Friday, February 18, 2011

Παπανδρέου-Ραγκούση πόσο λιγότεροι θα καταντήσετε;

«Δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε»

Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου και ενώ μιλούσε ο μετανάστης απεργός πείνας Χασάν. Το λιποθυμικό περιστατικό του απεργού πείνας αντιμετώπισε άμεσα ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρόντες αλληλέγγυους και δημοσιογράφους. Ο Χασάν εκδήλωσε υπογλυκαιμικό σοκ και απώλεια των αισθήσεων, συνοδευόμενη από σπασμούς, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας απεργίας πείνας και της έκθεσης του στο κρύο. Το περιστατικό καταδεικνύει την οριακή κατάσταση των απεργών οι οποίοι βρίσκονται σε σκληρή απεργία πείνας επί 25 ημέρες λαμβάνοντας μόνο νερό, ζάχαρη και αλάτι.

Προηγουμένως, ο Χασάν με τρεμάμενη φωνή είχε πει: «Όπως ξέρετε πολύ καλά, σήμερα είμαστε στην 25η ημέρα απεργίας πείνας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Κανένας δεν έχει μιλήσει. Τί περιμένει η κυβέρνηση; Περιμένει να πεθάνουμε; Ας μας αφήσουν λοιπόν να πεθάνουμε ήσυχοι. Ο θάνατος δεν μας φοβίζει, τουλάχιστον έχουμε παλέψει. Έχουμε ήδη 4 άτομα στο νοσοκομείο…»

Ο Θανάσης Καραμπέλης, μέλος της Ομάδας Ιατρικής Υποστήριξης της απεργίας πείνας, ανέφερε ότι στην 25η ημέρα οι απεργοί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, ένας με σοβαρή καρδιοπάθεια στον Ευαγγελισμό και τρία άτομα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας με βαριά αφυδάτωση, εκ των οποίων ένας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, που λαμβάνει αγωγή και αντιβίωση.

Το περιστατικό της λιποθυμίας του απεργού πείνας μετανάστη σήμερα, αποδεικνύει κατά τον κ. Καραμπέλη την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι απεργοί, η οποία τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιδεινωθεί. «Σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή. Με επιπολαιότητα αντιμετωπίζει τους απεργούς πείνας νομίζοντας ότι μπορεί να υπεκφεύγει».

Στη συνέχεια, ο Θανασης Καραμπέλης ανέφερε: «Η κυβέρνηση παρότι εμφανίζεται ως «φρουρός της νομιμότητας» επιλέγει την παρανομία. Οι μετανάστες που παρουσιάζονται ως «παράνομοι» διεκδικούν την νομιμότητα». Η απαγόρευση της μαύρης εργασίας που ο αγώνας των μεταναστών έχει θέσει στο προσκήνιο, προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 52/2009, η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία».

Συνέχισε: «Η βόμβα του βομβιστή υπουργού Λοβέρδου θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγική. Θα έπρεπε να ντρέπεται. Διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένας απεργός δεν έχει γρίπη».

Και έκλεισε: «Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει αμέσως, ικανοποιώντας τα αιτήματα των απεργών πείνας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία τους, διότι επίκειται σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Πέτρος Γιώτης από την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης, έκανε αναφορά στην υποκριτική στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης το Νοέμβρη του 2008 στήριζε την απεργία πείνας 15 μεταναστών εργατών στα Χανιά και το αίτημα τους για νομιμοποίηση (δείτε εδώ) . «Ο Υπουργός Εσωτερικών εξακολουθεί να αρνείται να δώσει λύση, ενώ το κύμα συμπαράστασης στην απεργία πείνας έχει γιγαντωθεί: από θεσμικούς φορείς, σωματεία, εκατοντάδες καλλιτέχνές και ανθρώπους της διανόησης, από χιλιάδες αλληλέγγυους ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Ο κ. Ραγκούσης οφείλει να παρέμβει άμεσα. Το να οδηγεί τους απεργούς πείνας να ταλαιπωρούνται και να υποφέρουν στα νοσοκομεία ισοδυναμεί με μαζικό βασανιστήριο».

Τέλος, Ο Π. Γιώτης κάλεσε όλους και όλες να συμμετάσχουν στην απογευματινή συγκέντρωση και πορεία στις 6.00 μ.μ. από το Μουσείο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τελευταίος ο Αμπντούλ Χάτζι, επίσης από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, δήλωσε : «Στέλνουμε μήνυμα στην πρωθυπουργό, ο οποίος έλεγε ότι ήταν καθαριστής στη Σουηδία και έζησε το ρατσισμό. Είναι η ώρα να παρέμβει πριν να είναι αργά. Να μην έχουμε νεκρό»

Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2011, 25η ημέρα απεργίας πείνας

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 Μετανάστες Απεργούς Πείνας

No comments: