Wednesday, November 23, 2011

Πρώτο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών»
από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 25 - 28 Νοεμβρίου 2011

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, διοργανώνουν ένα 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών που θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου με τίτλο 1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών. Το αφιέρωμα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ζήτημα που ο κινηματογράφος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει θίξει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και μια προβληματική με την οποία εξακολουθεί να καταπιάνεται. Οι ταινίες του αφιερώματος καταγράφουν τις εικόνες γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα που εξακολουθούν να υφίστανται διάφορες μορφές βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική, κοινωνική).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 16 ταινίες μυθοπλασίας: 10 ταινίες ξένων σκηνοθετών/σκηνοθέτιδων, 4 ταινίες Ελλήνων/Ελληνίδων καθώς και 2 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων σκηνοθετών. Οι ταινίες Τσιγγάνικη ψυχή και Ο αγώνας του Κρίπαν προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, ενώ ο κλασικός Ταξιτζής του Σκορσέζε θα προβληθεί στην ψηφιακή αποκατάστασή του σε 2K.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20.00 η προσκεκλημένη Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Τσους Γκουτιέρεζ (Chus Gutiérrez), εκπρόσωπος της νέας γενιάς Ισπανίδων σκηνοθετών, θα προλογίσει την ταινία της Τσιγγάνικη ψυχή (Alma gitana, 1996), αλλά και την ταινία Μέσα απ’ τα μάτια σου (Te doy mis ojos, 2003) της Ιθιάρ Μπογέιν, στην οποία συμμετέχει ως ηθοποιός. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσει μια συζήτηση το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 20.00 με βασική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό Prof. Joanna Bourke. Στη συζήτηση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:
- Prof. Joanna Bourke, Καθηγήτρια στο Birkbeck College του Λονδίνου, συγγραφέας του βιβλίου Rape: Sex, Violence, History, αλλά και του βιβλίου Φόβος. Στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και του 20ου αιώνα που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σαββάλα.
- Chus Gutiérrez, Ισπανίδα σκηνοθέτιδα
- Κυριάκος Κατζουράκης, Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Ο δρόμος προς τη δύση
- Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία της Ταινιοθήκης με τις ελληνικές εταιρίες διανομής Audiovisual, Odeon, PCV, Rosebud, Sony, την ξένη εταιρεία διανομής Park Circus, το ΕΚΚ, την ΕΡΤ, το Goethe-Institut Athen καθώς και την εταιρεία παραγωγής Small Planet. Χορηγοί Επικοινωνίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος: MEGA/ Kosmos 93.9 FM/ Στο κόκκινο 105.5 FM/ Αθήνα 9,84/ ελculture.gr/ tvxs.gr/ cinemag.gr/ sevenart.gr/ myfilm.gr/ forfree.gr. Χορηγός Υπηρεσιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος: FORTHcrs

Λίγα λόγια για τις ταινίες
Ο Ταξιτζής
Taxi Driver
Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 1976, 113΄, DCP, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese | Σενάριο: Paul Schrader |
Φωτογραφία: Michael Chapman | Ηθοποιοί: Robert DeNiro, Jodie
Foster, Harvey Keitel, Albert Brooks, Cybill Shepherd |
Παραγωγή: Columbia Pictures, Bill/Phillips, Italo/Judeo Productions |
Διανομή: ParkCircus

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο ρόλο ενός αποκομμένου βετεράνου του Βιετνάμ, που οδηγεί ταξί τις νύχτες στη Νέα Υόρκη. Η ανήλικη Τζόντι Φόστερ υποδύεται την πόρνη που κακοποιείται από το αφεντικό της και αποτελεί το βασικό αντικείμενο των φαντασιώσεων του πρωταγωνιστή, ο οποίος σκοτώνει τον προστάτη της, την απελευθερώνει και γνωρίζει μια πρόσκαιρη δόξα. Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες.
Εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Μάρτιν Σκορσέζε (1942) ίδρυσε το 1990 τη μη κερδοσκοπική οργάνωση The Film Foundation με σκοπό τη συντήρηση και αποκατάσταση ταινιών.

Θέλμα και Λουίζ
Thelma and Louise
Μυθοπλασία, ΗΠΑ/ Γαλλία, 1991, 130΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Ridley Scott | Σενάριο: Callie Khouri | Φωτογραφία:
Adrian Biddle | Ηθοποιοί: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey
Keitel, Michael Madsen, Brad Pitt | Παραγωγή: Pathe, Percy Main, Star
Partners III, MGM | Διανομή: ParkCircus

Δύο φίλες αφήνουν πίσω τους συζύγους τους, που τις καταπιέζουν και τις κακομεταχειρίζονται, και ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής χωρίς επιστροφή. Μια ταινία αντιστροφή του Ξένοιαστου καβαλάρη -ύμνος στη γυναικεία απελευθέρωση και την ματαίωση της στην αμερικανική κοινωνία που κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου.
Ο άγγλος Ρίντλεϊ Σκοτ (1937) έκανε μεγάλη επιτυχία με τις ταινίες Alien (1979) και Blade Runner (1982), αλλά και με τον πρόσφατο Μονομάχο (Gladiator, 2000). Οι δυναμικοί γυναικείοι χαρακτήρες απασχολούν συχνά τις ταινίες του.

Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 1995, 102΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κατακουζηνός | Σενάριο: Γιώργος
Διαλεγμένος, Γιώργος Κατακουζηνός | Φωτογραφία: Νίκος
Καβουκίδης Ηθοποιοί: Γεωργία Αποστόλου, Βασίλης Σεϊμένης,
Δέσποινα Κούρτη | Παραγωγή: Palomar Films, ΕΚΚ, Magnum Film

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού με αισθητή διαφορά ηλικίας. Πάνω σ' έναν καβγά με ιδιαίτερη ένταση, ο Άρης τυφλωμένος από ζήλεια, μαχαιρώνει τη Ζωή, και στη συνέχεια τεμαχίζει το πτώμα. Η δίκη που ακολουθεί τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας και ο Άρης γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης.
Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Γιώργος Κατακουζηνός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και γύρισε σημαντικές ταινίες μεταξύ των οποίων οι Άγγελος (1982) και Απουσίες (1987).

Τσιγγάνικη ψυχή
Alma gitana
Μυθοπλασία, Ισπανία, 1996, 95΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Chus Gutiérrez | Σενάριο: Joaquín Jorde, Chus Gutiérrez,
Antonio Conesa, Juan Vicente Córdoba | Φωτογραφία: Arnaldo Catinari |
Ηθοποιοί: Amara Carmona, Pedro Alonso, Peret, Rafael Alvarez, Loles Leon |
Παραγωγή: Samarkanda

Ένας νεαρός που φιλοδοξεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό ερωτεύεται μια νεαρή τσιγγάνα. Η ταινία που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θίγει ένα μείζον ζήτημα της ισπανικής κοινωνίας, τη θέση των τσιγγάνων. Υποψηφιότητα για το ισπανικό βραβείο Γκόγια Καλύτερης Νέας Ηθοποιού.
H Τσους Γκουτιέρεθ (1962) είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη κι έχει στο ενεργητικό της επτά μεγάλου μήκους ταινίες.

Λουλούδια από έναν άλλον κόσμο
Flores de otro mundo
Μυθοπλασία, Ισπανία, 1999, 108΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Icíar Bollaín | Σενάριο: Icíar Bollaín, Julio Llamazares |
Φωτογραφία: Teo Delgado | Ηθοποιοί: José Sanco, Luis Tosar, Lissete
Mejia, Chete Lera, Marilyn Torres, Elena Irureta | Παραγωγή: Producciones
La Iguana, Alta Films

Τρεις γυναίκες από τη Λατινική Αμερική παντρεύονται τρεις άντρες σε ένα απομονωμένο χωριό της Ισπανίας, ελπίζοντας πως θα βρουν μια καλύτερη ζωή και λιγότερη μοναξιά. Φτάνοντας στην ισπανική επαρχία έρχονται αντιμέτωπες με τις προσδοκίες, τις πολιτισμικές διαφορές, τη «σύγκρουση» επαρχίας και πόλης. Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Καννών.
Η Ιθιάρ Μπογιαΐν (1967) ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός σε ηλικία 15 ετών, έχοντας συμμετάσχει σε ταινίες όπως Γη και ελευθερία του Κεν Λόουτς αλλά και Νότος (El sur, 1983) του Βίκτορ Έριθε. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές βραβευμένες ταινίες, ενώ συμμετέχει ενεργά στο ισπανικό γυναικείο κίνημα.

Ο κύκλος
Dayereh
Μυθοπλασία, Ιράν/ Ιταλία/ Ελβετία, 2000, 90΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Jafar Panahi | Σενάριο: Kambuzia Partovi, Jafar Panahi |
Φωτογραφία: Bahram Badakhshani | Ηθοποιοί: Nargess Mamizadeh, Maryam
Parvin Almani, Mojgan Faramarzi | Παραγωγή: Jafar Panahi Film Productions,
Lumiere & Company, Mikado Film

Οι ιστορίες διαφόρων γυναικών στην εξαιρετικά καταπιεστική ιρανική κοινωνία. Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία καθώς και το βραβείο FIPRESCI.
Ο ιρανός Τζαφαρ Παναχί (1960) έχει έντεκα ταινίες στο ενεργητικό του. Το 2010 καταδικάστηκε από το ιρανικό καθεστώς σ' έξι χρόνια φυλάκιση αφού κατηγορήθηκε πως οι ταινίες του στρέφονται εναντίον της ιρανικής κυβέρνησης. Του απαγορεύθηκε επίσης να σκηνοθετήσει ξανά, να ταξιδέψει και να δίνει συνεντεύξεις για είκοσι χρόνια.

O γάμος των μουσώνων
Monsoon Wedding
Μυθοπλασία, Ινδία/ ΗΠΑ/ Ιταλία/ Γερμανία/ Γαλλία, 2001, 114΄ 35mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Mira Nair | Σενάριο: Sabrina Dhawan | Φωτογραφία: Declan
Quinn | Ηθοποιοί: Naseeruddin Shah, Lillete Dubey, Shefali Shetty |
Παραγωγή: IFC Productions, Mirabai Films, Keyfilms Roma, Pandora
Filmproduktion, Paradis Films | Διανομή: Audiovisual

Συγγενείς από όλον τον κόσμο συναντιούνται στο Νέο Δελχί την περίοδο των μουσώνων, για να παρευρεθούν στο Γάμο των μουσώνων. Μυστικά που για λόγους τιμής είχαν μείνει κρυφά αποκαλύπτονται σε μια ταινία που θίγει το ζήτημα των γάμων με συνοικέσιο, αλλά και της συγκάλυψης της οικογενειακής κακοποίησης των ανηλίκων. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, η Μίρα Ναϊρ (1957) σπούδασε στο Δελχί αλλά και στο Χάρβαρντ.

Ο δρόμος προς τη δύση
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2002, 80΄, BETA SP, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κυριάκος Κατζουράκης | Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας,
Άκης Ζορμπας, Κυριάκος Κατζουράκης | Ηθοποιοί: Κάτια Γέρου, Μαρία
Εγγλεζάκη, Θεόδωρος Γράμψας | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
(ΕΚΚ), Ομάδα Τέχνης, ΕΡΤ

Μαρτυρίες μεταναστών για τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες τους από τη χώρα που εγκατέλειψαν αλλά κυρίως στη χώρα που έφθασαν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η Ιρίνα όμως δεν θα αντέξει την εξαπάτηση και την εξώθηση στην πορνεία και θα δώσει τραγικό τέλος στη ζωή της. Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Ο Κυριάκος Κατζουράκης (1944) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ και την Αγγλία. Δούλεψε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το Προξενιό της Άννας και τις Μέρες του '36. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και την ομάδα χορού Οκτάνα.

Μέσα απ' τα μάτια σου
Te doy mis ojos
Μυθοπλασία, Ισπανία, 2003, 109΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Icíar Bollaín | Σενάριο: Icíar Bollaín, Alicia Luna |
Φωτογραφία: Carles Gusi | Ηθοποιοί: Laia Marull, Luis Tosar, Candela Pena |
Παραγωγή: Alta Produccion, Producciones La Iguana | Διανομή: PCV

Η Πιλάρ εγκαταλείπει το σύζυγό της, που την κακοποιεί, παίρνοντας μαζί της το γιο τους. Όταν ο Αντόνιο αντιλαμβάνεται ότι εκείνη έφυγε, την αναζητά για να την πείσει να επιστρέψει. Μια ιστορία συζυγικής βίας που αποσπά επτά Βραβεία Γκόγια στην Ισπανία αλλά και πολλά διεθνή βραβεία.

Νύφες
Μυθοπλασία, Ελλάδα/ΗΠΑ/Γαλλία, 2004, 123΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης | Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη |
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης | Ηθοποιοί: Damian Lewis, Βικτώρια
Χαραλαμπίδου, Andrea Ferreol, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρη Καταλειφός, Steven
Berkoff | Παραγωγή: Alco Films, K.G. Productions, Cappa DeFina Productions |
Διανομή: ODEON

Ένας αμερικανός φωτογράφος, επιστρέφοντας το 1922 με υπερωκεάνιο στην πατρίδα στο οποίο επίσης επιβαίνουν 700 ελληνίδες που προορίζονται για να παντρευτούν στην Αμερική, θα ερωτευτεί μια νεαρή κοπέλα, και μαζί θα αποκαλύψουν την απάτη που εξυφαίνεται σε βάρος των μη ελληνίδων κοριτσιών που προορίζονται για πορνεία. Σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε, απέσπασε εννέα βραβεία στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου και Φωτογραφίας.
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο Παντελής Βούλγαρης (1940) σπούδασε στη Σχολή Σταυράκου. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία.

Χουάρες - Η πόλη των νεκρών γυναικών
Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2004-5, 60΄, BETA SP, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Παρουσίαση: Γιώργος Αυγερόπουλος | Φωτογραφία:
Γιώργος Σωτηρόπουλος | Οργάνωση-Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία
Σκουμπρή | Παραγωγή: Small Planet για τη ΝΕΤ

To 1994, ξεκίνησε στην πόλη Χουάρες του Μεξικού μια μυστηριώδης σειρά δολοφονιών. Μέχρι σήμερα, περίπου 500 γυναίκες έχουν βρεθεί άγρια δολοφονημένες και πεταμένες στην έρημο. Ένα ντοκιμαντέρ της σειράς Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου, η οποία μέχρι το Νοέμβριο του 2010 είχε λάβει 29 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής. Δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας το 2000.

Λιούμπη
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2005, 96΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λάγια Γιούργου | Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαΐτης |
Ηθοποιοί: Αλέξης Γεωργούλης, Ευγενία Καπλάν, Λένα Κιτσοπούλου |
Παραγωγή: ΕΚΚ, Highway Productions, Max Productions

Ο Δημήτρης, που προσπαθεί να φύγει από το σπίτι, τη μητέρα και την υστερική αδερφή του και η Λιούμπη, μια νεαρή Ρωσίδα που αναλαμβάνει να κρατάει συντροφιά στην ηλικιωμένη μητέρα του, ερωτεύονται. Η σχέση τους ωστόσο δε θα προχωρήσει. Η ταινία πήρε Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, ενώ διακρίθηκε και στο Φεστιβάλ του Χιούστον.
Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης, η Λάγια Γιούργου σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το London International Film School.

Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή
Buda as sharm foru rikht
Μυθοπλασία, Ιράν/ Γαλλία, 2007, 81΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Hana Makhmalbaf | Σενάριο: Marzieh Makhmalbaf |
Φωτογραφία: Ostad Ali | Ηθοποιοί: Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali,
Nikbakht Noruz | Παραγωγή: Makhmalbaf Film House, Wild Bunch |
Διανομή: ODEON

Ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν θέλει με ενθουσιασμό και περισσό ζήλο να πάει στο σχολείο. Πέρα από την αδιαφορία της δασκάλας και των κοριτσιών στην τάξη, επιστρέφοντας συναντά μια παρέα αγοριών που παίζουν «Ταλιμπάν και Αμερικανούς» και τα οποία την «αιχμαλωτίζουν» και σκίζουν τα βιβλία της. Κρυστάλλινη Αρκούδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Η Χάνα Μαχμαλμπάφ (1988) είναι κόρη του διάσημου -γεννημένου στο Ιράν- σκηνοθέτη, Μοζέν Μαχμαλμπάφ. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία της προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο όταν εκείνη ήταν μόλις οκτώ ετών.

Το γάλα της θλίψης
La teta asustada
Μυθοπλασία, Ισπανία/ Περού, 2009, 95΄, 35 mm, έγχρ.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Claudia Llosa | Φωτογραφία: Natasha Braier |
Ηθοποιοί: Magaly Solier, Susi Sanchez, Efrain Solis | Παραγωγή: Oberón
Cinematográfica, Vela Producciones, Wanda Visión | Διανομή: ODEON

Η Φάουστα υποφέρει από μια σπάνια ασθένεια, το γάλα της θλίψης, που μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλακτος γυναικών, οι οποίες βιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Μέσα στο φόβο και τη σύγχυση που βιώνει, καλείται να αντιμετωπίσει και το θάνατο της μητέρας της. Η πρώτη περουβιανή ταινία που προτάθηκε για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Βραβεύτηκε επίσης στο Βερολίνο, το Μεξικό, την Κούβα και τον Καναδά.
Η Claudia Llosa (1976) γεννήθηκε στη Λίμα του Περού. Σπούδασε στο Περού και τη Μαδρίτη. H πρώτη της ταινία Madeinusa προβλήθηκε στο Sundance το 2006 και απέσπασε διακρίσεις διεθνώς.

Ο αγώνας του Κρίπαν
La causa de Kripan
Μυθοπλασία, Ισπανία, 2009, 87΄, 35 mm, έγχρ.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Omer Oke | Φωτογραφία: Gaizka Bourgeaud
Zarandona | Ηθοποιοί: Gorsy Edu, Monique Sawadogo, Bruno Ciordia |
Παραγωγή: Socialprod

Ο αγώνας ενός πατέρα να σώσει την εξάχρονη κόρη του από την κλειτοριδεκτομή σε μια ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία και γυρισμένη σε ντοκιμαντερίστικο ύφος. Η ταινία απέσπασε Ειδική Μνεία αλλά και Βραβείο Κοινού στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Valladolid στην Ισπανία.
Γεννημένος στο Μπενίν της Αφρικής, ο Όμερ Όκε ολοκλήρωσε τις σπουδές στην επικοινωνία και τις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων. Ο αγώνας του Κρίπαν είναι η δεύτερη ταινία του.

13 ½
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2010, 21΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Χάρης Βαφειάδης | Φωτογραφία: Eduard Grau |
Ηθοποιοί: Γιάννης Τσορτέκης, Αλεξάνδρα Χασάνι, Ιωάννης
Παπαδόπουλος | Παραγωγή: ΕΡΤ, N-ORASIS

Η Αφροδίτη είναι δεκατρία και μισό. Οι φίλοι της, τη φωνάζουν Τεν-Τεν. Η Αφροδίτη είναι ερωτευμένη με τον Λου. Η Αφροδίτη θέλει να μεγαλώσει. Η ταινία βραβεύθηκε στο 33ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας & digi2010.
Ο Χάρης Βαφειάδης (1977) σπούδασε στη σχολή Σταυράκου και το National Film and Television School της Αγγλίας με υποτροφία του ΙΚΥ και της United International Pictures. Ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης στην Αθήνα.

Τις ελληνικές ταινίες του αφιερώματος θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες τους.
Chus Gutiérrez: Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και ηθοποιός. Γεννημένη στη Γρανάδα το 1962, σπούδασε στη Νέα Υόρκη, όπου και θα γυρίσει την πρώτη της μεγάλου μήκους στα αγγλικά Ο υπενοικιαστής (Sublet o Realquiler,1991) που βραβεύτηκε με το Χρυσό Κοχύλι στην Muestra Cinematográfica del Atlántico Alcances στο Κάδιθ της Ισπανίας.Μετά το ντοκιμαντέρ Mιλώντας για το σεξ (Sexo oral, 1994), θα γυρίσει την Τσιγγάνικη ψυχή (Alma gitana, 1996) που εστιάζει στην στάση της ισπανικής κοινωνίας προς τους τσιγγάνους και ιδιαίτερα τις τσιγγάνες γυναίκες. Ακολουθεί η κωμωδία Αγρύπνια (Insomnio, 1998), ενώ το 1999 λαμβάνει το Βραβείο Meridiana από το Ινστιτούτο της Ανδαλουσίας για τη Γυναίκα. Το 2001 θα γυρίσει την ταινία Δύση ηλίου (Poniente) και το 2003 συμμετέχει ως ηθοποιός στην ταινία Μέσα από τα μάτια σου (Te doy mis ojos) της Ιθιάρ Μπογέιν. Η ταινία της El calentito (2005), που διαδραματίζεται την εποχή της Movida Madrilena, λαμβάνει το Βραβείο Platino Καλύτερης Ταινίας, στο Φεστιβάλ Κωμικού Κινηματογράφου του Μόντε Κάρλο. Η Επιστροφή στη Χάνσαλα (Retorno a Hansala, 2008) είναι η τελευταία της ταινία, που θίγει το ζήτημα της μετανάστευσης μέσα από την ιστορία 11 νέων από το Μαρόκο που πνίγονται στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ισπανία.
Prof. Joanna Bourke: Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Κλασσικών Σπουδών και Αρχαιολογίας στο Birkbeck College του Λονδίνου και συγγραφέας. Γεννήθηκε και σπούδασε στη Νέα Ζηλανδία. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και δοκίμια. Ο τρόπος γραφής της σε συνδυασμό με την τεκμηρίωση των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται την έχουν αναδείξει σε μια από τις πλέον επιτυχημένες συγγραφείς σύγχρονης ιστορίας. Διερευνά επίσης την ιστορία της σεξουαλικής βίας θέτοντας ερωτήματα όπως «Στον ιστορικό χρόνο ποιος είναι ο βιαστής;» και «Πώς εξηγούνται οι βίαιες πράξεις του (και σε ορισμένες περιπτώσεις οι πράξεις της);» Η έρευνά της επικεντρώνεται κυρίως στις βρετανικές, αμερικανικές και αυστραλιανές κοινωνίες από το 19ο έως τον 21ο αιώνα. Ανάμεσα στα πολλά έργα της ξεχωρίζουν τα: Rape: A History from 1860s to the Present (2007), An Intimate History of Killing: Face-to-Face Killing in Twentieth Century Warfare (1999), Dismembering the Male: Men’s Bodies, Britain, and the Great War (1996), Working-Class Cultures in Britain, 1890-1960: Gender, Class and Ethnicity (1994). Για το έργο της έχει βραβευθεί πολλές φορές. Ο Φόβος βρέθηκε στην τελική λίστα για το βραβείο Mind Book of the Year (2006).

Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών.

Πρόγραμμα προβολών
1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών

Παρασκευή 25/11
Αίθουσα Α
18.00 Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή, 81΄
20.00 Τσιγγάνικη ψυχή, 95΄ (παρουσία της σκηνοθέτιδας)
22.00 Μέσα από τα μάτια σου, 109΄
(θα προλογίσει η Chus Gutiérrez που συμμετέχει ως ηθοποιός στην ταινία)

Αίθουσα Β
20.00 Νύφες, 123΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)

Σάββατο 26/11
Αίθουσα Α
17.30 Θέλμα και Λουίζ, 130΄
20.00 Συζήτηση «Βία κατά των Γυναικών – Κινηματογραφικές Αναπαραστάσεις»
22.00 Ο Ταξιτζής, 113΄

Αίθουσα Β
20.00 Λιούμπη, 96΄

Κυριακή 27/11
Αίθουσα Α
18.00 Λουλούδια από έναν άλλο κόσμο, 108΄
20.00 Ο κύκλος, 90΄
22.00 Το γάλα της θλίψης, 95΄

Αίθουσα Β
20.00 Ζωή, 102΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)

Δευτέρα 28/11
Αίθουσα Α
18.00 Ο γάμος των μουσώνων, 114΄
20.00 Χουάρες- Η πόλη των νεκρών γυναικών, 60΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
22.00 Ο αγώνας του Κρίπαν, 87΄

Αίθουσα Β
20.00 13½, 21΄
Ο δρόμος προς τη Δύση, 80΄
(παρουσία των σκηνοθετών)


Για περισσότερες πληροφορίες, συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό:
Γραφείο Τύπου Ταινιοθήκης της Ελλάδος:
Ισμήνη Χλιόβα-Μπιτζάνη: 210 3612046, 6973562081 isminicb@gmail.com
Φαίδρα Παπαδοπούλου: 210 3612046, 6936353903 phaedrapap@tainiothiki.gr
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων:
Εμμανουέλλα Σταμίρη, 2131511161, estamiri@isotita.gr
Χριστίνα Γεράκη, 2131511134, mme@isotita.gr

No comments: