Monday, September 14, 2009

Η Άλωση του 38ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τα Κόμικς


Τα κόμικς "χτύπησαν" σαν πολιορκητικός κριός το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου που άρχισε την περασμένη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή 27 του μήνα. Στον επίσημο κατάλογο του Φεστιβάλ, και στα πλαίσια του αφιερώματος Greening The Future τα αναξιοπρεπή καραγκιοζάκια που φτιάχνουν κάτι περιθωριακοί εικονογράφοι που δεν είναι καλλιτέχνες έχουν ισχυρή και επιθετική παρουσία. Όχι μόνο στα περίπτερα (Jemma, Helm, Παρά Πέντε, Μαμουθ, Anubis, κ.α.), αλλά και στις εκδηλώσεις.

Για να δούμε πως έγινε φέτος η Άλωση του Φεστιβάλ Βιβλίου:

Α) Με μια έκθεση κόμικς που φιλοξενείται στο περίπτερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε όλη την διάρκειά του. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Χημεία και Τέρατα" και ο επισκέπτης θα βρει εκεί τα έργα των ελλήνων κομιστών που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 252 του "9" (το επονομαζόμενο και "Χημικό") και φτιάχτηκαν ειδικά για να υποστηρίξουν την καμπάνια Detox του WWF. Συμμετέχουν οι "συνήθεις ύποπτοι", Δημήτρης Βιτάλης, Σπύρος Δερβενιώτης+Λίλα Καλογερή, Πέτρος Ζερβός, Ηλίας Ταμπακέας, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Τάσος Παπαϊωάννου, Θανάσης Πέτρου+Δημήτρης Βανέλλης, Κομ+Φου, Ανδρέας Ζαφειράτος, Γαβριήλ Παγώνης+Σταύρος Ντίλιος, Κων, Κωνσταντινος Παπαμιχαλόπουλος, Λίλα+Μάρω Καλογερή, Αντώνης Παπαντωνίου και Αργύρης Μαυρέας.

Β) Με ένα εργαστήριο κόμικς του Γιώργου Μπότσου που θα γίνει το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ., θα έχει οικολογικό θέμα και απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά. Τίτλος "Μήνυμα σε ένα μπουκάλι".

Γ) Με παρουσίαση-συζήτηση για την έκθεση "Χημεία και Τέρατα" την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ. όπου εισηγητές θα είναι ο Αχιλλέας Πληθάρας (WWF), o Άγγελος Μαστοράκης (9), ο Σπύρος Δερβενιώτης (Spider) και ίσως μερικοί ακόμη συμμετέχοντες στην έκθεση.

Δ) Με ομιλία της Λόρα Κασπάρι Χόμαν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μ.μ. που έχει τον τίτλο "Η Λογοτεχνία των Κόμικς" και αφορά την ιστορική διαδρομή των κόμικς από τις αρχές της δεκαετίας του '30 μέχρι και σήμερα.

Χα! Οι μέρες της ανεικονικής λογοτεχνίας σας είναι μετρημένες... Βουρ στα καραγκιοζάκια τώρα για να την βγάλετε!

No comments: