Monday, February 3, 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΝΤΙΑΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Του Antonio Giovetti



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Την πρώτη Ιανουαρίου του 2008, μετά από μακριές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις, η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι και πολιτειολόγοι νόμιζαν ότι η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος θα σημάδευε το τέλος μιας τριακονταετίας διπλωματικής απομόνωσης και θα πρόσφερε στην Μεγαλόνησο περισσότερες ευκαιρίες για εμπορικές συναλλαγές. Πάντως, αντί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας, το ευρώ έγινε η αφορμή για την κρίση: σε μια τετραετία τριπλασιάστηκε η ανεργία - που πήδηξε από το 4.2% στο 12% - καταποντίστηκε το ΑΕΠ και η μακροπρόθεσμη απόδοση από τα κρατικά ομόλογα ανέβηκε στο 12%.
Η ασφυκτική κατάσταση της εθνικής οικονομίας προξένησε, στις αρχές του 2013, την διεθνή παρέμβαση. Τα χαρακτηριστικά του Κυπριακού Μνημονίου φανέρωσαν την στάση των πιστωτών ενόψει μελλοντικών προγραμμάτων εξυγίανσης: η Λευκωσία υποχρεούται να προβεί σε τραπεζικές αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ και πωλήσεις δημόσιας περιουσίας για να συγκεντρώσει 13 από τα 23 δισεκατομμύρια που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης.
Με αυτόν τον τρόπο ένας ολόκληρος λαός καταδικάζεται στην εξαφάνιση.

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ, ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Από την ανεξαρτησία, οι δυο βασικοί πυλώνες της κυπριακής οικονομίας ήταν ο τουρισμός και ο χρηματοοικονομικός τομέας του οποίου η δραστηριότητα συρρικνώθηκε με την εμφάνιση της κρίσης. Η Λαϊκή Τράπεζα εκκαθαρίστηκε ενώ το "καλό μέρος" της απορροφήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου η οποία τελευταία υπέστη αρκετές αλλαγές σχετικά με την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και την κατανομή του κεφαλαίου όπου σημειώνεται μια ισχυρή παρουσία Ρώσων και Ουκρανών μετόχων. Στο τέλος του Οκτωβρίου ο Ιρλανδός John Hourican, πρώην διακεκριμένο στέλεχος του Royal Bank of Scotland, διορίστηκε διοικητής του ιδρύματος. Στο μεταξύ, το Κράτος περιορίζεται στην άσκηση αόριστων εποπτικών καθηκόντων. Οι εύθραυστες ισορροπίες μπορεί να ανατραπούν σε περίπτωση απόκτησης του 18% των μετοχών που ακόμα ανήκουν στην Λαϊκή. Σύμφωνα με τις πηγές, χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά.
Σημαντικό ρόλο στην οικονομική ιστορία της Κύπρου έπαιξε η Ορθόδοξη Εκκλησία που μέχρι πρότινος διαχειριζόταν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Μετά την πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων της στην Πειραιώς, ο οργανισμός μπήκε σε μια δύσκολη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω πώλησης μετοχών και μετατροπής ομολόγων. Παρά τις εκκλήσεις του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου B' για να μείνει η Ελληνική σε κυπριακά χέρια, τα κονδύλια - 294 εκατομμύρια το συνολικό ποσό - διοχετεύτηκαν στα ταμεία της μόνο λίγες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας εκ μέρους της Wargaming, μιας Λευκορωσικών συμφερόντων εταιρείας που χαίρει της εμπιστοσύνης της Εκκλησίας, και του περιβόητου Αμερικανού κερδοσκόπου Daniel Loeb, δημιουργού του επενδυτικού κεφαλαίου Third Point.
Η δραστηριότητα του κύριου Loeb είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα: το καλοκαίρι του 2012 απέκτησε κρατικά ομόλογα που μεταπούλησε σε διπλάσιο τίμημα, κερδίζοντας περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. "Θρυλική" ήταν η παρουσία του στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, στον οποίο κατέβαλε μια δεσμευτική προσφορά που κρίθηκε άκυρη επειδή είχε ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ την άρση του όρου που καθόριζε την πληρωμή εγγύησης στο Ταμείο σε περίπτωση άμεσης πώλησης των μετοχών της επιχείρησης. Σήμερα, το ποσοστό της κυπριακής συμμετοχής στην Τράπεζα δεν ξεπερνάει το 20%, ενώ το Third Point και η Wargaming διαθέτουν το 60%. Τα οδυνηρά αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Τα νέα περί του πανύψηλου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων των κυπριακών τραπεζών έχουν αναστατώσει την κοινή γνώμη. Τα "κόκκινα δάνεια" έφτασαν στο 120% του ΑΕΠ και ανέρχονται στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελώντας το 46% του συνολικού μεικτού δανειακού χαρτοφυλακίου των οργανισμών. Αυτό οφείλεται τόσο στο επίπεδο δανεισμού των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων που ήδη έχει ξεπεράσει το 300% του ΑΕΠ όσο και στην έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων: στα 16 υποκαταστήματα της περιοχής της Πάφου ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αγγίζει το 63%! Αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο και σε τράπεζες διαχειριζόμενες από τους δήμους, όπου οι παρατάξεις ασχολήθηκαν με την λεηλασία τους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων και στην Λαϊκή η στην Κύπρου, όπου σύμβουλοι και βουλευτές πέτυχαν δάνεια σημαντικής αξίας χωρίς να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παρόλο που τα έγγραφα με τα ονόματα των υπαιτίων παραδόθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας οι δικαστικές αρχές ακόμα δεν προχώρησαν σε κανένα βήμα.

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ Ο ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Η στάση της τάξης των Κυπρίων πολιτικών έναντι στις υποθέσεις διαφθοράς δεν διέφερε πολύ από των Ελλήνων ομολόγων τους. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η πιο κρίσιμη φάση για την χώρα πέρασε χάριν στην δράση της κυβέρνησης που κληρονόμησε μια απελπιστική κατάσταση. Ως συνήθως, τα δεδομένα διαψεύδουν την τεχνητή πραγματικότητα των ιθυνόντων: στον τρίτο τρίμηνο του 2013 τα δημόσια χρέη ανήλθαν στο 109.6% του ΑΕΠ με αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη χρονική περίοδο. Επιπλέον, μια διάταξη του Μνημονίου καθιερώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μοιράσει τα κέρδη της, αξίας 400 εκατομμυρίων, στο Κράτος για τις φετινές έκτακτες ανάγκες του. Σύμφωνα με τις προσωρινές αποτιμήσεις, μόνο 200 είναι τα διαθέσιμα εκατομμύρια και παίρνει διαστάσεις η υπόθεση πώλησης των αποθεμάτων χρυσού για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Η Κύπρος ήδη χρεοκόπησε, όμως δυστυχώς κανείς ακόμα δεν το παραδέχεται.

No comments: