Tuesday, December 3, 2013

Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ

Του Antonio Giovetti

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στην συνδιάσκεψη του Λονδίνου (1830) οι τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις - Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία - αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας μετά από έναν δεκαετή σκληρό αγώνα κατά των Οθωμανών. Η εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως ηγέτη του νεοσύστατου κράτος θεωρείτο η αφετηρία μιας εποχής ειρήνης και προόδου η οποία διεκόπη με την στυγνή δολοφονία του εκ μέρους των κυρίων Κωνσταντίνου και Γεωργίου Μαυρομιχάλη (1831). Από τότε, διαχειρίζονται τα κοινά διάφορες ομάδες που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα συγκεκριμένων οικογενειών οι οποίες φρόντισαν περισσότερο την ευημερία των δικών τους παρά του συνόλου του λαού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012. Στο Κολλέγιο Αθηνών ήδη ξεκίνησε η εξεταστική περίοδος και για τους μαθητές της Τρίτης Γυμνασίου ήρθε η μέρα του τεστ χημείας. Η καθηγήτρια Ευφροσύνη Μπουλούτα συλλαμβάνει ένα αγόρι να αντιγράφει και μονογραφεί την κόλλα του. Αυτό το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αφού ο "ένοχος" ήταν ο γιος του Αντώνη Σαμαρά που εκείνη την περίοδο έκανε προεκλογική περιοδεία για να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία.

Παρόλο που έπραξε το σωστό, η καθηγήτρια δεν μπόρεσε να παλέψει μόνη της κατά του κατεστημένου. Ο διευθυντής του εκπαιδευτικού ιδρύματος - που ιδρύθηκε στο 1925 από τον Στέφανο Δέλτα, προπάππο του σημερινού Πρωθυπουργού - είναι ο αδελφός του Αλέξανδρος Σαμαράς. Μια οικογενειακή υπόθεση, κάτι πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΔΕ

Τον Ιούλιο του 2012 η διεύθυνση του "Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου" κατήγγειλε την σύμβαση της κυρίας Μπουλούτα μετά από 21 χρόνια θετικής αξιολόγησης των επαγγελματικών προσόντων της. Η καθηγήτρια αποφασίζει να υποβάλλει μια προσφυγή στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) που πρέπει να γνωμοδοτήσει περί του περιστατικού με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει τον κρατικό έλεγχο τον ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Την 8η Οκτωβρίου 2012 το Κολλέγιο στέλνει μια επιστολή στο ΚΥΣΔΕ παρακαλώντας να εφαρμόσει την μνημονιακή ΠΥΣ/6 που καθορίζει ομαδικές απολύσεις καθηγητών και τον Ιούλιο του 2013 ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εκδίδει μια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η τήρηση της παραπάνω διάταξης. Η απόφαση 380/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει την αντισυνταγματικότητα της και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών παραπέμπει την υπόθεση στο ΚΥΣΔΕ. Στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης - στην οποία σημειώθηκε μεγάλη ένταση αφού το Κολλέγιο Αθηνών απαίτησε την αποβολή των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) που "εμπόδιζαν μια αμερόληπτη γνωμοδότηση" πάνω στο θέμα - ολοκληρώθηκε η διαδικασία της σκανδαλώδους απόλυσης της εκπαιδευτικού.

Υστερόγραφο: Ο κύριος Αλέξανδρος Σαμαράς, ως πρόεδρος του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, πήρε κρατικές επιχορηγήσεις αξίας 11.5 εκατομμυρίων ευρώ για "ανακαίνιση" του κτιρίου. Μια φορά ακόμη, η διακυβέρνηση είναι οικογενειακό ζήτημα. Στο μεταξύ, η χώρα καταρρέει...

No comments: