Thursday, June 14, 2012

Το δικό μου παραμύθι της προεκλογικής εκστρατείας: Γιατί θα ψηφίσω (ΣΥΡΙΖΑ)

Για να είμαι τίμιος απέναντί σου πρέπει να σου ξεκαθαρίσω τις δύο αρχές που καθορίζουν την πολιτική και την κοινωνική μου στάση.

Είμαι αναρχικός.

Δεν πιστεύω στη βία.

Σαν αναρχικός επιδιώκω μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, αυτονομίας και αλληλεγγύης σε αρμονία με την φύση. Σαν άνθρωπος που έχει εκτιμήσει ότι η βία παράγει στις κοινωνίες μόνο φοβικά και προσωρινά ιστορικά αποτελέσματα(*) επιδιώκω να συνδημιουργήσω αυτήν την κοινωνία με πρόσωπα που έχουν -τουλάχιστον- την διάθεση να επανεξετάσουν την προσωπική και την κοινωνική τους στάση και να την αλλάξουν προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Γιατί θα ψηφίσω:

Πιστεύω ακράδαντα ότι αν οι εκλογές μπορούσαν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό θα ήταν παράνομες. Και αναγνωρίζω ότι όπου συνέβη αυτό, το σύστημα φρόντισε να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση και να την αντικαταστήσει με μια δικτατορία για να διασωθεί. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που εμφανίζονται στην Λατινική Αμερική είναι πολύ πρόσφατες για να δημιουργήσουν ιστορικό παράδειγμα.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι οι εκλογές αλλάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η δυναμική μιας κοινωνίας. Και είναι εντελώς διαφορετικό ένα πλαίσιο που αναγνωρίζει την ανθρώπινη ιδιότητα σε όλους τους ανθρώπους από ένα άλλο που την αποδίδει αποκλειστικά με φυλετικούς, θρησκευτικούς ή οικονομικά χρησιμοθηρικούς όρους(**). Είναι επίσης εντελώς διαφορετικό ένα, έστω και κατ' επίφαση, δημοκρατικό πλαίσιο με κατοχυρωμένες ατομικές ελευθερίες από το πλαίσιο "έκτακτης ανάγκης" που προωθείται από τις αρχές του 21ου αιώνα(***).

Θα ψηφίσω γιατί θέλω να κατοχυρώσω ένα πλαίσιο που να μου επιτρέπει να απευθύνω τις απόψεις μου σε ολόκληρη την κοινωνία (ακόμα κι αν δεν καταφέρνω να την "ξυπνήσω") κι όχι μονάχα σε μια μικρή (και de facto εκτός νόμου) μερίδα της.


Θα ψηφίσω ακόμα γιατί δεν θεωρώ ότι η αποχή, όσο μεγάλη κι αν καταγραφεί αυτή την χρονική στιγμή, έχει την ικανότητα να απονομιμοποιήσει το σύστημα εκπροσώπησης και φυσικά την κυβέρνηση που θα προκύψει. Η δικαιολογία των νεκρών που δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και της πρόσφατης αύξησης της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Γιατί θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ:

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέπραξε κατά την άποψη μου μια τεράστια πολιτική απρέπεια υποκλέπτοντας οπτικό και άλλο υλικό που κατέγραψε η ομάδα multimedia της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος, είναι -στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία- η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορώ να ψηφίσω. Και το γεγονός ότι φαίνεται να έχει μια πιθανότητα κυβερνητικής προοπτικής μετράει στα υπέρ του.

Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλω να ξεμπλέξω οριστικά με την "Αριστερή Κυβέρνηση". Αν δεν καταφέρουν και τώρα να την σχηματίσουν το ΚΚΕ, η ΔΗ.ΜΑΡ. και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να μου κάνουν την χάρη να πάνε κάπου να ψοφήσουν ήσυχα. Κανένας δεν θα τους χρειάζεται πια και σε καμία δεν θα λείψουν...


Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί με την τρομακτική διόγκωσή του, ανακάτεψε τον βυθό του βάλτου της πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Και με την επιλογή του να ξαναπάει σε εκλογές, έφερε στην επιφάνεια την απόλυτη σαπίλα αυτού του βάλτου. Μ' αρέσει να βλέπω το πανικόβλητο βλέμμα "επαγγελματιών της πολιτικής" που κινδυνεύουν, για πρώτη φορά στα σοβαρά, να βγουν στην ανεργία. Μ' αρέσει να ακούω ότι "έγκριτες τηλεπαρουσιάστριες" πουλάνε τις διαμερισματάρες τους στο Κολωνάκι. Θέλω να μυρίσω κι άλλη από την τσίκνα που βγάζουν τα "τσιράκια" που "καίγονται" να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους που ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Θέλω να γευθώ την γλύκα του εξοστρακισμού ή της "εθελούσιας εξορίας" όσων γάμησαν αυτόν τον τόπο και δολοφόνησαν "αυτοκτονώντας" τους συντρόφους μου.


Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύω ότι αν είναι να γαμηθούνε όλα, είναι καλύτερα να γαμηθούνε καλοκαίρι. Η αυτοοργάνωση είναι πιο εύκολη το καλοκαίρι, όλος ο κόσμος είναι έξω, θα την βρούμε την άκρη να κρατηθούμε όλοι ζωντανοί αν μας κόψουνε την πρέζα της δόσης οι τροϊκανοί. Δεν θα ψάχνουμε να βρούμε τους πεθαμένους από το κρύο γέρους μέσα σε διπλοκλειδωμένα διαμερίσματα με πόρτες ασφαλείας.


Και για να μην το κουράζω άλλο, θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί με μια ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά προσωπικά θα έχω μόνο μία από τις παρακάτω τρεις επιλογές. Να φύγω μετανάστης, να γίνω αυτόχειρας ή να καταλήξω δολοφόνος.



(*) Το σκεπτικό μου είναι ότι όταν βιάζεις ένα πρόσωπο να αλλάξει συνείδηση, το αποτέλεσμα είναι ένας ψυχικός καταναγκασμός που λειτουργεί σαν τραύμα. Αν στην συνταγή προστεθεί αίμα και νεκροί, τότε αυτοί που συνδημιουργούν την κοινωνία είναι πολωμένοι μέχρι θανάτου. Εν ολίγοις, η κάθε επανάσταση γεννά την παλινόρθωσή της. Μπορεί να είναι λάθος, τσεκάρισέ το κι εσύ.

(**)Η στάση της Ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες είναι, κατά την γνώμη μου, ακριβώς αυτή. Συμπαθή κατοικίδια όταν τους εκμεταλλεύεται, βλαβερά ζωύφια όταν δεν τους χρειάζεται πια. Σήμερα ισχύουν και τα δύο, ταυτόχρονα. Η μετανάστρια με την οποία έχουμε συχνή χρησιμοθηρική επαφή είναι "κακομοίρα", ο άγνωστος αφρικανός μικροπωλητής δυνάμει "εγκληματίας". Υπό αυτή την οπτική η Ελλάδα είναι ρατσιστική χώρα. Κι αυτό για τσεκάρισμα.

(***)Η ταχύτητα με την οποία ψηφίστηκε το Patriot Act (που είναι το "πατρόν" που πάνω του κόβονται και ράβονται όλα τα επόμενα περιοριστικά της ελευθερίας νομοσχέδια και δημιούργησε το ψευδοδίπολο "ασφάλεια εναντίον ελευθερίας") υποψιάζει πως ήταν ήδη έτοιμο και περίμενε την ευκαιρία να εφαρμοστεί.



20 comments:

Μ.Μ. said...

Όσο κι άν δείχνει παράλογη ή ανάρμοστη για έναν αναρχικό να είναι ψηφοφόρος, η θέση αυτή μου φαίνεται ξεκάθαρη και λογική. Δεν με σοκάρει γιατί την πρώτη δυνατή έκπληξη σχετικά την πήρα όταν διάβασα σε συνέντευξη του συχωρεμένου Χάουαρντ Ζιν ότι ψήφιζε, με το ίδιο πάνω -κάτω σκεπτικό.
Ωστόσο ο λόγος που γράφω το σημείωμα δεν είναι για να συμφωνήσω, αλλά να σχολιάσω ένα σημείο που μου φαίνεται αρκετά σκοτεινό, η παρένθεση με τους de facto εκτός νόμου. Τι εννοείς εδώ ρε φίλε; με έχεις μπερδέψει. Ποιοί είναι ή θα είναι οι εκτός νόμου; Κάντο τάληρα.

PiKei said...

Πάμε:
Θα ψηφίσω γιατί θέλω να κατοχυρώσω ένα πλαίσιο που να μου επιτρέπει να απευθύνω τις απόψεις μου σε ολόκληρη την κοινωνία (ακόμα κι αν δεν καταφέρνω να την "ξυπνήσω") κι όχι μονάχα σε μια μικρή (και de facto εκτός νόμου) μερίδα της.

Εννοώ ότι σε ένα πλαίσιο με κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα (βλέπε ελευθερία του λόγου) μπορείς να απευθύνεσαι σε ολόκληρη την κοινωνία. Σε ένα πλαίσιο που δένεται χειροπόδαρα από την ACTA ή αποδέχεται τον περιορισμό της ελευθερίας προς όφελος της ασφάλειας, οποιαδήποτε άποψη δεν "συνάδει" προς το σύστημα περιορίζεται να κυκλοφορήσει (αντιπληροφοριακά) αποκλειστικά στον χώρο της "αντίστασης προς το σύστημα". Αυτό εννοώ με την φράση "de facto εκτός νόμου". Η εξαφάνιση της άποψης από τον κοινωνικό ιστό έχει δύο μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να συντελέσει στην αλλαγή της συνείδησης της κοινωνίας και επιπλέον δεν μπορεί να ανοίξει διάλογο μαζί της, να πάρει απάντηση στην θέση της, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο "ξύλινη".
Ελπίζω ότι έσπασα αρκετά, αν όχι το κάνω και δίφραγκα...

Emmanuel Manolas said...

Είπες "Θα χαρώ να δεχτώ το οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα". Ιδού η προσπάθειά μου να σε κάνω να χαρείς :
Η ψήφος είναι μυστική. Εσύ το λες φανερά (και θα ήταν ηλίθιο άλλο να λέει και άλλο να ψηφίζει κάποιος!), όπως και πάρα πολλοί άλλοι αυτή την εποχή. Αυτό το φαινόμενο μου φαίνεται περίεργο, ανεξήγητο.
Κανένας, από όσους λένε "θα ψηφίσω το τάδε", δεν έχει την φαντασίωση ότι το Τάδε είναι άψογο. Ούτε κι εσύ! Παντού υπάρχουν προβληματάκια και ενδοιασμοί. Άρα;
Άρα είμαστε στη φάση να ρίχνουμε το ζάρι ("ποιό είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης;") και να ελπίζουμε ότι το μη χείρον θα αποδειχθεί βέλτιστον.
Σου εύχομαι να ζήσεις ό,τι καλύτερο ελπίζεις.

The Motorcycle boy said...

Κι εγώ έχω αναφέρει εδώ (http://themotorcycleboy.blogspot.gr/2012/05/blog-post_24.html) τους λόγους που με οδηγούν στο να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ (και ω του θαύματος! είναι παρόμοιοι με τους λόγους που με οδήγησαν να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές!) Αυτό θα πει οτι, ναι μεν οι εκλογές μπορούν, κατά τη γνώμη μου, απλώς να βελτιώσουν λίγο κάποια πράγματα της κοινωνικής ζωής ή να τα χειροτερέψουν κατά πολύ κι αυτή τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο "λίγο καλύτερα" και το "πολύ χειρότερα" ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΧΑΡΙΣΩ. Χαίρομαι λοιπόν που έστω και τώρα έρχεσαι πιο κοντά στην άποψή μου και βεβαίως συμφωνώ με, σχεδόν, όσα γράφεις -ακόμα και μ΄αυτά τα οποία προέρχονται από το θυμικό σου.
Δεν δηλώνω αναρχικός (αν και η αναρχική θεωρία μου φαίνεται η πιο άμεσα εφαρμόσιμη προκειμένου να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία) -δηλώνω όμως συμφεροντολόγος ή αλλιώς οπορτουνιστής. Στη βάση του συμφέροντός μου, του ατομικού που είναι δεμένο με το κοινωνικό, έγραψα όλα τα παραπάνω.

Υ.Γ.: Πάντως, τζάμπα σπάσαμε τα μανικιούρια μας γράφοντας σεντόνια. Το όλο θέμα είναι απλό:
Τι θέλεις στις 18 του μήνα; Κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Διαλέγεις και ψηφίζεις. Το να αποφύγεις να διαλέξεις δεν σε αθωώνει (και ποτέ δεν σε αθώωνε άλλωστε).

Anonymous said...

ΟΧΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ!!!
(όπως δεν ψήφισα και τον Μάη)

α) Γιατί ιδεολογικά δεν πιστεύω σε εκλογές...

β) Δεν νομίζω ότι με τον Σύριζα θα άλλαξει και πολύ η κατάσταση. Ίσως από την μια πλευρά, ο κόσμος να ανακουφιστεί από "κάποια" επώδυνα μέτρα αλλά από την άλλη, θα "κάτσει" η αντίδραση του, ίσως και αν επαναπαυθεί...
(ΠΑΝΤΑ το "ενδιάμεσο στάδιο" των αριστερών... όπως λέμε μ΄ ένα φίλο). Για να ξαναφτάσουμε λοιπόν στο σημερινό επίπεδο αντίδρασης... ΠΑΛΙ θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν νομίζω ότι τώρα πια υπάρχει αυτή η πολυτέλεια!!! (Νέα Μέτρα, Φορολογία, Φασισμός...)

γ) Αν βγει επίσης ο Σύριζα ξέρω "εκ των εσω" ότι δεν θα αντέξει πολύ σαν κυβέρνηση γιατί... δεν υπάρχει απόλυτα κοινή γραμμή στο εσωτερικό του
και επίσης δεν ξέρω κατά πόσο θα τον αφήσουν οι διάφοροι "εξωτερικοί παράγοντες".
Αν συμβεί αυτό το μόνο που μας μένει μετά είναι η ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!! (εκτός αν κάποιος έχει άλλη άποψη, ας γράψει...)

Ίσως θα προτιμούσα ΤΩΡΑ μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... για να εξαφανιστούν τελείως. Το όλο σύστημα (ο καπιταλισμός) έχει "μπουκώσει" τουλάχιστον στην Ευρώπη...
Αν η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ δεν ξεσπάσει τώρα -θα δούμε τι θα γίνει με την Ιταλία, αυτή θα παρασύρει τα πάντα, (3η ή 4η οικονομία στην Ευρώπη,G8...)- σίγουρα θα έρθει πολύ σύντομα νομίζω...
Ήρθε η ώρα για μια μετωπική και τελική σύγκρουση.
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ....!!!
(φωνάζοντας στις 12/2/2012)

Γιώτα

V. said...

Ο αναρχικός σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με τις ιδεοληψίες του...

Δυστυχώς, ως χώρος και ως κίνημα, όχι μόνο η "κρίση" μας βρήκε απροετοίμαστους όσον αφορά τις προτάσεις και τις αντιστάσεις μας σε κάποιο πρακτικό επίπεδο λύσεων μικρής ή μεγάλης κλίμακας για την κοινωνία, αλλά και τα όποια προτάγματά μας απέτυχαν να εμπνεύσουν και να διαχυθούν στην "καθαρή" τους μορφή, στην πλατιά πλειοψηφία του πληθυσμού (η άμεση δημοκρατία της πλατείας έγινε "αλλαγή του εκλογικού νομου" κτλ κτλ).

Αυτό τι σημαίνει... ότι τουλάχιστον για τον αναρχικό χώρο αυτή η "ιστορική ευκαιρία", σαν κι αυτές που προκύπτουν όταν αναδύονται οι συστημικές αντιφάσεις του καπιταλισμού και ολόκληρο το επικοδόμημα πάει κατα διαόλου, πάει χαμένη...

Η Αριστερά δείχνει να παίζει τον ρόλο του αναχώματος απέναντι στην επίθεση που δέχεται η κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας. Πάλι καλά... όποιον τον προβληματίζει αυτό το γεγονός μάλλον είναι εμπαθής ή πολιτικά κομπλεξικός ή ίσως δεν έχει καταλάβει το αποτύπωμα της κρίσης γύρω του...

Κατά τα άλλα, όπως και στο άρθρο θα συμφωνίσω ότι κόμματα της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί για κάποιους να είναι αυτοσκοπός όμως για εμάς, τον κόσμο των κινημάτων, είναι εργαλεία ([...]θέλω να κατοχυρώσω ένα πλαίσιο που να μου επιτρέπει[...]) προς την κοινωνική απελευθέρωση...

PiKei said...

@emmanuel manolas: Ταπεινή μου άποψη είναι πως η μυστικότητα της ψήφου στο τρέχον επίπεδο δημοκρατίας (δηλαδή την αστική αντιπροσωπευτική μορφή της)έχει καταλήξει να παρέχει στους αντιπροσώπους (βλέπε βουλευτές) μια λευκή επιταγή με χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Και γι αυτό ακούγεται η καραμέλα "ο λαός μάς τιμώρησε" για την μη επανεκλογή κάποιου πολιτικού προσώπου, που λειτουργεί όμως ταυτόχρονα και σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Αν η Χ Αννούλα (που απεχθάνομαι πραγματικά) επανεκλεγεί με οποιαδήποτε πουστιά του εκλογικού νόμου, αντί να τιμωρηθεί, δικαιώνεται!!!
Σε μια ελάχιστα βελτιωμένη εκδοχή δημοκρατίας (αλλά ακόμη αντιπροσωπευτική) οι ψηφοφόροι κάποιου αντιπροσώπου θα μπορούσαν να "δηλώνονται" (χωρίς να αρθεί η μυστικότητα της ψήφου) ώστε να έχουν το δικαίωμα να τον ανακαλέσουν αν οι πράξεις του δεν συμφωνούν με την εντολή που έλαβε. Εμένα αυτό μου φαίνεται γοητευτικό σαν "μεσοβέζικη" λύση ελέγχου.
Επίσης ευχαριστώ πολύ για την ευχή. Θα ζήσω ό,τι καλύτερο (ελπίζω) στην άμεση δημοκρατία όπου το θέμα της αντιπροσώπευσης εξαφανίζεται και οι εκπρόσωποι είναι κληρωτοί, άμεσα ανακλητοί και λογοδοτούν τόσο κατά την διάρκεια όσο και με την λήξη των καθηκόντων τους στο σώμα από το οποίο προέρχονται.

PiKei said...

@ μοτοσακό:
Χαίρομαι που βρεθήκαμε σε αυτή την επιλογή, ακόμα κι αν είναι να ξαναχωριστούμε στο μέλλον. Να πιούμε καμιά μπύρα ρε χαμένε...

PiKei said...

@ Γιώτα: Σέβομαι απόλυτα την άποψή σου. Με την Άκρα Δεξιά προσωπικά δεν μπορώ να ζήσω, ούτε καν με την Σαμαρική εκδοχή της... Τα λίγα που είχα να επισημάνω, πρόλαβε να τα βάλει ο V στο δικό του σχόλιο.

PiKei said...

@ V: Εντάξει, θα πω μόνο το γνωστό, "δεν θα μπορούσα να το εκφράσω καλύτερα".

Χρήστος Ξαγοράρης said...

Οι "υπογράφοντες" ως ανώνυμοι και κυρίως αυτοί που θ' απέχουν από τις εκλογές, δεν δικαιούται να σχολιάζουν ή να καταθέτουν γνώμες κι απόψεις!!!

ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΗ ΛΑΝΤΖΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΥΤΟΙ ΞΥΝΟΥΝ Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Ή ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΟΥΣ Μ' ΕΝΑΝ ΦΡΑΠΠΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ, ΧΥΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΞΑΠΛΩΣΤΡΑ!!!

Εσείς λοιπόν που θ' ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα/υποχρέωση μέσω της αποχής να πάτε να γαμηθείτε, γιατί είστε παράσιτα κι είστε σ' ένα σοβαρό ποσοστό οι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας μας και του λαού μας!!!

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΜΗ

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΕΜΑΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ!!!

Υ/Γ:
Η ψήφος μπορεί να είναι μυστική, αλλά ο καθένας δικαιούται να επιλέξει αν θα πει τι σκοπεύει να ψηφίσει!!!

Αν ήταν αλλιώς, οι δημοσκοπήσεις/exit polls που διεξάγονται, θα ήταν παράνομες/μα, αφού στο ερωτηματολόγιο τείθεται ΣΑΦΩΣ το ερώτημα: Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε/ψηφίσατε;;;;!!!

The Motorcycle boy said...

Σιγά μη χωρίσουμε στο μέλλον, απλά εσύ μερικές φορές θα κάνεις λάθος εκτιμήσεις και θα απομακρύνεσαι από μένα και μετά θα συνειδητοποιείς το λάθος σου και θα επιστρέφεις, χαχαχαχαχαχαχα.

Να την πιούμε τη μπύρα -κοντεύουμε να διχρονίσουμε από την προηγούμενη φορά!

Υ.Γ.: Διάβαζα την απάντηση του Ανώνυμου κάτω από εμένα. Ιδεολογία στο νεφέλωμα και πληροφορίες "εκ των έσω" -πείτε ρε παιδιά οτι φοβόσαστε να αναλάβετε το κόστος μιας απόφασης και μην το παίζετε Τροτσκιστές του Χόλυγουντ! Έλεος και συγνώμη που παραφέρθηκα.

PiKei said...

@ Χρήστο:
Η Γιώτα δεν είναι καθόλου ανώνυμη και σίγουρα δεν αξίζει τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδεις.

@ μοτοσακό: Διχρονίζουμε κάθε φορά γιατί πίνεις βιολογικές...

Bad Leroy Brown said...

"Είμαι αναρχικός, δεν πιστεύω στη βία..." και δεν λέω τίποτα για τους νεκρούς της Μαρφίν.

Εκτός αν δεν έψαξα καλά το μπλογκ σου, οπότε πες μου σε παρακαλώ που έχεις εκδηλώσει συμπόνια για τους δολοφονημένους.

PiKei said...

@ Bad Leroy Brown:
Από όσο ξέρω, οι δολοφονημένοι -και όχι μόνο της Marfin, αλλά και εκείνοι που κάποιοι τους "αυτοκτονήσανε" με διάφορους τρόπους- ούτε χρειάζονται, ούτε και θα αντιληφθούν τη συμπόνια μου. Συμπόνια εκφράζεται στο περιβάλλον τους, στους κοντινούς τους ανθρώπους που πενθούν, κι αυτή εκφράζεται μόνο προσωπικά. Η δημόσια έκφραση συμπόνιας είναι -κατά την ταπεινή μου γνώμη- είτε υποκριτική, είτε επιδιώκει όφελος για τον εκφραστή της.

The Motorcycle boy said...

Ρε αδερφέ, τι ακριβώς ρόλο βαράνε όλοι αυτοί οι τύπου BLB που την έχουν δει να υπογράφει ο καθένας δήλωση συμπαράστασης για ΟΠΟΙΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΤΙ ΠΗΓΑΝ ΑΔΙΚΑ;

Κι εγώ δεν πιστεύω στη βία, σε καμιά βία εκτός από την επαναστατική (κι ακόμα και σ΄αυτή έχω κάποιες ενστάσεις), άρα, δεν είναι προφανές οτι θεωρώ πώς οι άνθρωποι στη Μαρφίν πηγαν άδικα; Και πώς ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ είναι υπεύθυνοι για τον θάνατό τους (τραμπούκοι, μπαχαλάκηδες, Βγενόπουλος...) θα έπρεπε να τιμωρηθούν;
Σημειωτέον, τους τραμπουκισμούς και τα μπάχαλα τα καταδικάζω, τα βρίζω, τα σιχαίνομαι, με ενοχλούν ΑΣΧΕΤΑ αν έχουν νεκρούς ή όχι.
Κι αφού την υπέγραψα τη δήλωση ας μας πει ο λεβέντης ο σχολιαστής σου: τη δολοφονία του Αλβανού στην Παιανία την καταδικάζει; Ή κάποιοι νεκροί είναι διαφορετικοί από τους άλλους;

Bad Leroy Brown said...

Καταδικάζω απερίφραστα τη δολοφονία του Αλβανού στην Παιανία, την επίθεση στον Κάφκα, και τόσες άλλες κτηνωδίες.

Εσείς όμως, τόσο ο PiKei όσο και ο Motorcycle Boy, δεν βλέπω να καταδικάζετε απερίφραστα πχ τη δολοφονία των άτυχων στη Μαρφίν, για την οποία ρώτησα ενδεικτικά. (Θα μπορούσα να ρωτήσω για τον Χαμίντ ή για πολλούς άλλους.) Τα λόγια σας είναι τυλιγμένα σε λεκτικές περικοκλάδες, του στιλ "δεν είναι προφανές ότι..." και "βγενόπουλοι", και "τους αυτοκτονήσανε" και τόσα άλλα. Όσο για το ότι οι νεκροί δεν θα αντιληφθούν τη συμπόνια σου, αυτό είναι μαργαριτάρι από τα λίγα και σε ευχαριστώ. Το ίδιο ισχύει και για τον Γρηγορόπουλο, αυτό σημαίνει ότι δεν έπρεπε να βάλουμε ταμπελάκι με το όνομά του στην οδό!!! Τι λέμε τώρα.

Αποκαλυπτικός είναι ο θυμός σας και το ότι εξανίσταστε όταν κάποιος ρωτά για να διευκρινίσει τις απόψεις σας, για να δούμε αν είμαστε στην ίδια σελίδα.

PiKei, από το "δεν πιστεύω στη βία", σβήσε το "δεν", αν θέλεις να είσαι ειλικρινής με το μπλογκ σου.

PiKei said...

@ Bad Leroy Brown:
O διάλογος για να δούμε "αν είμαστε στην ίδια σελίδα" προϋποθέτει επαφή, τριβή και διάθεση. Δεν γίνεται όταν αποφασίζεις να ορίσεις το πεδίο του διαλόγου όπου γουστάρεις εσύ και απαιτείς να πάρεις απάντηση με Ναι ή Όχι σαν να είναι η ζωή τηλεπαιχνίδι γνώσεων.
Όπως και να ΄χει, αποδέχομαι τον ορισμό της ανθρώπινης ιδιότητας όπως τον έχει θέσει η Άρεντ, ως αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα. Αν αυτό είναι "λεκτική περικοκλάδα" κατά την άποψή σου, δεν θα προσπαθήσω να σου την αλλάξω.
Και τελικά, δεν πρόκειται να αφαιρέσω το "δεν" όπως με καλείς να κάνω. Γιατί απλούστατα αυτοκαθορίζομαι και έχω (έργω και λόγω) συνείδηση του αυτοκαθορισμού μου.
Εύχομαι και στα δικά σου...

Anonymous said...

Ένα από τα πιο τίμια κείμενα που διάβασα γι΄αυτές τις εκλογές και σίγουρα το καλύτερο πολιτικό σου, απ΄όσα τουλάχιστον έχω διαβάσει.

Δε μιλάω για βαθμό συμφωνίας, μιλάω για καθαρότητα θέσης και επίπεδο προσωπικού ήθους.

Εγώ προχτές ψήφισα "Παναθηναϊκό Κίνημα"- βρέθηκα πολύ μακριά, τη συγκεκριμένη φορά, από κάθε "κανονικό" σχηματισμό.

Προσωπική παράκληση: ξανασκέψου το αυτο-τρίλημμα της τελευταίας παραγράφου και άσ΄το πίσω. Δεν αξίζουν τέτοια ηρωικά, για οποιουσδήποτε πολιτικούς λόγους. Οποιουσδήποτε.

Δημήτρης Φύσσας, φίλος σου

The Motorcycle boy said...

Ρε συ, Bad Leroy Brown κάνε μου τη χάρη και φέρε μου το κείμενο που πρέπει να υπογράψω -να τελειώνουμε δηλαδή!
Αν διαβάζεις οτι κάποιος δεν πιστεύει στη βία και τον ρωτάς αν καταδικάζει μια βίαιη ενέργεια -μάλλον παριστάνεις τον (ή είσαι) χαζό(ς). Και για να το αποδείξεις αυτό, διαβάζεις την άποψή μου οτι καταδικάζω τη βία ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ κι ακόμα λες τα ίδια -δηλαδή, έχεις μια άποψη για μας στο κεφάλι σου και ότι κι αν πούμε δεν αλλάζει!
Για τη Μαρφίν τώρα, επειδή έχεις κάποιο κόλλημα με το θέμα (και αφού ξεκαθαρίσω οτι δεν ήμουν εκεί, άρα ότι ξέρω το ξέρω από τις ειδήσεις):
1. Οι κρετίνοι που ρίξανε μολότωφ στην τράπεζα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ μάλλον θεωρούν οτι αναρχία σημαίνει να μην έχεις αρχίδια. Αν μάλιστα λέγανε "να καείτε πούστηδες απεργοσπάστες" είναι κτήνη.
2. Οι ηλίθιοι που δεν αφήνανε τα πυροσβεστικά να πλησιάσουν απέδειξαν οτι ο όχλος είναι πάντα φασιστικός, άσχετα με τις ιδέες που λέει οτι πρεσβεύει.
Αν τους πιάνανε και τους χώνανε φυλακή θα ένιωθα καλύτερα σαν άνθρωπος.
Αρκούν αυτά;
Για τον οποιαδήποτε υπεύθυνο (τον Βγενόπουλο ή όποιον άλλο) που δεν είχε φροντίσει να υπάρχει έξοδος κινδύνου να πούμε κάτι ή μπαααα -δεν έχει σημασία; Και στους υπευθύνους, για να το ξεκαθαρίσουμε, βάζω και τον υπάλληλο της πολεοδομίας που είχε δώσει άδεια να λειτουργεί αυτή η ποντικοπαγίδα και τον υπάλληλο του ΠΕΧΩΔΕ που το κήρυξε διατηρητέο κι έτσι δεν άφησε να υπάρχει έξοδος κινδύνου.