Friday, October 3, 2014

Ολοκληρώθηκε ο έβδομος κύκλος των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ στην Ουάσινγκτον



Ολόκληρώθηκε ο έβδομος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για την συμφωνία TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) οι οποίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών εδώ και χρόνια με ελάχιστες διαρροές προς τον Τύπο ως προς το περιεχόμενό τους. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Στην συμφωνία αυτή αντιτίθενται έχοντας ως παράδειγμα τις προηγούμενες συμφωνίες που έχουν συνάψει η ΗΠΑ με άλλες χώρες (όπως η NAFTA) πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις από ένα μεγάλο εύρος του κοινωνικού φάσματος (οικολογικές, προστασίας των καταναλωτών, αντικαπιταλιστικές) για διαφορετικούς λόγους που ξεκινούν από την διαφορά των διατροφικών προτύπων και καταλήγουν στην αντίδραση απέναντι στη Μονοκρατορία των Αγορών.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον κατά τη λήξη του έβδομου κύκλου ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. Ignacio Garcia Bercero δήλωσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Junker θεωρεί την ΤΤΙΡ μία από τις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητές του. Κατά συνέπεια η συμφωνία θα έχει την ισχυρή πολιτική υποστήριξη και της νέας Κομισιόν.

Ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης τύπου μπορείς να το δεις εδώ

Από την πλευρά των οργανώσεων η 11η Οκτωβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην ΤΤΙΡ, αλλά και άλλες συμφωνίες όπως η CETA και η TISA.


1 comment:

Anonymous said...

Νομίζω είχες αναρτήσει ένα σχετικό γερμανικό βιντεάκι πριν μήνες. Μήπως να το βγάλεις στην επιφάνεια λόγω επικαιρότητας;

Μ.Μ.