Tuesday, November 26, 2013

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

Κείμενο του Antonio Giovetti
αφιερωμένο στην οργάνωση Antigold Greece
και στους αγωνιστές της Ιερισσού και των Σκουριών Χαλκιδικής.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, απεδέχθη ομόφωνα τη βελτιωμένη προσφορά των κ.κ. Ιωάννη και Γεώργιου Μεντεκίδη, ύψους €9,61 εκατ. για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 253 στρ. του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας της Χαλκιδικής, ολοκληρώνοντας έτσι τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Η κατασκευαστική εταιρεία των κ.κ. Ιωάννη και Γεώργιου Μεντεκίδη δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας. Η αξιοποίηση θα έχει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη, αφού αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των €50 εκατομμυρίων που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας."

Η ΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την περασμένη άνοιξη το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε ένα διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας - με έκταση 261.000 τετραγωνικών μέτρων, ακτογραμμή 2 χιλιομέτρων και παραλία 800 μέτρων - το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις προκριματικές διατάξεις, μέχρι 200.000 τετραγωνικά μέτρα προορίζονται στην κατασκευή ξενοδοχείων, spa, παραθεριστικών κατοικιών, καταστημάτων λιανικής πώλησης και παιδικών χαρών. Η συγκεκριμένη διαδικασία εντάσσεται μέσα σε ένα σχέδιο συστηματικής καταστροφής της φυσικής περιουσίας της Βόρειας Ελλάδας: πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκαν οι εκτάσεις στο Παλιούρι και στην Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής και μόλις ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η διεξαγωγή δυο διαγωνισμών για την μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων στην Αγία Τριάδα, Ασπροβάλτα και Νέα Ηρακλείτσα που τοποθετούνται ανάμεσα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Καβάλας. Το επικείμενο ξεπούλημα της αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, η κατασκευή του TAP (Trans Adriatic Pipeline) που πρόκειται να διασχίσει επτά περιοχές που προστατεύονται από το πρόγραμμα NATURA 2000 και η συνέχιση της εξόρυξης χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής θα προκαλέσουν περιβαλλοντικές ζημιές των οποίων οι επιπτώσεις ακόμα είναι απρόβλεπτες.

ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στην συγκεκριμένη διαδικασία πλειοδότησε η κατασκευαστική "Mεντεκίδης A.E." η οποία διαχειρίζεται επαγγελματικά ακίνητα στην Θεσσαλονίκη. Η εταιρία, που επλήγη σοβαρά από την κρίση στην κτηματομεσιτική αγορά, συμμετείχε στον διαγωνισμό με σκοπό να βρει καμιά άκρη στον τουριστικό τομέα υποβάλλοντας ένα επενδυτικό σχέδιο της αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση ξενοδοχείου 240 δωματίων, 120 παραθεριστικών κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών. Σε μια συνέντευξη στο Newmoney.gr ο Γεώργιος Mεντεκίδης ομολόγησε ότι η χρηματοδότηση των έργων θα προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια φανερώνοντας, για άλλη μια φορα, ότι ούτε ένα χρεοκοπημένο Kράτος ούτε οι Τράπεζες που τελούν υπό την εποπτεία της Τρόικας ως προς την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους, μπορούν να συμβάλλουν στις πρωτοβουλίες των ιδιωτών. Δυο χρόνια πριν ο πρώην αντικαγκελάριος Philipp Roesler δήλωσε ότι ο τουρισμός θα έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επανέλαβε ο Πρωθυπουργός k. Αντώνης Σαμαράς πριν την επίσκεψη του στο Κατάρ. Οι τεχνοκράτες συνηθίζουν να καταστρώνουν σχέδια που δεν είναι καθόλου συμβατά με την πραγματικότητα: στα νησιά του Αιγαίου και στην Βόρεια Ελλάδα ακόμα βρίσκονται 50.000 απούλητες παραθεριστικές κατοικίες. Παρόλο που ενεκρίθη ο νόμος 4146/2013 που καθορίζει την παραχώρηση πενταετούς άδειας παραμονής στους εξωκοινοτικούς που αγοράζουν ακίνητα της αξίας 250.000 ευρώ τουλάχιστον, η Αθήνα δεν καταφέρει να προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών λόγω - κυρίως - της ασφυκτικής γραφειοκρατίας και της απόστασης από τους φορολογικούς παραδείσους όπως το Μονακό, το Λουξεμβούργο και των Βρετανικών Νήσων. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η Λισαβόνα θα προβαίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς στην έκδοση 400 βιζών για πλούσιους Κινέζους, Ρώσους και Βραζιλιάνους που είχαν αποκτήσει ακίνητα της αξίας 500.000 ευρώ.

Ενώ το "success story" του Σαμαρά γκρεμίζεται σιγά σιγά, 1/3 του ελληνικού λαού πεινάει......

Βίντεο youtube του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας

No comments: