Friday, March 13, 2009

SFF - RATED 2009: Ημέρα Δεύτερη (Παρασκευή και 13)



Δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ και η γκαντεμιά της Παρασκευής και 13 δεν χτύπησε. Παίχτηκε η πρώτη ταινία THE SHADOW WITHIΝ από την Ιταλία και ακολούθησε η εκτός διαγωνιστικού θεματική Ενότητα τεσσάρων ταινιών Μικρού Μήκους που έφερε τον τίτλο Βασανισμένα Τέρατα. Οι "μικρές" ήταν οι ORCE, POPO, BREED και THE AUBURN HILLS BREAKDOWN. Η τελευταία ήταν αυτή που μου άρεσε περισσότερο γιατί περιείχε μια εξαιρετική ανατροπή (η οικογένεια του Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το Πριόνι δεν πιάνει μία μπροστά στο political correct ζευγάρι των προαστείων).
Ακολούθησε το NOBODY από τον Καναδά, ένα φιλμ που προσωπικά μου άρεσε πολύ, αλλά αναγνωρίζω πως έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας για τον θεατή. Η αφήγηση δεν είναι γραμμική, υπάρχει ένα άγριο παιχνίδι με τον χρόνο και την πρώτη φορά που το βλέπεις είναι πολύ πιθανόν (αν όχι βέβαιο) πως δεν το πιάνεις. Έχει όμως μια έξοχη "σκοτεινή" φωτογραφία κι αν η noir ατμόσφαιρά του σε αρπάξει από την αρχή, τα υπόλοιπα σιγά - σιγά και δένουν.
Η "βραδυνή" προβολή ήταν το CHEMICAL WEDDING μια καλογυρισμένη ταινία που συνδύαζε αρκετά και διαφορετικά στοιχεία στο σενάριό της. Την Κβαντική Φυσική, την μυθολογία γύρω από τον Άλιστερ Κρόουλι και όλα αυτά εμποτισμένα σε Βρετανικό χιούμορ. Τελικά όμως δεν μπορώ να πω ότι με άγγιξε.
Το ακριβώς αντίθετο μού συνέβη με την μεταμεσονύκτια ταινία, την απίστευτη BUMBA ATOMIKA. Την λάτρεψα, αν και αντικειμενικά η ταινία είναι επιεικώς απαράδεκτη κινηματογραφικά και η παρέα των τεσσάρων προσώπων που παρακολουθεί κάνει τέρατα κι είναι συνεχώς τύφλα στο μεθύσι. Ευτυχώς δεν ήταν στο διαγωνιστικό, γιατί ειλικρινά θα την ψήφιζα "Πολύ Καλή" παραμερίζοντας όλη μου την κινηματογραφική παιδεία...
Το κεράσακι στην τούρτα της Bumba ήταν πως η γκαντεμιά την χτύπησε ενώ είχε περάσει η Παρασκευή και 13. Το dvd κόλλησε στην μία το πρωί του Σαββάτου 14 και η προβολή ολοκληρώθηκε με το backup...

No comments: