Sunday, December 30, 2007

Υπόθεση ΗΠΑ : Η επιστροφή του Άλακ Σίνερ

Ο Άλακ Σίνερ και οι δημιουργοί του, Jose Munoz και Carlos Sampayo, δεν είναι άγνωστοι στο κοινό των ελλήνων κομικσόφιλων. Είμαι σίγουρος πως αρκετό μέρος της "ενήλικης" σχέσης μας με το είδος χρεώνεται σε ένα βαθμό και σ' αυτήν την αντιηρωική σειρά με τον κυνικό ντετέκτιβ.
Είχα την εντύπωση πως το ντουέτο Munoz-Sampayo είχε ολοκληρώσει τις παρτίδες της με τον ήρωα. Μέχρι χτες που απέκτησα την Υπόθεση ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για μια παλιά αδημοσίευτη δουλειά που απλώς κυκλοφορεί τώρα στην Ελλάδα. Κι αυτό προσωπικά θα μου ήταν αρκετό και μάλιστα με το παραπάνω. Αλλά το κοπιράιτ του άλμπουμ είναι του 2006 και η υπόθεση διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια του εικοστού πρώτου αιώνα.
Το σκληρό μαυρόασπρο του Munoz κρατάει όλα τα αναγνωρίσιμα στοιχεία του προσωπικού του στυλ, αλλά επιπλέον έχει ωριμάσει. Και το σενάριο του Sampayo είναι από τα καλύτερα του.
Αν προσθέσει κανείς την ελκυστική τιμή (8 Ευρώ), αλλά και το γεγονός πως το άλμπουμ εγκαινιάζει μια νέα σειρά του 9 με τίτλο "το 9ο κύμα", η Υπόθεση ΗΠΑ καταλήγει να είναι το καλύτερο κόμικς άλμπουμ που μπορείς να αποκτήσεις πριν βγει το 2007.

2 comments:

victor said...

Ευτυχώς που έχουμε και εσένα να μας ενημερώνεις (και καμαρώνω για κομικσογνώστης). Άσχετο: Διαβάσαμε (με την Γοργόνα) τους Έξι Δισεκατομμύρια Τρόπους Ζωής αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν (αρχές καλοκαιριού). ΑΠΑΙΧΤΟ!! Ήλπιζα να σε δούμε από κοντά για να στο πώ, αλλά ως γνωστόν...

Χρόνια πολλά και δημιουργικά!

The Motorcycle boy said...

Τώρα το λες οτι έκανε μόνο 8 ευρώ ρε; Τζάμπα τσιγκουνεύτηκα!

Υ.Γ.: Έχεις δει τον πρώτο τόμο του "με τέσσερα χέρια" που κυκλοφόρησε; Βασίζεται στο βιβλίο του Τάιμπο και είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. Θα το παρουσίαζα εγώ, αλλά επειδή έχεις γίνει στέκι κομιξάδων στο παραχωρώ.