Monday, December 9, 2013

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΞΕΝΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΙΑΘΟY

Του Antonio Giovetti



Κείμενο αφιερωμένο σε όλα τα μέλη της Ανοιχτής ΕΡΤ που από την ενδέκατη Ιουνίου αγωνίζονται για μια δημόσια ενημερωτική υπηρεσία.



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δυόμισι χρόνια πριν, κατά την διάρκεια των έργων ανακαίνισης της γραμμής 1 των πρώην ΗΣΑΠ, εντοπίστηκε σημαντικό μέρος του Βωμού των Δώδεκα Θεών. Η εταιρεία, με την ουσιαστική συμβολή του ΚΑΣ και της Δικαιοσύνης, αποφάσισε να καταχώσει το μνημείο που αναφέρθηκε από τον Θουκυδίδη στην "Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου" για τα υπερβολικά κόστη της συντήρησης και την αδυναμία να βρεθεί ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος για την φύλαξη του. Η κρίση έπληξε και την αρχιτεκτονική περιουσία της σύγχρονης εποχής όπως τα ξενοδοχεία "Ξενία" που βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης αφού δεν θεωρήθηκαν "κερδοφόρα" εκ μέρους του Δημοσίου. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνηθίζουν να αψηφούν την ανθρώπινη πλευρά της ελληνικής τραγωδίας γιατί αυτό θα αποτελούσε σοβαρή αμφισβήτηση του σημερινού συστήματος εξουσίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα την εταιρεία ΤΕ.ΝΑ (Τεχνική Ναθαηλίδη) ως πλειοδότρια του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ξενία Σκιάθου, αποδεχόμενο την βελτιωμένη κατά 30% προσφορά της, ύψους €2,628 εκατ. Η ΤΕ.ΝΑ ΑΤΕΒΕ είναι κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Πτολεμαΐδα και δραστηριοποιείται στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Επισημαίνεται ότι το Ξενία Σκιάθου, το οποίο κτίστηκε το 1963 στην περιοχή Κουκουναριές και είναι εμβαδού 2.550 τετραγωνικών μέτρων, παραμένει ανενεργό και εγκαταλελειμμένο από το 2000, ενώ έχει χαρακτηριστεί μερικώς διατηρητέο, βάσει της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και του ιστορικού του ενδιαφέροντος. Η αξιοποίηση θα έχει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη, αφού αναμένεται να υλοποιηθεί επένδυση που θα συμβάλει στην αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού της Σκιάθου, καθώς και στη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας."

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Τα δελτία τύπου του ΤΑΙΠΕΔ, που ασύστολα χειραγωγούν την πραγματικότητα, δεν λαμβάνουν υπόψη τους λεπτομέρειες που έρχονται στο φως με μια απλή έρευνα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του διαγωνισμού, παραχωρούνται στον πλειοδότη για τα επόμενα 99 χρόνια τα δικαιώματα επιφανείας ενός ακίνητου 65.977 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Σκιάθου. Η έκταση περιλαμβάνει, εκτός από τα ερείπια του παλιού Ξενία, και δασικά μέρη. Επιπροσθέτως, προβλέπεται και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου σε περίπτωση που η εταιρία TE.ΝΑ ΑΤΕΒΕ προβεί στην ανακαίνιση και στην επαναλειτουργία του. Η κατάσταση εγκατάλειψης των περισσότερων Ξενία ανησύχησε τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αθηνών που είχαν απευθυνθεί μέσω επιστολών στις διάφορες ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού χωρίς να βρουν καμία απάντηση. Από το 2008 ο πολιτιστικός σύλλογος "Η Σκιάθος" γνωστοποιεί στην ΕΤΑΔ την ανάγκη μιας κατεπείγουσας παρέμβασης των δημοσίων φορέων οι οποίοι μόνο στο 2012 προχώρησαν στην σφράγιση του κτιρίου. Στο 2011, μια υπουργική απόφαση χαρακτήρισε το Ξενία Σκιάθου "διατηρητέο μνημείο, διότι αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του β΄ μισού του 20ού αιώνα, που χαρακτηρίζει την πρώτη συντονισμένη κρατική προσπάθεια για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα μας". Πολύ ωραία λόγια που δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα.

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εισηγήθηκε από τους σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, το ακίνητο θα γνωρίσει μια "ήπια τουριστική ανάπτυξη" με την χρησιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ξενία και την απαγόρευση της δόμησης στα δασικά μέρη. Πάντως, οι προθέσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι φανερές αν διαβάσει κανεις τις εξής προτάσεις: "Η μέχρι σήμερα ιστορία του Ξενία Σκιάθου, όπως και άλλων Ξενία που βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης σε διάφορα σημεία της χώρας (π.χ. Ξενία Άνδρου, Χανίων, Σάμου, Παλιουρίου Χαλκιδικής), καταδεικνύει τη δυσκολία αξιοποίησής τους(...) Ως εκ τούτου, η επαναλειτουργία του υφιστάμενου ξενοδοχείου, με τη σημερινή του μορφή και δυναμικότητα, δεν αρκεί για να στηρίξει τεχνικοοικονομικά την επένδυση όπως άλλωστε τεκμηριώνεται με την αδυναμία μίσθωσής του επί δύο δεκαετίες". Επιπλέον, βασικό προσόν για την "αξιοποίηση" θεωρείται η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών γιατί:
A) Tα παραθεριστικά οικιστικά συγκροτήματα προωθούν ένα νέο μοντέλο διαμονής στο οποίο ο τουρίστας γίνεται «μόνιμος κάτοικος» και όχι πλέον «επισκέπτης». Κατά αυτό τον τρόπο, προάγεται η σχέση μονιμότητας των παραθεριστών με τον τόπο.
Β)Δημιουργείται τουριστική κίνηση, το οποίο επηρεάζεται σε χαμηλότερα ποσοστά, σε σχέση με το μαζικό τουρισμό, από την εποχικότητα ή τις δυσμενείς πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις και επεκτείνει το διάστημα της τουριστικής περιόδου εκτός των θερινών μηνών αιχμής.
Γ) Οι ιδιοκτήτες των παραθεριστικών κατοικιών επισκέπτονται την περιοχή περισσότερες φορές απ’ ότι οι απλοί περιηγητές και τείνουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα σε επιμέρους τομείς της οικονομίας.
Δ) Στις εξεταζόμενες εναλλακτικές λύσεις οι παραθεριστικές κατοικίες αποτελούν μια ήπια μορφή επέμβασης καθώς θα αναπτυχθεί περιορισμένος αριθμός κατοικιών. Με λίγα λόγια, πρόκειται για την πλήρη αντιγραφή του παταγωδώς αποτυχημένου ισπανικού μοντέλου. Θα δημιουργηθεί, με τέτοιες προϋποθέσεις, μια φούσκα όπου θα βγάλουν κέρδη οι κτηματομεσιτικές εταιρίες, ενώ επιπλέον χρήματα θα διοχετευτούν στον κλειστό λογαριασμό της Τρόικας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο μεταξύ, η χώρα αιμορραγεί.

Ο ΠΛΕΙΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ

Η "αξιοποίηση" του Ξενία Σκιάθου ανατέθηκε σε μια εταιρεία που αναμείχθηκε σε σοβαρό σκάνδαλο σε ένα πρόσφατο παρελθόν. Στο 2003, το Υπουργείο Γεωργίας δημοπράτησε έργα εγγείων βελτιώσεων στην πεδιάδα του Μόρνου παρά τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας. Πλειοδότησε η TE.ΝΑ ΑΤΕΒΕ της οποίας οι εργασίες χαρακτηρίστηκαν από τεχνικές αστοχίες στο δίκτυο άρδευσης και στους τάφρους με αποτέλεσμα την καταστροφή των χωραφιών. Η υπόθεση πήρε πολιτικές διαστάσεις με τις συνεχείς ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα. Ένα πασίγνωστο αρχαίο ρωμαϊκό ρητό περιγράφει άριστα την κατάσταση: "Το να πλανάσαι είναι ανθρώπινο, διαβολικό είναι το να επιμείνεις στο λάθος σου".

Βίντεο της ιδιωτικοποιημένης έκτασης:







1 comment:

PiKei said...

Μια διαφήμιση που έβαλε εδώ, δήθεν σαν σχόλιο, χρήστης ή χρήστρια που αυτοαποκαλείται Carierra Γλυφάδας φυσικά πήγε αμέσως στον αγύριστο. Αν ήθελα διαφημίσεις στο blog μου θα τις έβαζα μόνος μου...