Friday, January 13, 2012

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (για να ξέρεις τι γίνεται αλλού)

Καλησπέρα από Μαδρίτη. Υπάρχει ένα λαϊκό ρητό σύμφωνα με τον οποιο το Νέο Έτος αποτελεί ανανέωση της ζωής του καθενός μας. Πάντως, από αυτήν την ομάδα πρέπει να αποκλείσουμε τραπεζίτες, πολιτικούς και γενικούς διευθυντές δημοσιων υπηρεσιών οι οποιοι εξακολουθούν να ζουν με τα προνόμια τους διαιωνίζοντας ήθη και έθιμα που θα έστελναν αμέσως στην φυλακή τους υπολοιπους "κοινούς θνητούς". Όπως πάντα συμβαίνει, με την αλλαγή της κυβερνήσεως λησμονούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις. Ο κύριος Ραχόι έχει ανακοινώσει πρόσφατα την αύξηση των φορων, αφού η δημοσιοοικονομική κατάσταση της χώρας είναι πιο σοβαρή από το προβλεπόμενο. Η κυβερνητικός εκπρόσωπος, Soraya Sáenz de Santamaría, γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός δε θα μιλήσει για τα μετρα μέχρι τον Φεβρουάριο ίσως για να μην προκαλέσει την κοινή γνώμη που βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση λόγω των επεισοδιων διαφθοράς που μαστιγώνουν την δημοσια ζωή. Αυτήν την περίοδο γίνονται δικες όπου κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμενων πρόσωπα που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πολύ ισχυρά. Στην Palma de Mallorca, πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων νήσων, δικάζεται ο πρώην νομάρχης του νυν κυβερνώντος κόμματος Jaume Matas για το σκάνδαλο Palma Arena που αφοράει την κατασκευή του δημοτικού ποδηλατοδρόμου. Tο κόστος - που στην αρχή ανερχόταν γύρω στα 48 εκατομμύρια ευρώ - στο τέλος υπερδιπλασιάστηκε. Ανακαλύφθηκε, στο μεταξύ, πως ο Matas χρησιμοποίησε τα κονδύλια της νομαρχίας για να πληρώσει τον κύριο Antonio Αlemany, δημοσιογράφο που συνεργαζόταν με την γνωστη εφημερίδα "EL MUNDO", για να του γράψει και τους επισημους λόγους και θετικά σχόλια στον εθνικό Τύπο. Επιπροσθέτως, τέτοια υπόθεση συνδέεται με το σκάνδαλο στο οποιο βρίσκεται μπλεγμένος ο κύριος Iñaki Urdangarín, γαμβρός του Βασιλιά, αφού οι περιφέρειες Νήσων Βαλεαρίδων και Βαλένθιας χρηματοδότησαν με σημαντικά ποσα το "μη κερδοσκοπικό" ίδρυμα Nóos που o Urdangarín διηύθυνε με τον συνεταίρο του Diego Torres. Περιττό να πω ότι με τέτοια κονδύλια, αυτός και η δούκισσα Χριστίνα, κατά τα αλλα, αγόρασαν και ανακαίνισαν μια επιβλητική έπαυλη μέσα στην Βαρκελώνη.
Στην Βαλένθια, ο πρώην νομάρχης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Francisco Camps και κάποια μέλη του επιτελείου του δικάζονται λόγω της εμπλοκής τους στην "υπόθεση Gurtel". Οι αρχές της περιφερειακής κυβέρνησης δωροδοκήθηκαν από έναν επιχειρηματία, Francisco Correa, που χάρισε σε αυτούς και τις οικογένειες τους τσάντες της μάρκας Luis Vuitton, κοστούμια, χρυσαφικά και κοσμήματα με ανταλλαγή μια ευνοϊκή μεταχείριση για τις εταιρείες του. Η περιφέρεια Βαλένθιας αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δανείζεται από το Κράτος για να ξοφλήσει τα χρέη της με την Deutsche Bank.
Στην Σεβίλλη, άλλο σκάνδαλο πλήττει τους σοσιαλιστές (PSOE). Εκατόν ογδόντα τρεις "συνεργάτες και φίλοι" των περιφερειακών αρχων της Ανδαλουσίας έχαιραν της προσυνταξιοδότησης τους χωρίς να την δικαιωθούν. Από τα επίσημα έγγραφα προέκυψε, παραδείγματος χάριν, πως ο τέως σύμβουλος Εργασίας της νομαρχίας, Antonio Fernández García, άρχισε να δουλεύει την ημερα που γεννήθηκε. Πάντως, πρόσφατες αποκαλύψεις του κυριου Juan Francisco Trujillo, πρώην οδηγού του Γενικού Διευθυντή του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφέρειας Ανδαλουσίας Francisco Javier Guerrero, σκόρπισαν τον πανικό στην Νότια Ισπανία. Φαίνεται ότι η αυτοδιοίκηση χρηματοδοτούσε τον Trujillo για να στήσει "εταιρίες-μαϊμού". Τελικά, με τα λεφτά, ο αυτοκινητιστής και ο "προϊστάμενος" του αγόραζαν κοκαΐνη και ποτά σε πολυτελή μαγαζιά και οργάνωναν πάρτι με γυναίκες.
Το μοναδικό θετικό νέο έρχεται από την Βαρκελώνη, όπου οι δικαστικές αρχές έστειλαν εκκλήσεις στους αστυνομικούς που την περασμένη εικοστή έβδομη Μαΐου επιτέθηκαν στους αγανακτισμένους μέσα στην κατασκήνωση της Πλατείας Καταλωνίας. Τα στοιχεια που υποβλήθηκαν από τους ιδιους κρίθηκαν επαρκή για να παραπεμφθούν σε δικη οι υπεύθυνοι. Από την ισπανική πρωτεύουσα με αγάπη, Antonio.

No comments: