Friday, November 4, 2011

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

By Antonio Giovetti in Ομάδα Καλλιτεχνών Πλατείας Συντάγματος - Άμεση Δημοκρατία Τώρα!

Καλημέρα από Μαδρίτη. Χθες ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία και καθ' όλη την διάρκεια της δεν μπορεί κανεις να οργανώσει κινητοποιήσεις/συγκεντρώσεις/διαδηλώσεις στις πλατείες της Επικρατειας και αυτή η απαγόρευση εξεδόθη μέσω ενός διατάγματος από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Το 15-M αποφάσισε να αντιδράσει και οργάνωσε μια συγκέντρωση που θα γίνει απόψε στις 19.00 (τοπική ώρα 20.00 στην Ελλάδα) στην Puerta del Sol. Από τα μεσάνυχτα θα γίνει αφισοκόλληση και τα μηνύματα δεν θα έχουν το παραμικρό κομματικό περιεχόμενο.

Χθες το βραδυ στην Βαρκελώνη κάποιοι αγανακτισμένοι κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του πολιτικού σχήματος CIU (Σύγκλιση και Ένωση) που είναι και το κυβερνών κόμμα στην νομαρχία Καταλωνίας. Οι διαμαρτυρηθέντες παρέμειναν στο κτίριο για ένα εικοσάλεπτο και το άφησαν ειρηνικά την στιγμή που έφτασαν τα MAT για την εκκένωση.

Στην Μαδρίτη, μετά την μαζική κινητοποίηση της 15hs Οκτωβρίου, έχει καταληφθεί ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο για να μπορέσουν να στεγαστούν τα πρόσωπα που έχουν χάσει την κατοικία τους λόγω τραπεζικής κατάσχεσης. Η νομάρχης Μαδρίτης Esperanza Aguirre είπε ότι με την άνοδο στην εξουσία της παράταξης της (PP, Λαϊκού Κόμματος, δεξιά) θα προχωρήσουν στην εκκένωση του κτιρίου. Να σας υπενθυμίσω ότι το Λαϊκό Κόμμα - με την συνεισφορά του PSOE (Ισπανικού Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος) - αντιτάχθηκε σε νομοσχέδιο σχετικά με την διακοπή πληρωμής της τραπεζικής εγγύησης μετά από την κατάσχεση του ακινητου.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια μεγάλη νίκη της Δεξιάς (PP, Λαϊκό Κόμμα) και ο ηγέτης της, Mariano Rajoy, που χθες είπε ότι δε θα μιλήσει με τους δημοσιογράφους μέχρι τις εκλογές - οι οποιες θα διεξαχθούν στις 20 Νοεμβρίου - έχει φανερώσει το πρόγραμμα του σχήματος του που περιλαμβάνει μαζικές αποκρατικοποιήσεις στην παιδεία, υγεία και μεταφορές και φορολογικές απαλλαγές για επιχειρήσεις. Εκτος αυτού, θέλει να προβεί στην αναθεώρηση του νομου περί της άμβλωσης - μέχρι στιγμής και οι ανήλικες μπορούν να κάνουν έκτρωση χωρίς την συγκατάθεση των γονιών - και στην κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφιλων. Σημαντικές μετατροπές αφορούν και τον νομο περί μεταναστεύσεως. Η Δεξιά θέλει να υποβληθούν οι ξένοι σε "εξέταση ισπανικοτητας".

Η γενική κατάσταση της χώρας είναι τραγική: η ανεργία καλπάζει προς το 22% (5.000.000 είναι άνεργοι) και δεν ξέρει κανεις για την κατάσταση των δημοσιων χρεών. Πολλές νομαρχίες και αρκετοί δήμοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Η περιφέρεια Castilla - La Mancha δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη που έχει προς τα φαρμακεία. Η Καταλωνία αντιμετωπίζει την δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση με περικοπές κλινών από τα νοσοκομεία. Πάντως, η αλήθεια θα πρέπει να έρθει το φως σύντομα. Και τότε να δούμε αν θα γίνουμε "άλλη Ελλάδα".....

Από την ισπανική πρωτεύουσα με αγάπη,

Antonio

No comments: