Tuesday, December 13, 2011

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ - Β' ΜΕΡΟΣ

Η νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) ξεκίνησε χθες την πορεία της, με την εκλογή των προεδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Το κυρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Δεξιά είναι, αναμφίβολα, η ανεργία που άγγιξε το 21% επί του ενεργού πληθυσμού και τα ελλείμματα της χώρας. Από τα επίσημα δεδομένα προκύπτει ότι το δημόσιο χρέος αποτελεί το 60% σε σχέση με το ΑΕΠ, κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερο φόβο. Πάντως, δεν είναι ακόμα γνωστη η χρηματοοικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολλοί δήμοι και αρκετές νομαρχίες εδώ και καιρό βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δέκα μέρες πριν, ο πρόεδρος της Καταλωνίας (περιοχή της Βαρκελώνης) Artur Mas έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που προβλέπει την μείωση του μισθού των δημόσιων υπαλληλων και μελετάται και το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι πολίτες την ιατρική συμμετοχη που αρχικά θα στοίχιζε ένα ευρώ. Δείχνει πρόθυμος να Ακολουθεί το καταλανικό παράδειγμα και ο πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων Patxi López, ανακινώντας ένα πρόγραμμα περικοπών στο δημόσιο τομέα.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το Λαϊκό Κόμμα υποσχόταν την έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση - εκ μέρους της Ισπανίας - μιας σημαντικής θέσεις μέσα στην ευρωζώνη. Σε μια συνέντευξη στο ιδιωτικό κανάλι "La Sexta" ο υπεύθυνος Οικονομίας του κόμματος, Cristóbal Montoro, είπε ότι το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονια όπου δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού η προτεραιότητα θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. Επιπροσθέτως, ένα γράμμα της ΕΚΤ προς την προηγουμενη κυβέρηση υποχρεώνει την Πολιτεία να ακολουθήσει τις οδηγίες των Βρυξελλών που - σε περίπτωση που η Ισπανία αναγκάζεται να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης - θα παραχωρήσουν τα δάνεια μονο αν προσφέρονται στους νέους και ανεργους κάτι δουλειές με μεροκάματα που φτάνουν στα 400 ευρώ το πολύ - 250 ευρώ κατωτερα από τον βασικό μισθό. Όπως πάντα, αυτά τα μετρα λιτότητας ισχύουν μονο για τους πολίτες, ενώ βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι διατηρούν τα προνόμια τους. Προκάλεσε μεγάλο σάλο στην κοινή γνώμη της χωρα το γεγονός ότι η κυρια Isabel Carrasco Lorenzo (Λαϊκό Κόμμα, PP) συγκέντρωσε 11 υψηλά πολιτικά και οικονομικά αξιώματα και μονο ως πρόεδρος του νομου León (Βορειοδυτική Ισπανία) κέρδιζε 80.000 εύρος ετησίως, ενώ ο πρώην βουλευτής περιφέρειας Εξτρεμαδούρα (περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία) Félix Dillana (PSOE, σοσιαλιστές) ζητάει μια αποζημίωση 100.000 ευρώ για να έχει χάσει την έδρα του.
Τα σκάνδαλα θιγουν και τους συγγενείς του βασιλιά αφού Iñaki Urdangarín, ο γαμβρός του Ιωάννη-Καρόλου A', έμπλεξε σε σοβαρό επεισόδιο διαφθοράς. Ως πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Noos, πήρε κονδύλια από τις νομαρχίες των Βαλεαρίδων Νήσων και Βαλένθιας και τα προώθησε προς τις επιχειρήσεις του και του συνεταίρου του Diego Torres. Η Βασιλική Οικογένεια, με επίσημη ανακοίνωση, τον απέκλεισε από τις επίσημες εκδηλώσεις και υποσχέθηκε να δημοσιευτούν στο Internet τα έσοδα και τα έξοδα της και προς το παρόν μονο ξέρουμε ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 8.34 εκατομμύρια ευρώ προορίστηκαν για την συντήρηση των μελών της.

Από την Μαδρίτη με αγάπη, Antonio.

1 comment:

ΑΛΚΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ said...

Καλησπέρα Αντόνιο! Δύσκολα τα πράγματα κι εκεί, ε; Λογικό, αφού εκλέξατε ή αφήσατε να εκλεγούν δια της απουσίας σας οι προδότες.