Saturday, November 2, 2013

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Του Antonio Giovetti


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο 1898 ξέσπασε στην Κίνα η Εξέγερση των Μπόξερς κατά της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας που ασκούσαν οι Δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις από το τέλος του Πρώτου Πολέμου του Οπίου (1840). Η βίαιη καταστολή προκάλεσε την αποδυνάμωση της Αυτοκρατορίας που αντικαταστάθηκε το 1911 από το δημοκρατικό καθεστώς. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό τις ίδιες συνθήκες, παρόλο που οι εισβολείς δεν αντιμετωπίζουν καμία αντίσταση εναντίον του καταστροφικού έργου τους.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Τον περασμένο Μάρτιο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκήρυξε έναν διαγωνισμό για την πώληση και επανεκμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου που κατατάχθηκαν στις δυο εξής κατηγορίες:

ΟΜΑΔΑ A

1) Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (παλιό κτίριο)
2) Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων
3) Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
4) Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ΕΛΑΣ
5) Ελληνική Στατιστική Αρχή
6) Γενική Γραμματεία Τύπου
7) Υπουργείο Εσωτερικών (κεντρική έδρα)
8) Υπουργείο Πολιτισμού (σημερινή έδρα)
9) ΔΟΥ Σταυρούπολης
10) ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
11) ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
12) ΔΟΥ Παλλήνης
13) ΔΟΥ Γλυφάδας
14) ΔΟΥ Κηφισιάς

ΟΜΑΔΑ B

1) Αρχηγείο Αστυνομίας Αθηνών
2) Υπουργείο Παιδείας
3) Υπουργείο Υγείας
4) Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής
5) Υπουργείο Δικαιοσύνης
6) Γενικό Χημείο του Κράτους
7) ΔΟΥ Ξάνθης & Χημείο Ξάνθης
8) ΔΟΥ Αθηνών Α
9) ΔΟΥ Αθηνών ΙΖ
10) ΔΟΥ Κορίνθου Β
11) ΔΟΥ Χαλκίδας Β
12) Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών
13) ΔΟΥ Αθηνών ΙΘ
14) ΔΟΥ Χολαργού

Στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να συναφθεί μια σύμβαση πώλησης ανάμεσα στο Κράτος και τους πλειοδότες οι οποίοι θα επανεκμισθώσουν τα κτίρια κατά τα επόμενα 20 χρόνια αποταμιεύοντας 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η πρώτη ομάδα των ακινήτων παραχωρήθηκε στην ΠΑΝΓΑΙΑ, την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας που ασχολείται με την κτηματομεσιτική αγορά, η οποία κατέβαλε 115.5 εκατομμύρια ευρώ ενώ για την δεύτερη πλειοδότησε η EUROBANK PROPERTIES που υπέβαλε μια δεσμευτική προσφορά αξίας 145.81 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ TAΙΠΕΔ ΚΑΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου το TAIΠΕΔ ανακοίνωσε ότι το εύστοχο πέρας της αποκρατικοποίησης θα αποφέρει πολλά οφέλη στο Κράτος αφού το 15% των ακινήτων ήταν αναξιοποίητο. Τα συμπεράσματα του TAIΠΕΔ μπορεί να τα διαψεύσει κανείς αν πάρει έναν υπολογιστή και λάβει υπόψη του ότι η κανονική συντήρηση των κτιρίων θα γίνεται δημοσία δαπάνη. Επιπροσθέτως, κάποια από τα 28 ακίνητα, όπως αυτό που στεγάζει την ΓΑΔΑ, δεν μπορούσαν να πωληθούν είτε γιατί στερούνταν της αντίστοιχης πολεοδομικής άδειας είτε γιατί ο χώρος που καταλαμβάνουν δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στα επίσημα έγγραφα. Πάντως, το πραγματικό σκάνδαλο έγκειται στην ανάδειξη των χρηματοοικονομικών συμβούλων μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και η EUROBANK EQUITIES που θα έπρεπε να αποκλειστούν λόγω των άμεσων συμφερόντων τους στην σχετική διαδικασία. Σε ένα αληθινό Κράτος Δικαίου ο εν λόγω διαγωνισμός θα ακυρωνόταν, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα όπου οι διατάξεις της Τρόικα έχουν παραμερίσει το Σύνταγμα.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΠΛΕΙΟΔΟΤΩΝ

Η ΠΑΝΓΑΙΑ διαχειρίζεται 240 ακίνητα εμπορικής χρήσεως αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ. Σύντομα η εταιρεία θα μεταβιβαστεί σε επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα την Ολλανδία το οποίο ελέγχεται από τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Beny Steinmetz. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένη φάση και χρειάζονται την έγκριση των Βρυξελλών. Πρόκειται, βέβαια, για το "πρώτο δώρο" στον καινούργιο σύμμαχο και εμπορικό συνεταίρο.

Η EUROBANK PROPERTIES διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 560 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Την ίδια μέρα της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού μια ανακοίνωση του τραπεζικού ομίλου επισημοποίησε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους του καναδικού επενδυτικού σχήματος Fairfax που τώρα ελέγχει το 41.5% της εταιρείας. Πάντως, τα προβλήματα ρευστότητας της EUROBANK προκάλεσαν την παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συνέβαλε στην ανακεφαλαιοποίηση και στην ανάληψη του 93% του οργανισμού. Η απορρόφηση της νέας PROTON BANK και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα αποπληρωθεί με την σταδιακή αποκρατικοποίηση του ιδρύματος μέσω της πώλησης των μετοχών σε ιδιώτες.

Έτσι, άλλο ένα κομμάτι της χώρας πήγε χαμένο, μέσα στην γενικότερη σιωπή.

1 comment:

yannis tse said...

Ωραίος ο λόγος που χρησιμοποιείς κ καυτά τα θέματα που θίγεις. Θλίβομαι με όλα αυτά κ οργίζομαι που δε δύναμαι να τα αλλάξω