Thursday, October 6, 2011

Γουστάρεις να πληρώνεις για να απαντάς σε στημένες ερωτήσεις;

Όταν λέμε άμεση δημοκρατία ελπίζω ότι δεν παίζει να καταλαβαίνεις την "Άμεση και Συμμετοχική" του ΓΑΠ, του Καστανίδη και του Μόσιαλου. Αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη προσπάθεια που κάνει ο πνιγμένος να πιαστεί από τα μαλλιά του, να νομιμοποιήσει αυτά που με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιούνται, να δώσει μια παράταση ζωής σε ένα σύστημα που έχει ήδη ψοφήσει, να κρατήσει όσο μπορεί όσα κατάκλεψε για την πάρτη του και τους κολλητούς του.

Η άμεση δημοκρατία δεν είναι ούτε κοπτοραπτική ερωτήσεων, ούτε μπαλαμούτι εγγειοβελτιωτικά έργα ενός ξεραμένου και άκαρπου κοινοβουλευτισμού. Κι αρχίζεις να ψυλλιάζεσαι τι είναι μόλις βγάλεις για λίγο από το μυαλό σου το ερώτημα "Πόσα χάνω;" κι αρχίζεις (σιγά-σιγά και προσεκτικά για να μην πάθεις και καμιά χοντρή φρίκη) να σκέφτεσαι και να εξερευνάς το πιο σύνθετο πρόβλημα "Πώς διάολο θέλω να ζήσω εγώ και τι ρόλο βαράνε οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω μου σ' αυτό;"

Η άμεση δημοκρατία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι αργή (τόσο που μερικές φορές να σου κάνει τα νεύρα τσατάλια), πέφτει σε λούμπες (που τις στήνονται από άλλους ή τις στήνει η ίδια στον εαυτό της) και απαιτεί να σκέφτεσαι πολύ, να είσαι σε εγρήγορση, να μην περιμένεις να πει ή να κάνει κάποιος άλλος αυτό που σκέφτεσαι ή θέλεις, να μικρύνεις το υπερτροφικό και αχόρταγο εγώ σου χωρίς να χάσεις την μοναδικότητά σου. Να ακούσεις και να κοιτάξεις τον διπλανό σου, όχι για να κερδίσεις κάτι σε βάρος του αλλά για να φτιάξετε κάτι μαζί.

Η άμεση δημοκρατία δεν είναι ουτοπία. Όταν αρχίζεις να την βιώνεις καταλαβαίνεις πως είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη κατάσταση από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ή κοινωνικό μοντέλο οργάνωσης. Αυτή που είναι ξεκάθαρη κοροϊδία όμως, είναι η πλασαρισμένη "Άμεση και Συμμετοχική Δημοκρατία" που εξαντλείται σε ερωτήματα που βάζουνε αυτοί που "χρόνια τώρα σέρνουν την ζωή σου στο κρεβάτι".

Ελεύθερος άνθρωπος είσαι! Αν γουστάρεις να πληρώνεις για να απαντάς σε στημένα ερωτήματα στήριξε την Α&Σ.Δ., θα σε σκεπάζει γλυκά η κουβερτούλα του MEGA και θα σε νανουρίζει ο ΣΚΑΪ. Αν δεν γουστάρεις βγες στο κρύο πέλαγος της πλατείας και βρες την αλήθεια της άμεσης δημοκρατίας, την προσωπική σου αλήθεια και την αλήθεια των γύρω σου, μέσα σε μια συνέλευση...

No comments: