Monday, November 7, 2011

Η Κοινωνία απέναντι στο εκβιαστικό, αλλά οριζόντιο ερώτημα

Δεν το απολαμβάνω να κόβω την μαγιονέζα του οποιουδήποτε ανθρώπου όμως φοβάμαι ότι τα τελευταία επεισόδια στο πολιτικό μπουρλέσκ δεν μπορούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμα θέμα που καλείται να επιλύσει ένα (πραγματικά άθλιο) πολιτικό προσωπικό. Κατά την γνώμη μου, όσο εκβιαστικά (για να μην πω νταβατζιλίδικα) κι αν μπήκε απ' το ηγετικό ντουέτο της συμφοράς (Μέρκελ-Σαρκοζί) και το Τρίο Στούτζες (Τρόικα) το ερώτημα, παραμένει υπαρκτό και είναι εντελώς οριζόντιο. Διατρέχει ολόκληρη την κοινωνία, απευθύνεται στα συμφέροντα, τους φόβους και τις προσδοκίες του κάθε μέλους της χωριστά. Τα προσωπικά χαρακτηριστικά, τόσο στο επίπεδο του τυχαίου (όπως το αν έχεις παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό και εξαρτάται οικονομικά από σένα), όσο και στο καθαρά ψυχολογικό επίπεδο (αν έχεις τα κότσια να ανοιχτείς στο πέλαγος ή θες να μείνεις κολλημένος στο βραχάκι σου σαν στρείδι) είναι εξαιρετικά σημαντικά σε αυτή την φάση και πιστεύω πως θα καθορίσουν τα πράγματα περισσότερο από τα γενικά πολιτικά ή κοινωνικά πιστεύω μέσα στον καθένα.
Θα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος αν είχα την ασφάλεια πως αυτή η κοινωνία θα απαντήσει όπως της πρέπει, δηλαδή ερήμην των οργανωμένων πολιτικών-συνδικαλιστικών της φορέων και των μηντιακών της διαμορφωτών.
Δυστυχώς, δεν είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει να ξεπεράσει, όσο γρήγορα χρειάζεται, την θανατηφόρα ανάθεση που έχει επιβάλλει στον εαυτό της. Και μακάρι να με διαψεύσει, ειλικρινά θα το χαρώ πολύ.
Όπως και να ΄χει, η ιστορία τώρα γράφεται και κάθε δυνατότητα αυτή την στιγμή είναι ακόμα ανοιχτή. Και είναι χρήσιμο, κατά την γνώμη μου, να κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά τις ανάγκες σου και τον τρόπο που αυτές ικανοποιούνται. Θα σου πρότεινα να κάνεις μια λίστα με τις εξαρτήσεις σου, όχι αυτές που συνήθως αποκαλούμε έτσι όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά τις πραγματικές σου εξαρτήσεις, όπως την τροφή, την ενέργεια, την στέγη και όλα τα υπόλοιπα που καθορίζουν δραματικά την σωματική και την πνευματική σου ισορροπία.
Αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτή την λίστα καταδεικνύει υψηλή εξάρτηση από άγνωστους σε σένα ανθρώπους, από ένα ανώνυμο δίκτυο πελατών-προμηθευτών που αύριο μπορεί και να μην είναι εκεί, πρέπει να πάρεις τώρα τα μέτρα σου. Να αυξήσεις όσο μπορείς την αυτάρκεια σου, με σταθερές και έξυπνες κινήσεις. Να προσωποποιήσεις ή να δημιουργήσεις τα δίκτυα που θα καλύψουν τις ανάγκες σου.
Αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την λίστα σου καταδεικνύει χαμηλή εξάρτηση, μπορείς με πολύ μεγαλύτερη άνεση να σκεφτείς και να αποφασίσεις την στάση που θέλεις να κρατήσεις στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Και πίστεψέ με, από την απόφασή σου να γίνεις μαυραγορίτης ή αλληλέγγυος θα καθοριστούν πολλά...

No comments: