Thursday, August 4, 2011

Ο Αντόνιο από Μαδρίτη...

Κλοπιποσταρισμένα από το Facebook :

Τρίτη 2 Αυγούστου
Καλησπέρα από Μαδρίτη. Η Ισπανία έχει μπει σε προεκλογικό αγώνα, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Δυστυχώς, δεν προαγγέλλεται τίποτα καλο για την χωρα. Κατά πασα πιθανότητα θα νικήσει τις εκλογές το Λαϊκό Κόμμα (PP) όχι γιατί έχει δείξει κάποιες ικανότητες στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης (θυμίζω πως η ανεργία έχει φτάσει στο 21.4% επί του ενεργού πληθυσμού). Η ανεπάρκεια του κυβερνώντος κόμματος (PSOE, σοσιαλιστές) και κυρίως του ιδιου πρωθυπουργού Ζαπατέρο που έχει ομολογήσει στην συζήτηση για την κατάσταση του Έθνους ότι δεν καταπολέμησε όσο έπρεπε τις καταχρήσεις των "κυριων" του κατασκευαστικού τομέα (και ίσως, των τραπεζών) θα είναι ο βασικός παράγοντας για την πιθανή ήττα τον επόμενο Νοέμβριο. Ο κύριος Mariano Rajoy, που σύμφωνα με τις διαφορες δημοσκοπήσεις θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, έχει ήδη πει ότι θέλει να κάνει τα ίδια με τον Cameron στην Αγγλία (που είναι το πρότυπο του). Περικοπές στον δημόσιο τομέα, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και απλοποίηση των διαδικασιών σχετικά με την απόλυση των εργαζομενων. Το κίνημα 15 M θα πρέπει να οργανώσει τις δραστηριότητες του εν όψει της 20hs Νοεμβρίου και κατά συνέπεια το θέμα της αλληλεγγύης στην Ελλάδα η σε οποιανδήποτε άλλη χωρα που βάλλεται από τις αγορές, περνάει σε δεύτερη η τρίτη μοίρα.

Αυτό είναι κάτι που με θιγει από κοντά. Τέτοια λέξη γράφεται παντού, στις ελληνικές και ισπανικές ομάδες. Πολλά λόγια, μηδέν πράγματα, από αμφότερες πλευρές. Ίσως στην Ισπανία έχουμε δουλέψει περισσότερο σε αυτόν τον χώρο παρα στην Ελλάδα, και αυτό οφείλεται και στην διαφορετική εσωτερική κατάσταση των δυο χωρων. Σε αυτό συνέβαλε και μια ουσιαστική έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της Πλατείας Συντάγματος και της Πουέρτα del Sol, με εξαίρεση κάποια απευθείας σύνδεση. Εγώ συνεργάζομαι με τον ραδιοφωνικό σταθμό που υποστηρίζει το 15 M και κάποιες εβδομάδες πριν ένας συνάδελφος - από την ομάδα Διάδοση του Κινήματος στην Ισπανία - που είχε πάει στην Αθηνα για να δει τα διαδραματισθέντα στο Σύνταγμα, μας έστειλε ένα email λέγοντας μας ότι ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Πλατεία Συντάγματος θα ήθελε, κάποια στιγμή, μια σύνδεση μέσω skype με τον δικό μας. Έγραψα mail στα ελληνικά, μετά αυτός έγραψε στα αγγλικά, καμια απάντηση. Το ίδιο συνέβη με τις μεταφράσεις και με το υλικό που έστειλα από την Ισπανία. Εκτος από μια ανακοίνωση, δεν δημοσίευσαν τίποτα στα site του κινήματος και κάποιος με παρακάλεσε να στείλω πράγματα από την Ιβηρική χερσόνησο. Έχω ακόμα τα mail του. Έγραψα αν συνέβη κάτι (μετά την εικοστή όγδοη και την εικοστή ένατη Ιουνίου, βεβαια, μέσα στον Ιούλιο), καμια απάντηση. Η απογοήτευση έρχεται και από την ισπανική πλευρά. Όταν συνέβη η διάλυση της κατασκήνωσης, πολύ λίγα πρόσωπα (και στα επίσημα site των ισπανικών καταυλισμών των κοινωνικών δικτύων) έχουν σχολιάσει κάτι. Αλληλεγγύη, μονο στα λόγια. Ίσως φταίω εγώ, δεν ξέρω, δεν είμαι τελείoς. Σκέφτηκα αν έχει νόημα να πληροφορώ τους Ισπανούς για ο,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αντιστρόφως. Βλέπω πολλές ασυνέπειες, πολλές ασάφειες. Σκέφτηκα να αποχωρήσω οριστικά από όλα τα κινήματα. Το μονο που με πείθει να προχωρήσω είναι η αδικία εναντίον του λαου, αλλα στον κόσμο, και σε συγκεκριμένα πρόσωπα δεν πιστεύω πια. Από την ισπανική πρωτεύουσα, Antonio.

Τετάρτη 3 Αυγούστου
Καλημέρα από Μαδρίτη. Όπως όλοι ξέρετε, τα απομεινάρια του καταυλισμού στην Puerta del Sol διαλύθηκαν χθες στις 6.30 ώρα Ισπανίας (7.30 στην Ελλάδα), συμπεριλαμβανομενου του γραφείου πληροφοριών που λειτουργούσε σαν σημείο επαφής μεταξύ του κόσμου και του κινήματος της Δεκατης Πέμπτης Μαΐου.

Οι τρόποι με τους οποιους οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν τέτοια διάλυση είναι παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο Σύνταγμα. Οι δυνάμεις της καταστολής ξύπνησαν τα παιδιά που βρισκόντουσαν στην κατασκήνωση του Paseo del Prado, κοντά στην Βουλή, λέγοντας τους ότι είχαν μονο πέντε λεπτά για να μαζέψουν τα πράγματα τους και να φύγουν. Από όσα έχουν ακουστεί η αστυνομία δεν επέστρεψε τα περισσότερα προσωπικά αντικείμενα στους κατόχους τους. Από το χθεσινό πρωί η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ ισχυρή και στην Puerta del Sol και στους εννέα δρόμους που καταλήγουν στην ομώνυμη πλατεία. Πράγματι, επικρατούσε κατάσταση πολιορκίας που ήταν όλο και πιο έντονη το απόγευμα. Μια πενηνταριά αστυνομικά φορτηγά καταλάμβαναν την Πουέρτα del Sol, με την συνοδεία των μηχανημάτων της υπηρεσία καθαρισμού του Δήμου Μαδρίτης. Ολόκληρος ο Ισπανικός Τύπος σήμερα αναφέρει ότι η διάλυση αποφασίστηκε μέσω κάποιας συμφωνίας μεταξύ του δημαρχου Μαδρίτης, Alberto Ruiz-Gallardón και του Υπουργού Εσωτερικών Antonio Camacho. Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, δηλαδή το όργανο που επιτρέπει τις διαδηλώσεις/συγκεντρώσεις σε αυτήν την χωρα, εξέδωσε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποιο ο σταθμός του υπογειου σιδηροδρομου και του προαστιακού της Puerta del Sol έπρεπε να κλείσει μετά της 18.30 της χθεσινής ημέρας. Κατά συνέπεια, τα τρένα δεν σταματούσαν εκεί και τέτοια κατάσταση επικράτησε και αυτό το πρωί. Χθες το βραδυ κανεις δεν μπορούσε να κυκλοφορεί στην Πουέρτα del Sol, λόγω τον οδοφραγμάτων και της παρουσίας της αστυνομίας που, σε αρκετές περιπτώσεις ζητούσε τις ταυτότητες. Καθώς οι αγανακτισμένοι δεν μπορούσαν να μπούν στην περιφρουρημένη ιστορική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας, οργάνωσαν ξαφνικά μια μαζική διαδήλωση που κατευθυνόταν στην Plaza del Callao, Gran Vía, Κρήνη της Κυβέλης, Paseo del Prado (κοντά στην Βουλή, όπου συγκεντρωνόταν η αστυνομία) για να φτάσει στον σιδηροδρομικό σταθμό Atocha και μετά να ανεβεί στην Calle Αtocha για να προσπαθήσουμε να μπούμε στην Puerta del Sol μέσω της Calle Carretas. Η αστυνομία δεν μας επέτρεψε τίποτα και τότε πήγαμε προς την Plaza Mayor όπου πραγματοποιήθηκε μια συνέλευση για τα επόμενα βήματα του κινήματος. Κατά την διάρκεια της πορείας πολλά ελικόπτερα πετούσαν πάνω στον ουρανό της Μαδρίτης. Από την ισπανική πρωτεύουσα, με αγάπη, Antonio.

Πέμπτη 4 Αυγούστου
Καλημέρα από Μαδρίτη.

Χθες, για δεύτερη φορα, οι αγανακτισμένοι προσπάθησαν να ξαναμπαίνουν στην Puerta del Sol και τελικά δεν πέτυχαν τον στόχο τους.

Στις 18 (19 στην Ελλάδα) πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην πλατεία Jacinto Benavente, σε λίγα μετρα από την ιστορική έδρα των κατασκηνώσεων, και στις 18.30 ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατοκία η διαδήλωση που διένυσε τον Paseo del Prado. Στο ύψος της κρήνης του Ποσειδώνος (κοντά στην Βουλή) το κλίμα έγινε πολύ εντατικό λόγω της παρουσίας της αστυνομίας που προστάτευε τον τόπο όπου συγκεντρώνονται οι βουλευτές. Το πλήθος έφτασε στην Κρήνη της Κυβέλης και έστριψε αριστερά, προς την Gran Vía, σταματώντας την κυκλοφορία στην πιο συμβολική αρτηρία της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνέλευση σχετικά με τις επικείμενες δράσεις του κινήματος. Οι αγανακτισμένοι, μετά, έφτασαν στην Plaza del Callao από την οποια αποπειρατήθηκαν να μπούν στην Πουέρτα del Sol, περιφρουρημένη από αστυνομικά φορτηγά και αυτοκίνητα και οδοφράγματα. Όλοι οι δρόμοι που καταλήγουν στην ιστορική πλατεία της Μαδρίτης είναι μπλοκαρισμένοι.

Σήμερα το κίνημα της Δεκατης Πέμπτης Μαΐου (στις 12, 13 στην Ελλάδα) θα προσπαθεί, για τρίτη φορα, να μπαίνει στην Πουέρτα del Sol από την Πλατεία Ανατολής που βρίσκεται μπροστά στα Ανάκτορα.

Η αστυνομία παραπονέθηκε και πάλι, γιατί σύμφωνα με την γνώμη τους, η Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης δεν της έδωσε την εντολή να προχωρήσει σε προσαγωγές. Νιώθουν προσβεβλημένοι από τους διαδηλωτές και νομίζουν ότι τέτοια κατάσταση είναι αφόρητη. Και οι έμποροι και καταστηματάρχες της Πουέρτα del Sol απαιτούν σκληρή αντιμετώπιση των αγανακτισμένων από την ασφάλεια. Εδώ και μήνες οι οργανισμοί τους παραπονιούνται για μείωση πωλήσεων και εισοδημάτων των οποιος ο λόγος αποδίδεται στις δράσεις των διαδηλωτών.

Από την ισπανική πρωτεύουσα με αγάπη,
Antonio.

No comments: