσουν αυτό τον επιστήμονα να πει την αλήθεια κ να βοηθήσει. Η "πλειοψηφία" και δημοκρατικοί μηχανισμοί υποτίθεται τον βάλανε στο περιθώριο και τον ανακύρηξαν ως "εχθρο του λαού κ της δημοκρατίας"... με τα επακόλουθα που είχε

Το θέμα είναι ότι παρα πολύ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ μπορούν να αλλοιώνονται/ αλλοτροιώνονται συνειδήσεις και να γινόμαστε ερμαια του κάθε υποτιθέμενα δημοκρατικού που κόπτεται κ καλά για το συμφέρον του λαού...

Τελοσπάντων είναι μεγάλη συζήτηση κ τα έχουν πει άλλοι καλύτερα από μένα.

Δημοκρατικά μπαίνουνε κ οι Αμερικάνοι κ αλωνίζουν με την συνοχη/συνενοχή κ "συνεργασία" ΟΗΕ κ δεν ξερώ τι...
Αλλά το στο Ιράκ (όπως έλεγε κ ένας σπουδάγμένος φίλος) το κάνανε για να σώσουνε το Ιράκ από τον δικτάτορα κ για τα πυρηνυκά όπλα που είχε το Ιράκ...Έτσι ακριβώς το είπε!!! τότε είχαμε μαλώσει πολύ. Δεν ισχυρίστηκα ότι ο Σαντάμ δεν ήταν δικτάτορας αλλά όχι ότι το κάνανε στο όνομα της δημοκρατίας κ από καλή προθεση. Ό,τι κ να πει κανείς γι αυτό όποιος και να είναι δεν προκειται να με πείσει.

Και όπως ελεγε κ ένα ωραίο πανό στα Αγγλικά : BOMBING FOR PEACE IS LIKE FUCKING FOR VIRGINITY