Thursday, April 30, 2009

The Antamoma ή τι έζησα στην Λάρισα...

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από το ταξίδι στην Λάρισα για το 4ο Συνέδριο Bookcrossing (οργανωμένα σε λίστα και με προαπαιτούμενο αυτό).

1. Τα τραίνα του ΟΣΕ χωράνε πολύ βελτίωση και είναι "αρμυρά" για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα δεν έχουν ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίου και πρέπει να στηθείς στην ουρά...



2. Η Λάρισα δεν έχει πια καμία σχέση με την άσχημη και στα όρια της θερμοπληξίας πόλη που γνώρισα προ εικοσαετίας. Το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου με τα νερά του, τα ποδήλατά του, τα μαγαζιά του και τα πιτσιρίκια του να τρέχουνε παντού γαμάει! Και χωρίς υπερβολή νομίζω πως είναι πιο βιώσιμη από αρκετά τμήματα της Αθήνας.


3. Υπάρχουν δύο (αποκλειστικά) παιδικά βιβλιοπωλεία και τέσσερα (γενικά) βιβλιοπωλεία στην πόλη. Το Ρrosperus (το μόνο από τα γενικά που μπήκα), το ζήλεψα. Είναι εξαιρετικά ενημερωμένο και τα βιβλία είναι στημένα από άνθρωπο που ξέρει τι ανήκει πού (σπάνιο στις μέρες μας), έτσι με μια ματιά βρίσκεις αυτό που θες. Στο 9Ρίχτερ (εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο κόμικς και με πληθώρα τίτλων Φανταστικής Λογοτεχνίας), αν και ο χώρος είναι στενός, θα μπορούσα άνετα να εγκατασταθώ και να περάσω μερικά χρόνια της ζωής μου (κάνει και εκθέσεις πρωτοτύπων στο υπόγειο, μια κανονική γιάφκα των εικόνων).


4. Οι bookcrossers δεν είναι ούτε "μυστήριοι", ούτε "περίεργοι", ούτε "στημένοι" άνθρωποι. Μια μούρλα την έχουνε, αλλά είναι ίδια με την μούρλα των ανθρώπων που διαβάζουν αρκετά, κι έτσι αισθάνθηκα πως είχαμε σοβαρό πεδίο επαφής. Το συνέδριο ήταν πολύ καλά οργανωμένο και κυρίως αρκετά χαλαρό, άφηνε περιθώρια να τραβηχτείς όσο θες ή να κουλάρεις. Στην κουβέντα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, νομίζω πως οι προσκεκλημένοι (Γιάννης Κουκουλάς, Θανάσης Πέτρου, Βασίλης Δρόλιας, ο υποφαινόμενος και ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης) ακολούθησαν την οδηγία της Αννας Βαρνά (που συντόνιζε την κουβέντα) να μην έρθουν με προκάτ εισηγήσεις, πράγμα που οδήγησε σε δύο αποτελέσματα. Ένα "θετικό", η φάση είχε ζωντάνια κι ένα "αρνητικό", άνοιξαν πολλά θέματα και χάθηκε η μπάλα...


5. Μου άρεσε πολύ το κόμικς που έφτιαξε ο Χρήστος Παπανδρεόπουλος (και μοιραζότανε από μία σελίδα κάθε μέρα του Συνεδρίου), αλλά την τρίτη δεν την έχω γιατί έφυγα νωρίς το πρωί της Κυριακής. Όποιος ξέρει που βρίσκεται ας μου το σφυρίξει με σχόλιο να την διαβάσω.


6. Χάρηκα πολύ με την υποδοχή που είχε το "Καύσιμο της Κόλασης" του Αλέκου Παπαδόπουλου και (αγνοώ αν έχει υπάρξει στο παρελθόν βιβλίο μόνο για bookcrossing χρήση αλλά αν τσεκάρουμε ότι δεν έχει) μάλλον ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί μια ωραία παράδοση του Ελληνικού Bookcrossing.


7. Σαν γνήσιος κοιλιόδουλος επισημαίνω ότι υπάρχει ένα γαμάτο (λαϊκό) σουβλατζίδικο υπάρχει πάνω στην πλατεία με πραγματικές τηγανιτές πατάτες. Ας είναι καλά η Άννα που μας έδωσε (κι αυτήν) την άκρη. Και τέλος δηλώνω υπεύθυνα ότι μάζεψα στην ψύχρα τον Andy Capp αμέσως μόλις απελευθερώθηκε και τώρα τον διαβάζω. Μόλις τον τελειώσω, θα τον σπρώξω σε κάποια από τις ζώνες της Αθήνας...


Bookcrossers όλου του κόσμου, ας είσαστε καλά!

9 comments:

The Motorcycle boy said...

Εισιτήρια ΟΣΕ μπορείς να κλείσεις τηλεφωνικά και να τα παραλάβεις μέχρι και 48 ώρες πριν την αναχώρηση. Με μια μικρή επιβάρυνση στα φέρνουν σπίτι νομίζω. Κανόνας: ποτέ δεν πάμε σαν κορόιδα να βγάλουμε εισιτήρια στον σταθμό, προτιμάμε το παράρτημα στη Σίνα που δεν έχει ποτέ κίνηση. Ρώτα και κανέναν παλιό!
(Τον ΟΣΕ παλεύουν φιλότιμα να τον κλείσουν, γι΄αυτό έχει τέτοια χάλια).

Υ.Γ.: Ότι και να λες για Λάρισα, εκεί έχω φάει τη χειρότερη υγρασία της ζωής μου (λάβε υπόψη οτι έχω φτάσει μέχρι Αβάνα Ιούνιο με υγρασία 98%!) Μόνο στη Λάρισα ξύπνησα από πόνους στα κόκαλλα λόγω υγρασίας!

e. said...

Η τρίτη σελίδα του κόμικ είναι εδώ:
http://i141.photobucket.com/albums/r78/Stoxasths/page3.jpgΤην ανέβασε ο Δημήτρης για να μη ζηλεύουμε όσοι δεν μπορέσαμε να έρθουμε στη Λάρισα. :)

bunnysuicides said...

ευχαριστούμε για όλα, ελπίζουμε να σε ξαναδούμε!

PiKei said...

@ μοτοσακό:
Και τηλέφωνο πήρα και στην Σίνα πήγα. Στο τηλέφωνο μού είπαν άλλη τιμή και στην Σίνα πλήρωσα άλλη (και είχε και ουρά). Είμαι σαφώς κατά της εξαφάνισης των τραίνων, αλλά ας γίνουνε λίγο καλύτερα, δεν είναι και δύσκολο το γαμημένο.
Για την υγρασία θα μιλήσουμε μετά, που λέει και το ανέκδοτο... Πραγματικά όμως μου άρεσε η Λάρισα. Αντίστοιχη φάση μ' αυτήν που περιγράφεις (πόνους στα οστά) έχω περάσει στην Πάτρα, γιατρέ μου.

@ e : Ευχαριστώ πολύ. Στην ίδια διεύθυνση με page1 και page2 μπορεί όποιος θέλει να δει όλο το κόμικς.

@ κούνελος: Εμείς ευχαριστούμε (βάζω μέσα και την Χέντβιγκ) και ανταποδίδουμε τις ελπίδες να ξαναειδωθούμε.

ZlatkoGR said...

Μόλις είδα και το catch (ε, να μη μιλήσουμε και με λίγη bookcrossική ορολογία;) για τον Andy Capp.

Ελπίζω να σου αρέσει περισσότερο από μένα τουλάχιστον...

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης said...

Συμπέρασμα 8ο: ανέβηκες μέχρι τη Λάρισα και δεν πέρασες από δω.

PiKei said...

@ zlatko:
Μ' αρέσει, αν και είναι πάντα ο ίδιος αλήτης. Επίσης τρελαίνομαι για τις σχιζοφρενικές αντιδράσεις της Φλο (που όταν είναι στα "κυνικά" της σκίζει).

@ px:
Θα 'ρθουμε και σε σας, κάνε λιγάκι υπομονή (που λέει και το τραγούδι)

annabooklover said...

Παναγιώτη ευχαριστούμε και πάλι που ήρθατε με τη Χ. και μάλιστα με τόσο καλή διάθεση!
Μια μικρή διόρθωση: η πόλη έχει αρκετά περισσότερα από 4 βιβλιοπωλεία...
@motorcycle boy: όλοι μου έλεγαν για την υγρασία της Λάρισας, πριν έρθω εδώ, αλλά πουθενά δεν είναι χειρότερα απ'τη Ρόδο, νομίζω...

PiKei said...

@ anna:
Εφτά αναφέρω. Δύο τα παιδικά, τέσσερα τα γενικά και ένα το κομιξάδικο. Έχετε κι άλλα και μας τα κρύψατε; Τα χαρτοπωλεία δεν τα μετράω, σωστά;

@ all: Προτείνετε την πιο υγρή πόλη της Χώρας (ένδειξη: πόνος στα κόκαλα όταν ξυπνάμε). Μέχρι τώρα έχουμε Λάρισα από μοτοσακό, Πάτρα από μένα, Ρόδο από anna. Υποστηρίξτε κάποια ή προτείνετε άλλες...