Tuesday, February 5, 2008

Tέσσερις Μέρες στο Καταφύγιο...

Υπάρχουν μερικά μέρη στα οποία αισθάνομαι σαν σε καταφύγιο θηραμάτων. Εννοείται από την πλευρά του θηράματος. Είναι μέρη που δεν με κυνηγά κανείς και είμαι σίγουρα προστατευμένος από την ανθρώπινη βλακεία.

Το ένα από αυτά τα καταφύγια είναι το σπίτι του Παναγιώτη και της Μαρίας στο Δυτικό. Με την Ζωή και την Υρώ, τον υγροποιητή και τις κουβέντες για την Λογοτεχνία.

Το άλλο είναι το σπίτι της Ντίνας στον Γαλατά, από όπου μόλις επέστρεψα μετά από ένα εξαιρετικά θεραπευτικό τετραήμερο που είχε και σε "καμέο" εμφάνιση τον Νικόλα.

Και τα δυο καταφύγια θηραμάτων περιέργως σχετίζονται με το "Έξι δισεκατομμύρια τρόποι ζωής". Στο πρώτο φιλοξενήθηκα με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στα Γιαννιτσά, στο δεύτερο πέρσι το καλοκαίρι "κόπηκε και ράφτηκε" το τελικό κείμενο πριν πάει στο τυπογραφείο.

Ας είναι καλά οι άνθρωποι που διατηρούν, σίγουρα με προσωπικό τους κόστος, τα καταφύγια θηραμάτων που γνωρίζω. Γιατί έχω βαρεθεί να με πυροβολάνε με γεμιστήρες καθαρής βλακείας διάφοροι στην δήθεν νορμάλ καθημερινότητά μου...


Στην άλλη όχθη τώρα, αυτήν της σοβαρότητας, η φωτογραφία που βλέπεις είναι από την Σχολική Βιβλιοθήκη Γαλατά. Έχει 6.000 τίτλους χρηστικούς και ενδιαφέροντες, δύο απόλυτα λειτουργικούς υπολογιστές με σύνδεση ίντερνετ, μια θέση εργασίας με άλλον έναν υπολογιστή και σκάνερ για παραγωγή μαθητικών εργασιών, φωτοτυπικό, τηλεόραση, βίντεο και dvd player με ανάλογο οπτικό εκπαιδευτικό υλικό, μεγάλα παράθυρα και απαλή μουσική. Όσο για το Ελληνικό Κράτος θεωρεί πως εκτός από τα λεφτά που έβαλε όταν την άνοιξε πριν από δέκα χρόνια (και τα πήρε βέβαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση) έκτοτε δεν υπάρχει κανένας λόγος να την χρηματοδοτήσει ξανά, ούτε να ενδιαφερθεί για την τύχη της.

Eίναι πολλά τα λεφτά, μην το κάνουμε θέμα...

5 comments:

The Motorcycle boy said...

Μην κατηγορείς το Κράτος. Αφήνει τα βιβλία στην ησυχία τους, μήπως και ζευγαρώσουν μεταξύ τους και πληθύνουν. Λογικό μου φαίνεται.

PiKei said...

Εντελώς λογικό. Πως νομίζεις άλλωστε ότι έγιναν 6.000 οι τίτλοι εκεί; Με την απαραίτητη ευγονική, ελεγχόμενη αναπαραγωγή και μια τζούρα κλωνοποίηση.
Όχι κύριε, εγώ το κράτος το σέβομαι, κορώνα στο κεφάλι μου το βάζω!

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης said...

Το καταφύγιο θηραμάτων δηλώνει ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για τους επίδοξους θηρευτές!

PiKei said...

Για τους θηρευτές; Για τους θηρευτές; Δηλαδή να ξανάρθουμε για να μας ντουφεκάνε; Ωραία προστασία προσφέρεις στα θηράματα, αγαπητέ px! Ή μήπως πρόκειται για σατανικό χιούμορ;

Γι' αυτό που περιμένεις δεν σε έχουμε φτύσει, απλά έχει γίνει ένας πολυμέτωπος χαμός και η Χ. το έχει φτάσει μέχρι την μέση. Πολύ φοβάμαι πως κατόπιν εορτής θα λάβεις τα δικά μας... Όχι πως τα έχεις και ανάγκη, το υλικό γαμεί.

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης said...

Παρατήστε το και μην ασχολείστε. Άλλωστε, η μορφή στην οποία το έχετε αποδείχτηκε προσωρινή. Από τότε το έχω περάσει δέκα χέρια και επέφερα αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις. Τώρα πια τέλειωσε για τα καλά και οδεύει προς το τυπογραφείο. Όταν με το καλό βγει (μάλλον αρχές Απρίλη), θέλω τη γνώμη σας.