Wednesday, June 19, 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην Συνέλευση, είναι αυτές που μπόρεσα να πάρω από τους συντάκτες τους που είχαν αντίγραφα μαζί τους.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ στηρίζεται στη συνδρομή των πολιτών, και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, γιαυτό πρέπει να αποδοθεί στα χέρια της κοινωνίας. Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε κοινωνική εταιρεία με μοναδικούς μετόχους και διαχειριστές τους συνδρομητές της.
Η παθογένεια της ΕΡΤ οφείλεται στις κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις και στην αυταρχική ιεραρχική δομή της. Η απόπειρα της κυβέρνησης να την μετατρέψει σε ‘’δημόσια’’ σηματοδοτεί την επιθυμία της να την κάνει τελείως κυβερνητική.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, τις οκτώ αυτές ημέρες, απέδειξαν ότι μπορούν να διαχειρίζονται μόνοι τους το ‘’σπίτι τους’’, δημοκρατικά και πολυφωνικά, δηλαδή πολύ καλύτερα από πριν.
Οι αλληλέγγυοι πολίτες τις οκτώ αυτές ημέρες απέδειξαν ότι θεωρούν την ΕΡΤ δικό τους αγαθό, και θέλουν να το υπερασπιστούν και να το βελτιώσουν συμμετέχοντας. Επομένως η μόνη υγιής και δημοκρατική λύση είναι να διαχειριστεί την εξυγίανση και τη λειτουργία της ΕΡΤ ένα μικτό όργανο από εργαζόμενους και αλληλέγγυους ενεργούς πολίτες.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην εξυγίανση τώρα, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, όπου λειτουργούν σταθμοί της ΕΡΤ, θα πρέπει να συγκροτηθούν Ανοιχτές Συνελεύσεις που θα συνέρχονται σε χώρο που θα παραχωρηθεί από την ΕΡΤ με την τεχνική κάλυψή της. Από τις Συνελεύσεις αυτές θα κληρώνονται οι εκπρόσωποι των πολιτών για τα Όργανα εξυγίανσης (κεντρικά και περιφερειακά). Οι εκπρόσωποι θα έχουν θητεία δεκαπέντε (15) ημερών, θα είναι ανακλητοί και θα ενημερώνουν την Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πέντε ημέρες. Εν συνεχεία θα αντικαθίστανται από άλλους κληρωτούς για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, διαφάνεια και πλούσιες ιδέες. Ο μέγιστος χρόνος για την εξυγίανση είναι τρεις μήνες.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα πρέπει να δημιουργήσουν αντίστοιχες Συνελεύσεις και εκπροσώπους κληρωτούς. Όπου υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα μπορεί να γίνονται μικτές συνελεύσεις πολιτών-εργαζομένων.
Παρόμοιες θα πρέπει να είναι οι διαδικασίες και για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Αλλάζουν μόνο οι χρόνοι. Η θητεία των κληρωτών εκπροσώπων θα είναι ολιγόμηνη και η σύγκληση της Ανοιχτής Συνέλευσης μηνιαία. Η Ανοιχτή Συνέλευση θα βοηθά στο έργο της ΕΡΤ με παροχή υλικού εικόνας , ήχου και ιδεών μέσω των εκπροσώπων της. Οι εκπρόσωποι των πολιτών θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Για την απουσία από την εργασία τους τις ημέρες που απασχολούνται σαν εκπρόσωποι, θα αμείβονται κανονικά από τον εργοδότη τους.
Η συμμετοχή των εργαζομένων και των πολιτών στα όργανα εξυγίανσης και λειτουργίας της ΕΡΤ θα είναι 50%-50%.

18/6/2013



ΕΡΤ-ΕΡΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

1) Κατάργηση του συγκεντρωτισμού του εθνικού δικτύου. Αυτόνομα, αποκεντρωμένα αλλά όχι αυτονομημένα δίκτυα κατά περιφέρειες. Κατά περίπτωση μπορεί και πρέπει να συνδέονται για θέματα που απαιτούν ενιαία κάλυψη.

2) Αυτονομία των δικτύων από τον έλεγχο του κράτους και του κεφαλαίου.

3) Κατάργηση των ιδιωτικών διαφημίσεων και αποδέσμευση της πληροφορίας, του πολιτισμού κτλ από τα συμφέροντά τους.

4) Χρηματοδότηση των δικτύων με την άμεση απόδοση του τέλους από τον λογαριασμό της ΔΕΗ των πολιτών της περιφέρειας.

5) Ταμείο αλληλεγγύης των δικτύων που θα καλύπτει τις λειτουργικές τους ανάγκες όταν είναι αναγκαίο.

6) Κατάργηση του ΕΣΡ. Θέσμιση νέων κοινωνικών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας για όλους. Τοπικοί θεσμοί αυτοελέγχου και λογοδοσίας.

7) Κατάργηση της κεντρικής διοίκησης. Μοναδικό και αποφασιστικό όργανο οι κατά περιφέρειες γενικές συνελεύσεις αποτελούμενες από εργαζόμενους και κληρωτούς πολίτες μέσω κληρωτίδας. Η κλήρωση θα έχει ισχύ ενός χρόνου στην οποία θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή όσοι πολίτες το επιθυμούν από τους κατά τόπους δήμους. Όλοι οι υποψήφιοι πολίτες θα γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις θέσεις τους, οι οποίες θα αναρτώνται σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μαζί με το επάγγελμα και τη φορολογική τους δήλωση.

8) Δημιουργία διαρκούς ελεγκτικής επιτροπής από κληρωτούς πολίτες και εργαζόμενους , όλοι άμεσα ανακλητοί και υπό τον έλεγχο της γενικής συνέλευσης.

9) Κατάθεση προϋπολογισμού, απολογισμού και προγράμματος μια φορά το χρόνο για δημόσια διαβούλευση, την οποία θα συγκαλεί το εκάστοτε ανώτατο όργανο (γενική συνέλευση) που θα έχει συντονιστικό και όχι αποφασιστικό ρόλο. Η δημόσια διαβούλευση θα μεταδίδεται απευθείας και θα πρέπει να ορίζεται χρονικά (πχ. Διαβούλευση 15 ημερών). Η απόφαση θα λαμβάνεται πλειοψηφικά από όλους τους πολίτες της περιφέρειας.

10) Νέο ισότιμο και δίκαιο εργασιακό καθεστώς σε όλα τα δίκτυα που θα κατατίθεται στην δημόσια διαβούλευση η οποία θα παίρνει και την τελική απόφαση

11) Κατοχύρωση της φωνής των πολιτών και των κινημάτων πάνω στα χνάρια της ρήξης που έχει συντελεστεί από τις 12/06/13 μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Την είδηση, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την παιδεία με την γενική έννοια κτλ τα παράγει η κοινωνία για αυτό και η κοινωνία πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στον τρόπο, στον τόπο και στο χρόνο παρουσίασης τους, ως πρωταγωνιστής και δημιουργός των πράξεών της και όχι ως παθητικός θεατής.

12) Ψηφιοποίηση του αρχείου με ανοικτά πρότυπα.

13) Ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία και ειδικώτερα στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, που δημιουργήθηκε με την συμβολή του υστερήματος των Ελλήνων πολιτών και σήμερα ψηφιοποιείται με τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποθηκεύουν, να αντιγράφουν, να μετασχηματίζουν, να ξαναπαρουσιάζουν και να αναδιανέμουν το υλικό του αρχείου ελεύθερα χωρίς να πληρώνουν και χωρίς να υποβάλλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα παράγωγα προϊόντα αυτής της δημιουργικότητας θα πρέπει να μπορούν να διατίθενται ελεύθερα με τον όρο ότι και αυτά με τη σειρά τους δεν θα αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός, αλλά θα υπόκεινται στο ίδιο νομικό καθεστώς ελεύθερης χρήσης.

14) Αμεση αναθεώρηση του καθεστώτος στις συχνότητες οι οποίες έχουν λεηλατηθεί απο τους ιδιώτες για ίδιον όφελος ενώ είναι δημόσια περιουσία. Απαγόρευση της αγοράς συχνοτήτων οι οποίες περνούν στην απόλυτη κυριότητα των περιφεριακών δικτύων. Τα δίκτυα αποφασίζουν που παραχωρούνται δωρεάν και που παραχωρούνται με ανταποδοτικό ώφελος το οποίο θα κατατίθεται στο κοινό ταμείο αλληλεγγύης. Οι συνελεύσεις των δικτύων έχουν το απόλυτο δικαίωμα μονομερούς άρσης με κριτήρια την δημοσιογραφική δεοντολογία και το εργασιακό καθεστώς.

ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

1) Ανοιχτή ΕΡΤ

2) Καμιά απόλυση

3) Γενική συνέλευση και όχι κλαδική των εργαζομένων

4) Άμεση ανακήρυξη της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, ανοιχτής στους πολίτες, ως το μόνο αποφασιστικό όργανο για τη λειτουργία του σταθμού και για το προσωρινό του πρόγραμμα.

5) Κατάθεση εναλλακτικής πρότασης για την ΕΡΤ ως μιας νέας αυτοθέσμισης, ελεύθερης, δημόσιας και κοινωνικής ενάντια στον ολοκληρωτισμό.

Κάποιες πρώτες σκέψεις γιατί μπαίνουμε άμεσα στο πεδίο των προτάσεων. Οι δυο άλλες είναι γνωστές και συνήθως κυρίαρχες

α) διατήρηση του παλαιού καθεστώτος με εσωτερικές αλλαγές (δαπάνες, προϋπολογισμός, προσλήψεις),

β) ΝΕΡΙΤ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

No comments: