Sunday, January 2, 2011

Εγγραφές (εισαγωγή)

Από χτες το Tales Of A Crazy World ξαναθυμήθηκε πως κάποτε ήταν Ένα Ιστολόγιο Καθημερινής Προπόνησης και αποφάσισε να την παλέψει να ξαναγίνει τέτοιο.
Ο λόγος είναι πως χρειάζομαι να προπονήσω μια σκέψη που δεν την έχω ολόκληρη και προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση:
Τι σκατά είναι το ανθρώπινο ον;
Όπως είναι φανερό, αυτή δεν είναι ερώτηση για το Facebook.
Ενώ λοιπόν θα εξακολουθήσω να μαλακίζομαι κοινωνικά εκεί, θα αρχίσω παράλληλα να εξερευνώ αυτό το θεματάκι εδώ...




ΕΓΓΡΑΦΕΣ (Εισαγωγή)

Δέχομαι αξιωματικά την προσωπική -εμπειρικά αποδεδειγμένη- θέση πως ο άνθρωπος μπορεί να αποδείξει βιωματικά μόνο την δική του ύπαρξη. Στην πραγματικότητα η ύπαρξη αυτή είναι αυταπόδεικτη για τον ίδιο, όμως δεν ισχύει το ίδιο για την ύπαρξη των άλλων γύρω του που αποδεικνύεται μόνο εξ αντανακλάσεως, από την αλληλεπίδραση που έχει μαζί τους. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει την γέννηση προσωπικά, βιώνει την ζωή ατομικά, βιώνει τον θάνατο μοναχικά. Δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει το στενό ατομικό του περίβλημα, να πάψει να αισθάνεται τον κόσμο μέσα από τον προσωπικό του περιορισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Νο 1 : Δεν με ενδιαφέρουν οι εμπειρίες μεταθανάτιας ζωής, ούτε οι απόψεις θρησκειών περί ψευδαίσθησης, αποκαλύψεως ή θεοφάνειας. ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΧΕΣΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΞΙΩΜΑ, ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. Το καθάρισα αυτό, ελπίζω, και προχωράω...

Τι είναι αυτό που συνθέτει αυτό το στενό ατομικό περίβλημα, την προσωπική φυλακή ή το προσωπικό κάστρο του ανθρώπου; Υποστηρίζω (πειραματικά) πως είναι τρία πράγματα:

Α) Οι γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν την ποιότητα των ερεθισμάτων.
Β) Οι αυτούσιες εγγραφές των αισθητηριακών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο.
Γ) Η επεξεργασία αυτών των εγγραφών που τα μετατρέπει αρχικά σε συναισθήματα, στην συνέχεια σε πεποιθήσεις και τελικά καταλήγει να δημιουργεί ένα πλήρες και μοναδικό σύστημα αξιών.

Αν όλο αυτό σου φαίνεται αρκετά παρόμοιο με την διαχείριση αρχείων από ένα σύστημα υλικού-λογισμικού, είναι γιατί έτσι το αντιλαμβάνομαι απλοποιημένα.

θα προσπαθήσω να αποδείξω με λογικά βήματα και εξετάζοντας μια σειρά από περιπτώσεις ότι παρά το γεγονός πως ο άνθρωπος ζει με βάση το αξίωμα που ανέφερα στην αρχή, γνωρίζει πως μπορεί να ξεπεράσει τον υποκειμενικό του θάνατο μόνο Εγγράφοντας τον εαυτό του πάνω στους άλλους ανθρώπους. Μεταφέροντας με κάποιο τρόπο τα συναισθήματα τις πεποιθήσεις και το αποκλειστικά προσωπικό του σύστημα αξιών μέσω της πειθούς ή της βίας σε έναν, λίγους ή πολύ περισσότερους άλλους.

Τσέκαρε ότι θες μέχρι εδώ, μέχρι να βρω το παρακάτω...

2 comments:

Emmanuel Manolas said...

Εγώ είμαι άλλος. Ενώ σκεφτόμουν διαφορετικά θέματα από όσα αναγράφεις, αντιλήφθηκα ότι έκανες θόρυβο και σε πρόσεξα.
Από 03/2010 δεν είμαι στο fb, οπότε δεν γνωρίζω τις εκεί ενασχολήσεις σου. Φίλος παραμένω!
Τι ψάχνεις;

PiKei said...

Πολλά πράγματα. Αλλά αν θες δώσε μου το χρόνο να τα κεντράρω στο μυαλό μου και να τα αναπτύξω εδώ σταδιακά...