Monday, August 29, 2011

Άργησα, αλλά συμπληρώνει τα άλλα...

Τελευταία Ανακοίνωση Κατάληψης Πρυτανείας

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου πήραμε την απόφαση να καταλάβουμε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών,δημιουργώντας ένα κέντρο αγώνα και συσπείρωσης ανταγωνιστικών υποκειμένων ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει εξ ολοκλήρου το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση,την γνώση σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε ευέλικτους και πειθαρχημένους εργαζόμενους.
Η κατάληψη κάνοντας τον κύκλο της, λειτούργησε ως ένα πεδίο ζύμωσης ανταγωνιστικών υποκειμένων, ως ένας κοινός τόπος συντροφικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε φοιτητές και εργαζόμενους, που αποφάσισαν να επιλέξουν τον δρόμο της αντίστασης στην γενικευμένη επίθεση των αφεντικών και του κράτους τους. Μέσα στις διαδικασίες της αναλύθηκε και συζητήθηκε ο νόμος πλαίσιο, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί η ιστορική συγκυρία.
Η αυτοοργάνωση, οι οριζόντιες δομές, και η συνδιαμόρφωση, αποτέλεσαν τα χαρακτηριστικά μιας οργανωτικής δομής, που στάθηκε ως μια αυτόνομη ζώνη αγώνα, σε μια εποχή γενικευμένης απάθειας.

Σήμερα, Σάββατο 27/8 η συνέλευση που είχε δημιουργηθεί αποφάσισε τη λήξη της κατάληψης.Η δράση μας αποτέλεσε για 6 μέρες μια στιγμή του αγώνα μας και σε καμία περίπτωση δεν θεωρήσαμε πως ήταν ο αυτοσκοπός του.
Η κατάληψη λειτούργησε ουσιαστικά σε μια νεκρή από άποψη αγώνων και δράσεων περίοδο,και η πραγματικότητα αυτή ηταν που επηρέασε και την απόφαση μας.
Η δράση μας, ούτως η αλλώς, σ αυτή τη χρονική συγκυρία μεταφέρεται μέσα στις σχολές.
Όπως οι χώροι εργασίας αποτελούν για τους μισθωτούς τον τομέα παραγωγής τους άλλα και τη δυνατότητα ανταγωνιστικής δράσης και συσπείρωσης, έτσι και για εμάς τα πανεπιστήμια είναι η αποτύπωση των σχέσεων που επιβάλλει το κεφάλαιο αλλά και ο κοινός τόπος συνάντησης των υποκειμένων,φοιτητών εργαζομένων και ανέργων,που θίγονται απο το νομοσχέδιο και τη γενικότερη κοινωνική επίθεση.

Στα πλαίσια της κυκλοφορίας και του συντονισμού του αγώνα,προτείνουμε τη συνέχιση του εγχειρήματος μέσα απο μια ανοιχτή συνέλευση για τη συνέχιση των δράσεων μέσα και έξω απ’ τις σχολές.
Για μας,σε ένα πρώτο επίπεδο,το στοίχημα είναι με μαζικές καταλήψεις διάρκειας,μπλοκάρισμα εξεταστικών,αποδόμηση του πάγιου φαντασιακού της ανάθεσης ως μέσο αγώνα και δημιουργία σχέσεων και δικτύων επικοινωνίας ανάμεσα στις ανταγωνιστικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται μέσα στις σχολές,να μπλοκάρουμε στην πράξη το νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια ολικής αμφισβήτησης της “από τα πάνω” ρύθμισης της ζωής μας.

Καλούμε αύριο 28/8 σε ανοιχτή συνέλευση “δράσεων μέσα και έξω από τις σχολές” στις 19:00 στο πολυτεχνείο (κτήριο Γκίνη)

Κατάληψη Πρυτανείας

No comments: