Friday, January 24, 2014

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

Του Antonio Giovetti



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατά την διάρκεια του δέκατου όγδοου αιώνα γεννήθηκε στην Γαλλία ο Διαφωτισμός με σκοπό την ανανέωση της πολιτιστικής ζωής που δεν γνώρισε σημαντικές εξελίξεις επί έναν αιώνα. Ένας από τους πρωταγωνιστές του κινήματος ήταν αναμφίβολα ο Βαρόνος του Montesquieu που τελειοποίησε τις θεωρίες του Άγγλου φιλοσόφου John Locke περί της διάκρισης των εξουσιών του Κράτους. Στο 1764, ο Ιταλός επιστήμονας Cesare Beccaria δημοσίευσε το μνημειώδες έργο "Περί των εγκλημάτων και ποινών" στο οποίο διατυπώνει την θέση ότι όποιος διαπράττει αδικήματα πρέπει να τιμωρηθεί. Η συνεισφορά αυτών των στοχαστών δεν λήφθηκε υπόψη από την πολιτική τάξη που συνεχίζει να ασκεί στενό έλεγχο στο ρόλο της Δικαιοσύνης και να επηρεάζει την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της. Στην Ελλάδα, το άρθρο 90 παράγραφος 5 του Συντάγματος καθιερώνει τον διορισμό των προέδρων και αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσω Προεδρικού Διατάγματος μετά από την γνωμοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπροσθέτως, ένας σκανδαλώδης νόμος περί ευθύνης υπουργών διασφαλίζει την ασυλία τους σε περίπτωση που η Ολομέλεια της Βουλής, με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της, δεν παραπέμπει τους υπαίτιους στα Δικαστήρια. Τελευταία σημειώθηκαν πάμπολλες παραβιάσεις των κρατικών διατάξεων στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ τις οποίες οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούσαν να τις αψηφήσουν λόγω σοβαρής βλάβης του δημοσίου συμφέροντος.

ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ KAI ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Στο τέλος Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε επισήμως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των 28 ακινήτων του Δημοσίου όπου πλειοδότησαν η Πανγαία και η Eurobank Properties με την καταβολή 261.5 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση προέβλεπε την επανεκμίσθωση τους - κατά τα επόμενα 20 χρονια - στο Κράτος που θα πλήρωνε 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως συν τις δαπάνες για την κανονική συντήρηση τους. Επρόκειτο, βέβαια, για χρυσή δουλειά για τους επενδυτές. Στις 8 Ιανουαρίου η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κώλυσε την διαδικασία εξαιτίας των παρακάτω πλημμελειών:

A) Σύγκρουση συμφερόντων επειδή η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έπαιζαν τον ρόλο των χρηματοοικονομικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ στον αντίστοιχο διαγωνισμό,

B) Ανεπαρκής αιτιολόγηση περί των οφελών για το Δημόσιο,

Γ) Εφαρμογή μειωμένου τόκου σε περίπτωση καθυστερήσεων στην πληρωμή του μισθώματος,

Δ) Μείωση του ενοικίου ενόψει έκτακτων περιστατικών.

Τον Δεκέμβριο το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έδωσε πράσινο φως στην ιδιωτικοποίηση του Ξενία Παλιουριού λόγω λάθος υπολογισμών σχετικά με τον συντελεστή δόμησης. Με λίγα λόγια, τροποποιήθηκαν οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού για να ευνοηθεί ο ανάδοχος. Προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε την αίτηση ανακλήσεως αμφότερων των αποφάσεων. Σύμφωνα με τις πηγές, τα ανώτερα στελέχη του Ταμείου δήλωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα όσον αφορά στην σύγκρουση συμφερόντων γιατί, με βάση την διεθνή νομοθεσία, επιτρέπεται η παρουσία εταιρειών με στενές μετοχικές σχέσεις μέσα στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας έχει κινητοποιήσει μέρος της κοινωνίας. Η υποβολή προσφυγών στα δικαστικά όργανα είναι το μοναδικό θεσμικό όπλο για να σταματήσει η αιμορραγία. Η ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι μια από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις: στην φάση παρουσίασης δεσμευτικών προσφορών η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ μετέτρεψαν ορισμένες διατάξεις του διαγωνισμού επιτρέποντας την δόμηση πάνω σε 39.000 τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου γεννώντας υπεραξία 500 εκατομμυρίων ευρώ που επωφελήθηκε το τουρκο-αραβικό επενδυτικό κεφάλαιο "JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP" σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος. Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Νίκος Γαλανός, ο δήμαρχος Bάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς και το κίνημα Κοινωνικής Εγρήγορσης κατήγγειλαν την συναλλαγή στα Δικαστήρια. Η Εισαγγελία Αθηνών προχώρησε σε μια επείγουσα έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Ιδιαιτέρως λεπτό είναι το θέμα της ΕΥΑΘ. Κατόπιν ενός ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης κύριος Αργύρης Δημόπουλος σχημάτισε ένα φάκελο περί της παραχώρησης επιδοτήσεων αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ για έργα βελτίωσης της λειτουργίας του δικτύου υδρεύσεως της πόλης οι οποίες αποτελούν την "προίκα" για τον ιδιώτη ζητώντας από το ΤΑΙΠΕΔ το κείμενο της σύμβασης πώλησης, κάτι που επανειλημμένα απαιτήθηκε ανεπιτυχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το περιεχόμενο της ακόμα δεν κοινοποιήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ που παρέλαβε μόνο μια περίληψη σε δέκα σημεία. Το Ταμείο προτίθεται να εκποιήσει την εταιρεία για 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σε μια συνέντευξη στην Ολλανδική τηλεόραση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης ομολόγησε πως η καλύτερη λύση είναι η πραγματοποίηση μιας απλής σφυγμομέτρησης. Με αυτόν τον τρόπο φέρεται στο πέρας η αποκρατικοποίηση που θεωρείται ήδη αναπόφευκτη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εκδώσει απόφαση περί της συνταγματικότητας της παραχώρησης της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ και, στο μεταξύ, κινήματα πολιτών διαδηλώνουν υπέρ μιας δημόσιας ΕΥΑΘ. Στο ίδιο μήκος κύματος εξελίσσεται η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τον περασμένο Νοέμβριο, τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέβαλαν προσφυγή στο ΣΤΕ αφού το ξεπούλημα του 100% της επιχείρησης δεν ήταν συμβατό με τα άρθρα 43 και 106 του Συντάγματος. Ο αντίστοιχος διαγωνισμός περιλαμβάνει σημεία σύμφωνα με τα οποία, πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Δημόσιο θα πρέπει να έρθουν σε συμβιβασμό - με την ευλογία των Βρυξελλών - περί του θέματος της πεντάχρονης χρηματοδότησης αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ για την επανεκκίνηση των αχρησιμοποίητων γραμμών.

ΟΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

Οι καθυστερήσεις στην πώληση της περιουσίας του Δημοσίου ανησυχούν την Τρόικα και δυσκολεύουν την "διάσωση" της χώρας. Για φέτος η Αθήνα δεσμεύτηκε να αποταμιεύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια από τις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για απραγματοποίητο στόχο, αφού μειώνεται ολοένα και περισσότερο η αυτοδυναμία μιας κυβέρνησης που ταυτοχρόνως χάνει και την εκλογική υποστήριξη. Ενόψει των ανοιξιάτικων αναμετρήσεων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταστρώσει μια βίαιη μηντιακή εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα βγει πρώτο κόμμα. Πάντως, μια πιθανή νίκη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν σημαίνει λευκή επιταγή για τον Αλέξη Τσίπρα που θα πρέπει να λύσει βασικές αντιφάσεις του σχήματος και να προχωρήσει σε μια πιο ξεκάθαρη πολιτική γραμμή. Η δημοσίευση του άρθρου του "Economist" που προβλέπει μετρημένες μέρες για την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του κυρίου Τσίπρα στην προεδρία της Κομισιόν και η αποδοχή του από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σημαδεύουν την πορεία για την αλλαγή φρουράς στην Αθήνα. Από την επιτυχή διαπραγμάτευση για την μετατροπή των όρων της δανειακής σύμβασης θα εξαρτηθεί το άμεσο μέλλον της Ελλάδας.

No comments: