Monday, December 23, 2013

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Του Antonio Giovetti



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατά τον δωδέκατο αιώνα γράφτηκε από ανώνυμο ποιητή ο "Διγενής Ακρίτας", ένα από τα πιο γνωστά έργα της ελληνικής μεσαιωνικής λογοτεχνίας που αφηγείται τα διαδραματισθέντα του πολέμου ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Άραβες στον οποίο διακρίνεται για την ανδρεία του ο γόνος ενός εμίρη που είχε απαρνηθεί τον ισλαμισμό και της κόρης ενός Βυζαντινού στρατηγού. Μετά από μια χιλιετία, οι Άραβες κατέκτησαν το ελληνικό έδαφος: τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Arab Sat αγόρασε το 99.05% της Hellas Sat για 208.000.000 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα τα πετρελαιοδολάρια εισέβαλαν στην Βουλιαγμένη, το στολίδι της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή την JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP, μετά τη χθεσινή αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς ύψους €400 εκ. για το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής". Την επόμενη ημέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που διαχειριζόταν το 85% του κεφαλαίου, αποφάσισε να πουλήσει το μέρισμα του στους Άραβες οι οποίοι, τους προσεχείς μήνες, θα προβούν σε δημόσια πρόταση για να αγοράσουν το 10% που ακόμα μένει στα χέρια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΗ

Η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP είναι μια εταιρεία του Λονδίνου με γραφεία στην Βηρυτό και στο Ντουμπάι η οποία αποτελείται από τους εξής οχτώ οργανισμούς:
A) Το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο του Κουβέιτ που ελέγχεται από τους εμίρηδες και θα καταβάλλει 135.000.000 ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα διαχείρισης του Αστέρα Βουλιαγμένης,
B) Δυο σαουδαραβικά επενδυτικά κεφάλαια - το AGC Equity Partners Special Opportunities Fund και το AGC Equity Partners Private Equity Secondary Fund - που θα συμβάλλουν στην εξαγορά με 115.000.000 ευρώ,
Γ) Το επενδυτικό κεφάλαιο D-Marine Investments Holding, μια θυγατρική του τούρκικου κολοσσού DOGUS. Η εν λόγω επιχείρηση διαχειρίζεται, με την ΛΑΜΔΑ DEVELOPMENT του Σπύρου Λάτση, την Mαρίνα Φλοίσβου και από τον περασμένο Ιανουάριο και αυτές της Ζέας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας και πρόκειται να εκταμιεύσει 100.000.000 ευρώ.
Δ) Τέσσερα επενδυτικά κεφάλαια - το λιβανέζικο BB Real Estate Fund, το Hannover Investments της ιδιοκτησίας των εμίρηδων του Αμπού Ντάμπι, το Doric Investments και το M1 Alpha Capital Limited - που θα διοχετεύσουν 50.000.000 ευρώ στον κλειστό λογαριασμό της Τρόικας στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Θα παραχωρηθούν στον πλειοδότη τα εξής δικαιώματα:
A) Διαχείριση ενός ακινήτου 308 στρεμμάτων, εκ των οποίων 193 ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα και τα άλλα 115 στο ΤΑΙΠΕΔ,
B) Διαχείριση των τριών παρακάτω ξενοδοχείων:
1) Αrion Resort & SPA (123 κλίνες, 58 bungalows, συνεδριακό κέντρο, καταστήματα και ανοιχτό κολυμβητήριο
2) Westin Hotel Athens (162 κλίνες, γυμναστήριο, συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ)
3) το αναξιοποίητο Afroditi.
Γ) Διαχείριση δυο παραλιών των 1.600 και 2.100 μέτρων αντίστοιχα
Δ) Διαχείριση της μαρίνας μέχρι το 2052.

Η ΑΣΥΣΤΟΛΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ

Η εύστοχη ολοκλήρωση του διαγωνισμού οφείλεται βασικά στην μετατροπή των αρχικών διατάξεων της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προέβλεψαν την ανέγερση ξενοδοχείου 265 κλινών και παραθεριστικών κατοικιών σε επιφάνεια 25.500 τετραγωνικών μέτρων. Οι Διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ, με τον σκοπό να καταστήσουν πιο ευνοϊκές τις συνθήκες για τους επενδυτές, προχώρησαν σε πλήρη αλλαγή των προηγούμενων κανόνων επιτρέποντας την δόμηση και σε εκτάσεις που προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα της Πρώτης Μαρτίου του 2004. Το νέο κείμενο κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 26 Νοεμβρίου σχετικά με αυτό το θέμα. Ο περιφερειάρχης Ιωάννης Σγουρός ανέστειλε σκανδαλωδώς την συζήτηση την στιγμή που αντιλήφθηκε πως και οι βουλευτές της ΝΔ θα καταψήφιζαν το σχέδιο το οποίο θα έπαιρνε την τελική έγκριση στις 29 Νοεμβρίου μέσα στο ξύλο και τις κραυγές των αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης. Η καταγγελία της συμφωνίας εκ μέρους του κυρίου Νίκου Γαλανού, πρώην βουλευτή του ΣΥΝ, προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας οικονομικών υποθέσεων Ιωάννης Δραγάτσης προέβη στην σχετική έρευνα. Σύμφωνα με τις πηγές, οι επενδυτές προτίθενται να κατεδαφίσουν το αναξιοποίητο ξενοδοχείο "Αφροδίτη" για να χτίσουν 10-15 επαύλεις για πλούσιους Άραβες, ενώ θα προχωρήσουν σε επέκταση της μαρίνας για να μπορέσουν να αγκυροβολήσουν τα σκάφη αναψυχής των δισεκατομμυριούχων αυτής της υφηλίου.

Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τρόικας, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ είχαν εντάξει στο σχέδιο αποκρατικοποίησης και τον αρχαιολογικό χώρο της Βουλιαγμένης που περιλαμβάνει τον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρα και τα κατάλοιπα του βωμού της Αρτέμιδος και οικισμών της ελληνιστικής εποχής. Τον περασμένο Μάρτιο το σωματείο των υπαλλήλων Αττικής, Στερεάς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού υπέβαλε μια προσφυγή κατά της συμφωνίας Εθνικής-ΤΑΙΠΕΔ και τον Νοέμβριο το ΚΑΣ κήρυξε τον Λαιμό Βουλιαγμένης ως "μη οικοδομήσιμη ζώνη". Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, τα στελέχη της τράπεζας και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ανησυχούσαν περισσότερο για την απαγόρευση της πρόσβασης στην ιδιωτική παραλία παρά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αφού "οι τουρίστες μεταχειρίζονται την επίσκεψη στις αρχαιότητες ως πρόφαση για να κάνουν τζάμπα τα μπάνια τους". Η δύση του δυτικού πολιτισμού προχωράει με γοργούς ρυθμούς στον γεωγραφικό χώρο που τον γέννησε. Πρόκειται για ένα από τα πάμπολλα παράδοξα που φαίνονται σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η υπακοή της Αθήνας στις διαταγές των διεθνών πιστωτών προκάλεσε την πλήρη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα όπου χωράνε μόνο οι εξής τέσσερις χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί:
A) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Β)Alpha Bank
Γ) Τράπεζα Πειραιώς
Δ) Eurobank.
Τα ιδρύματα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση τους είτε θα εκκαθαριστούν είτε θα απορροφηθούν. Το Δεύτερο Μνημόνιο καθιέρωσε την αμετάκλητη παραίτηση του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος και από τα περιουσιακά στοιχεία τους και από οποιαδήποτε προσφυγή στα Δικαστήρια για να τα ανακτήσουν. Με λίγα λόγια, οι Τράπεζες θα έπρεπε να πληρώσουν τις διαδικασίες συγχώνευσης και απορρόφησης με το ξεπούλημα των ιδιοκτησιών τους. Είναι άραγε τυχαίο πως στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την καλύτερη προσφορά για τον Αστέρα Βουλιαγμένης η Εθνική Τράπεζα επεσήμαινε την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Probank στο δίκτυο της; Όσο τυχαία είναι η παραχώρηση του 66% της ΠΑΝΓΑΙΑ, της κτηματομεσιτικής θυγατρικής της που πρόσφατα απέκτησε 14 ακίνητα του Δημοσίου, στο ολλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο Invel που ελέγχεται από τον κακόφημο Ισραηλινό μεγιστάνα Beny Steinmetz.
Τα ανεξήγητα μυστήρια ενός αποπροσανατολισμένου Κράτους συνεχίζονται και στο μεταξύ το "success story" του Σαμαρά γκρεμίζεται...

No comments: