Monday, December 24, 2007

Φανταστικά Χρονικά # 11: Στο νήμα...

Στο νήμα... λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος εμφανίστηκαν τα Φανταστικά Χρονικά (έντυπο όργανο της ΑΛΕΦ, αγοράστε-διαδώστε) στα βιβλιοπωλεία και τα περίπτερα. Και μάλιστα με γιορτινό εξώφυλλο που σχεδίασε, ειδικά για το τεύχος του νήματος, η Μάγδα Λεβίνοβιτς.

Αλλά επειδή το περιτύλιγμα μπορεί να είναι ωραίο, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό σ' ένα περιοδικό, ας δούμε τι έχει μέσα το ενδέκατο τεύχος:


Διηγήματα:

"Ελεγχόμενο Πάθος", του Παναγιώτη Κούστα, με εικονογράφηση του Νίκου Δαχρή.
Ένας πολιτικός εναλλακτικός κόσμος, στον οποίο μια στιγμή προσωπικού θάρρους μπορεί να αναμετρηθεί με το βάρος της ιστορίας. Διαβάστηκε στο 3ο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Ερμούπολης, στα πλαίσια της συζήτησης για την Πολιτική & την ΕΦ.

"Ανθρώπινη Αναγκαιότητα", του Μιχάλη Παπανατσίδη, με εικονογράφηση του Νίκου Δαχρή.
Μια ματιά σ' ένα μακρινό μέλλον, όπου τα παιδιά της ανθρωπότητας έχουν κερδίσει τα άστρα, με αντίτιμο ίσως την ψυχή τους.

Αφιερώματα:

Η Επιστημονική Φαντασία σήμερα
Σε συνεντεύξεις στα Φανταστικά Χρονικά, ο Gordon Van Gelder και η Sheila Williams (αντιστοίχως, ο εκδότης του περιοδικού The Magazine of Fantasy and Science Fiction και η αρχισυντάκτρια του Asimov's, των δύο σημαντικότερων αμερικανικών περιοδικών του είδους) καταθέτουν τις απόψεις τους για το σήμερα της φανταστικής λογοτεχνίας.

Απαγορευμένος Πλανήτης.
Είκοσι χρόνια από το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού, ανατρέχουμε στην τροχιά του με συνεντεύξεις του εκδότη Γιώργου Μπαζίνα και του αρχισυντάκτη Δημήτρη Αρβανίτη, και άρθρα από τον Χριστόδουλο Λιθαρή και τον Σταύρο Ντίλιο.

Μάνγκα
Όσα δεν ξέρατε για τα μάνγκα σε ένα άρθρο που θα σας λύσει τις απορίες, από τη Μάγδα Λεβίνοβιτς.

Συνέντευξη:

Διονύσης Παπαδόπουλος
Η Αντωνία Κατσαβού παίρνει συνέντευξη από τον γνωστό συγγραφέα του Ο Πλανήτης της Εκδίκησης και Το Δαχτυλίδι της Ταμάρις.

Ρέστα:

Ειδήσεις, σχόλια, βιβλιοκριτικές, νέες κυκλοφορίες, τα μπεστ-σέλερ του φανταστικού για μεταφρασμένα και αγγλικά βιβλία, και πολλά άλλα.


Το δωδέκατο τεύχος θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2008 (Λέμε τώρα! Μην το δέσεις κιόλας... Πάρε προς το παρόν το έντεκα και βλέπουμε). Αλλά θα έχει σίγουρα μέσα:

Διηγήματα από τη Βάσω Χρήστου και τον Κώστα Γερογιάννη.
Αφιέρωμα στην cult τηλεοπτική σειρά Buffy the Vampire Slayer.
Οδοιπορικό στο φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας Utopiales της Νάντης.

Κι όποιο άλλο κομμάτι παραδοθεί έγκαιρα για να πάει τυπογραφείο (τι έχεις αναλάβει είπαμε;)

Υπενθυμίζω: Το περιοδικό - όπως άλλωστε και η Λέσχη - δεν ασχολείται με ιπτάμενους δίσκους, απαγωγές από εξωγήινους, θεωρίες συνωμοσίας, ανεξήγητα φαινόμενα και άλλα συναφή. Γενικά, αποφεύγουν τα σαλταρισμένα όσο περισσότερο μπορούν...(δεν το λέω τυχαία αυτό, εμφανίστηκαν και κάτι "άλλα" σαλταρισμένα τώρα τελευταία).

No comments: