Friday, April 29, 2011

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοιάζεται Για Σένα...

...απαγορεύοντας τα περισσότερα φυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα από την Πρωτομαγιά.


Αν δεν θέλεις να συμβεί αυτό, διάβασε, κρίνε και υπόγραψε ή όχι εδώ

UPDATE: Μετά το σχόλιο του Δημήτρη κοτσάρω και τα λινκ του θέματος:

SOURCES:

EU herbal medicines law set for legal challenge:
http://www.euractiv.com/en/health/eu-herbal-medicines-law-set-legal-challenge-news-503563

European Union directive to ban natural remedies in favor of pharmaceuticals:
http://www.allvoices.com/contributed-news/8826364-european-union-directive-to-ban-natural-remedies-in-favor-of-pharmaceuticals

Traditional Chinese medicine firms may face delisting in EU market:
http://english.peopledaily.com.cn/90001/90776/90883/7343301.html

EU crackdown on herbal 'remedies':
http://www.independent.ie/national-news/eu-crackdown-on-herbal-remedies-2628345.html

7 comments:

Dimitri said...

Και πώς να κρίνουμε, αγαπητέ, χωρίς να έχουμε δει την ίδια την απόφαση; Το λινκ σου είναι μονόπλευρο και χωρίς πραγματικές πληροφορίες. Δηλαδή είναι κακό να μην δίνονται χωρίς ιατρική επίβλεψη ή έλεγχο μαντζούνια "αγιουβερδικής" ή δεν-ξέρω-πώς-τη-λένε, όταν υπάρχει περίπτωση νεφρικής βλάβης, για παράδειγμα; Ναι, ξέρω τα περί φαρμακευτικών εταιρειών και λοιπά, αλλά μην πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο.

PiKei said...

Έχεις δίκιο, γιατί νόμιζα ότι είναι μέσα τα λινκ που πήρα στο mail. Επανορθώνω με Update.

Dimitri said...

Ωραία. Βλέπω λοιπόν ότι αυτή η οδηγία (που υπάρχει στα ελληνικά εδώ) είναι του 2004, κι έδινε 7 χρόνια διορία στους (κυρίως Κινέζους) εισαγωγείς να κάνουν τα δέοντα.
Και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πού είναι το κακό ένα προϊόν που παρουσιάζεται ως φάρμακο να πρέπει αποδεδειγμένα να μην είναι επιβλαβές. (Γιατί για τη φαρμακευτική χρήση μιλάει η οδηγία.)
Στο κάτω κάτω, τι παραδοσιακό φάρμακο είναι αν δεν έχει 15-30 χρόνια χρήσης;
Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα οικονομικά συμφέροντα των "εναλλακτικών" είναι κι αυτά μεγάλα.

PiKei said...

Μα αυτά πάνε να κατοχυρώσουνε. To πολυμαντζούνι της Treben θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ως προϊόν 30ετίας, αλλά το βαλσαμόλαδο από παραγωγό της Τήνου θα πρέπει να κατοχυρωθεί από την αρχή αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του. Λάθος τα λέω γιατρέ μου;

Dimitri said...

Ο παραγωγός της Τήνου, επειδή είναι στην ΕΕ, δεν έχει παρά να αποδείξει ότι χρησιμοποιείται 15 χρόνια χωρίς παρενέργειες (και είχε και 7 χρόνια για να προετοιμαστεί γι' αυτό).

Δηλαδή εμείς θέλουμε να μπορεί οποιοσδήποτε να φτιάχνει ένα μαντζούνι (συγνώμη, φυτικό σκεύασμα), να βάζει μια ετικέτα "Το Περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες!" και να το πουλάει για φάρμακο;

Καλή μπίζνα, δε λέω, και ξέρεις ότι υπάρχουν βιβλιοπωλεία που πουλάνε ένα σωρό θαυματουργά έμπλαστρα και έλαια και κρυστάλλους κλπ κλπ και κάνουν χρυσές δουλειές.

Κάνω λάθος που θεωρώ πιο σημαντική την υγεία των πολλών εύπιστων;

PiKei said...

LOL (για το βιβλιοπωλείο)

Επί της ουσίας, εγώ δεν ψήνομαι να προστατεύσω κανέναν εύπιστο. Άμα γουστάρει οποιοσδήποτε να θεραπεύεται με Αφρικανούς μάγους που ψέλνουνε χορωδιακά και κουνάνε κόκαλα πάνω από το κεφάλι του, δικό του θέμα.

Και για να το αποδείξει ο παραγωγός που λες, θέλει ένα τριχιλιαράκι περίπου, οπότε πάλι για εισπρακτικό μου δείχνει το έργο.

Γενικά, δεν πιάνω αυτόν τον δήθεν "υγιεινισμό" των κυβερνώντων. Αντιγράφοντας τον alpapad, μόνο έλλειψη ιδεολογίας αποδεικνύει. Αν θες να κάνεις κάτι της προκοπής για να μην υπάρχουν "εύπιστοι" μαθαίνεις τους "υπηκόους" σου στοιχειώδη ιατρική παιδεία, δεν αρχίζεις να αδειοδοτείς και να απαγορεύεις.

Dimitri said...

ΟΚ. Πού υπογράφουμε για να καταργηθεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Τμήμα Τεχνικού και Αγορανομικού Ελέγχου Τροφίμων, Προστασίας Καταναλωτή και Εμπορίου και μερικές ακόμα υπηρεσίες;